CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Példátlan Fidesz-botrány, hazug, elvtelen jogfosztás Csepelen

2011. szeptember 29. 21:20 - Anzágo

Eddig Magyarország egyetlen önkormányzatánál sem történt olyan jogfosztás, mint amilyenről ma este kaptunk hírt. Ezért adjuk közre változtatás nélkül az MSZP Csepeli Szervezete elnökségének és képviselő-csoportjának közleményét:

A Csepeli Önkormányzat fideszes többségű Képviselő-testülete a 2011. szeptember 29-i ülésén, amelyet Németh Szilárd (képünkön jobbra) fideszes polgármester  vezetett - Borbély Lénárd (képünkön balra) fideszes alpolgármester és frakcióvezető javaslatára - kizárta az MSZP frakció tagjait a csepeli képviselő-testület bizottságaiból. A javaslat egyszerre volt antidemokratikus, hazug, elvtelen és álszent.

Antidemokratikus, mert

20 év óta először vette a bátorságot egy párt, hogy a testületben egy Csepelen 30%-os támogatottságú pártot tényleges karanténba zárjon, a bizottsági delegálás lehetőségétől elzárjon. A Fidesz-KDNP a testületbe bejutott pártok közül három párt képviselőinek helyet és jogot biztosított a bizottságokban, ellenben mind az öt szocialista képviselőt ebből kollektíven kizárta. Ilyenre sem a fővárosban, sem az országban nincs élő példa.

Hazug volt a javaslat, mert az intézkedést kizárólag a kerület és a gazdaság igen súlyos helyzetével indokolták. A kerület pénzügyi egyensúlya azonban – elismerve a szigorú takarékosság eredményeit – fokozatosan javul. A csepeli Fidesz sorban vállal be a kerület számára nem kötelező feladatokat: csepeli strand átvétele, uszodaépítés, Tamariska domb kezelése, kórház visszavétele, Csepeli Munkásotthon átvétele stb. Ha ezekre van pénz, akkor nagy bajban biztosan nem lehet a kerület.

Elvtelen volt az indítvány, mert a jelenlegi csepeli Fidesz-KDNP képviselők közül a következők tagjai voltak az előző ciklus testületének is: a polgármester, az alpolgármesterek, Balogh Ernő, Gárday Balázs, Noé László, Szuhai Erika, Zupkó János. Négy éven át mindannyian bizottsági tagok voltak, némelyikük – közte Borbély alpolgármester úr – pedig bizottsági elnökként, tanácsnokként (maximális tiszteletdíjat élvezve!) vészelték át a nehéz ellenzéki éveket. Soha nem tettek javaslatot az akkori bizottsági struktúra szűkítésére, nem mondtak le tisztségeikről, élvezték az azzal járó jogokat és tiszteletdíjat. Ez alapján mindenki megítélheti a javaslat mély erkölcsösségét.

Végezetül álszent a meghozott intézkedés, mivel a Fidesz-KDNP a takarékosság nevében kér áldozatokat másoktól. Arra azonban gondosan ügyeltek, hogy az átalakítás eredményeképpen egyetlen fideszes képviselőnek se csökkenjen egy fillérrel sem a tiszteletdíja. Mindegyik képviselőjük maradhatott bizottsági tag, Szuhai Erikát, Balogh Ernőt és Zupkó Jánost pedig felfelé, tanácsnokká buktatták. (Immáron heten tanácsnokok a 14 tagú Fidesz frakcióban, maximális díjazással.)

Az MSZP frakció az ülésen javaslatot tett a képviselői tiszteletdíjak valódi, minden pártot egyformán érintő, a javasolt összeg többszörösének megfelelő megtakarítást eredményező csökkentésére. Egyetlen önkormányzati bizottság létrehozását javasoltuk, egyben az összes tanácsnok megbízatásának megszüntetését kértük. A fülkeforradalmi szavazógép megfontolás nélkül elutasította a javaslatot.

A testület szintén lesöpörte és nem szavazta meg az MSZP frakciónak azon javaslatát, hogy a csepeli devizahitelesek megsegítésére pályázati rendszerű pénzügyi alapot hozzon létre a kerület.

A történtek értékelését a csepeliekre bízzuk.

Budapest, 2011. szeptember 29.

Szenteczky János
elnök                                                                                          

Borka-Szász Tamás
frakcióvezető

Letölthető dokumentumok:

Hozzászólás: Szenteczky János
Módosító javaslat
Bizottságok, táblázati kimutatás

Forrás: CSEPELEN.HU

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr553266214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nisa 2011.09.30. 19:41:11

Elképesztő szemétség! Szerintem fel kéne jelenteni a polgármestert és a testületet. Sajnos nem értek a jogi dolgokhoz, de vagy bíróságon vagy az Alkotmánybíróságnál, esetleg az ombudsmanhoz is lehetne fordulni. A jogászok gondolják végig.Jó, hogy a facebook-on és a Népszavában is megjelenik, de ahol csak lehet, el kell mondani!
süti beállítások módosítása