CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Valaki félrevezeti a csepelieket!

2011. augusztus 22. 12:03 - Szerkesztő73

Az Önkormányzat lapja, a Csepeli Hírmondó legutolsó, 8. számában olvastam egy beszélgetést Borbély Lénárd (képünkön) fideszes alpolgármesterrel „A spórolásnak már láthatóak az eredményei” címmel. Mivel az alpolgármester felel a költségvetésért, s valamennyi adat a rendelkezésére áll, én meg nem értek a pénzügyi kérdésekhez, először nem is nagyon akartam elolvasni. Végül mégis megtettem. Kár volt. Kár, mert nem értek ugyan a költségvetéshez, de mivel megrögzötten érdekelnek a helyi közügyek és elolvasok mindent, ami az önkormányzat munkájával kapcsolatos, rögtön éreztem: itt valami nagyon sántít. Ezért átnéztem az önkormányzat hivatalos honlapján olvasható dokumentumokat. Érzéseim nem csaltak meg, most már tények alapján írhatom le: valaki félrevezeti a csepelieket. Nézzünk néhány példát:

1) Azt állítja Borbély Lénárd, hogy „…a kerület idén kétmilliárd forinttal kevesebbet költ el, mint tavaly, a színvonalat mégis meg tudtuk tartani.” A fideszes tények azonban a fideszes alpolgármestert cáfolják. Áprilisban tárgyalta a csepeli képviselő-testület a 2010. évi költségvetésről szóló beszámolót. A 2. sz. melléklet szerint az önkormányzat 2010. évi összes kiadása 2010.12.31-ig pontosan 20.486.705 eFt volt. Június 30-án a testület módosította az idei költségvetést, s a 2011-re tervezett kiadásokat 19.919.519 eFt-ban rögzítette. A különbség 567.186 eFt. Ez sem kevés, de az az igazság, hogy nem kétmilliárddal, hanem 567 millió forinttal költ kevesebbet az önkormányzat a tavalyinál. Azt pedig, hogy a színvonalat „mégis meg tudtuk tartani”, majd a jövő dönti el.
 
2) Azt is állítja az alpolgármester úr, hogy „..4,3 milliárd forintos hiánnyal örököltük meg a kerület vezetését,..”. A fentiekben már idézett, 2010-ről szóló, testület által elfogadott dokumentum szerint „..a 2010. szeptemberi rendeletmódosítás alkalmával a költségvetés hiánya 3.808.654 eFt-ra emelkedett.” Ez ugye kb 500 millióval kevesebb, mint amit Borbély úr állít. Ami persze szintén nem kevés. De az előző önkormányzati vezetést bíráló alpolgármester nem tévedhet 500 millió forintot, ha egyáltalán téved, s nem tudatosan túloz. Még akkor sem, ha a kétharmados fülkeforradalomban minden megengedett.
 
3) Borbély úr szerint „..Nem mellékes az sem, hogy Tarlós István segítségünkre van a gerincút első szakaszának a befejezésében, illetve abban, hogy teljes körű legyen a kerület csatornázása.” Valóban nem mellékes! De az sem, hogy a kerület számára fontos beruházásokról, még az előző szocialista vezetés állapodott meg, írt alá szerződést, az akkori fővárosi vezetéssel. Tarlós úr „csak” teljesíti a fővárosi önkormányzat szerződési kötelezettségét.
 
Azért még sem volt haszontalan a cikk elolvasása. Ismét, most már sokadszor olvashattam, tényszerű elemzés, értékelés nélkül, anélkül, hogy az újság lehetőséget adna a másik fél vagy mások véleményének megismerésére: az előző önkormányzati vezetők „..adósítottak el bennünket”.., „..közpénzeket pazaroltak el..”, „..az igazi fejlődés beindulásának súlyos gátat szab az adósság.” De vannak nálunk nagyságrendileg nagyobb hiánnyal küszködők, /nem is kevesen/, akik ráadásul jobban fejlődnek, mint mi. Vajon miért? Lehet, hogy ők nem a múlttal, hanem a jövővel foglalkoznak? Mindenesetre bennem megerősödött: nehéz évek várnak ránk, csepeliekre, a kerületre. A  mostani fideszes vezetés még mindig a múlttal foglalkozva, nem látja saját helyét, szerepét, és felelősségét Csepel felemelkedésében, fejlődésében. Tessék mondani, kibírjuk ezt 2014-ig?
 
vox
Forrás: csepel.blog.hu
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr553170761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása