CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gyurcsány Ferenc vádolta az ügyészeket: "Önök ocsmány, cinikus koncepciós perben vesznek részt"

2011. október 03. 17:00 - Anzágo

Az MTI híre: Esküszegéssel vádolta az ügyészség vezetőit és az ügyében eljáró ügyészeket Gyurcsány Ferenc azután, hogy hétfőn hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta: minden ügyész becsülettel, esküjéhez hűen végzi a munkáját.

A volt miniszterelnök kevéssel délután egy óra után érkezett az ügyészség Zichy Jenő utcai épületébe, ahol alig több mint háromnegyed órát töltött. Ezután - a kihallgatása alatt az utcán tüntetőkhöz szólva - elmondta: vallomást tett, ugyanakkor panasszal élt a gyanúsítás ellen. (KÉPRIPORT A DEMONSTRÁCIÓRÓL ITT) Közlését, amely szerint a panaszt Polt Péter legfőbb ügyész bírálja el, a demonstrálók füttyszóval nyugtázták. Gyurcsány Ferenc ezt mondta a tüntetőknek. Gyurcsány Ferenc szavai szerint

rövid vallomásában "az ügyészek szemébe nézve" azt mondta: megsértették esküjüket, és ahelyett, hogy részrehajlás nélkül, elfogulatlanul végeznék munkájukat, politikai ellenfeleinek ösztökélésére "ocsmány, cinikus koncepciós perben vesznek részt".

"Lehet, hogy a főügyészt ki lehetett fizetni egy kitüntetéssel (...), de biztos lehet abban, el fog jönni a pillanat, amikor azok, akik most mögötte állnak, már nem lesznek képesek megvédeni attól, hogy szembenézzen a joggal, a jog pedig azt fogja mondani, hogy ami itt történt, az disznóság, tisztességtelenség, az maga a szégyen. Szégyelljék magukat, ügyész uraim" - fogalmazott a szocialista politikus. Megjegyezte: ahogy ígérte, az eljárás alatt mindvégig azzal fogja vádolni az ügyészeket, hogy elárulták az alkotmányosságot, "ebben bűnrészesek".

A volt miniszterelnök tudatta azt is, hogy a gyanúsítás szövegét és a kihallgatásán készült felvételt néhány órán belül nyilvánosságra hozza.

A sukorói kaszinóberuházásról szólva annyit mondott: egymilliárd dollárt hozott volna Magyarországra, 2500 munkahelyet teremtett volna. "Tisztességgel, becsülettel, törvényesen tettem a dolgomat" - fűzte hozzá, indokolva, hogy a kormány miért biztosította elvi támogatásáról a projektet.

A kormányt hosszan bíráló Gyurcsány Ferenc azt mondta: 2002 óta a jobboldal, különösen annak radikális szárnya - olykor "az elkeseredett sokaság" támogatását maga mögött tudva - meg-megújuló erővel tört rá a köztársaságra, a demokraták pedig nem voltak elég erősek, hogy megvédjek azt. Véleménye szerint ezért most világos üzenetet kell küldeni: "addig fogunk küzdeni, amíg a demokraták nem lesznek többségben".

A volt kormányfő kihallgatásának idejére az MSZP-ben működő, általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform tüntetést szervezett. A Zichy Jenő utca nagy részét megtöltő tömeg már dél óta gyülekezett, soraiban a szocialista frakció több tagjával. A többségében idős demonstrálók szinte folyamatosan skandáltak: Orbán Viktor távozását követelték és szolidaritásukról biztosították Gyurcsány Ferencet, aki mielőtt - óriási sajtóérdeklődés közepette - belépett az ügyészség ajtaján, édesanyját és nővérét köszöntette. A tömeg közben azt kiabálta: "Megvárunk!", és azt, hogy "Veled vagyunk, Feri!"

A várakozás ideje alatt sok tüntető helyezte el ujjlenyomatát az e célból hozott fehér transzparenseken.

A tüntetés Gyurcsány Ferenc beszéde után rendbontás nélkül ért véget.

Fazekas Géza, Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője újságíróknak a többi között azt mondta: minden ügyész becsülettel, esküjéhez hűen végzi a munkáját. A szóvivő egyszersmind visszautasította azokat "a durva csúsztatásokat, amelyek ezzel kapcsolatban most vagy korábban elhangzottak".

Gyurcsány Ferenc áprilisban számolt be arról, hogy a legfőbb ügyész a mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. A parlament végül - a szakbizottság javaslatára - szeptember 12-én függesztette fel a volt kormányfő mentelmi jogát.

Polt Péter legfőbb ügyész indítványa szerint Gyurcsány azzal lépte túl a hatáskörét és követett el hivatali visszaélést, hogy a sukorói King's City beruházás befektetőivel 2008 májusában a Parlamentben folytatott tárgyalásán kifejezte, támogatja a cserével történő ingatlanszerzést, és kizárólag azt, vagyis a telekcserét határozta meg az értékesítés lehetséges módjaként.

Gyurcsány Ferenc - aki mindvégig koncepciósnak minősítette az ellene indított eljárást - úgy reagált: semmi sem támasztja alá az ügyészség gyanúját, a vádhatóság által küldött dokumentumok - az ügyben a telekcsere érvénytelenítéséért folyó polgári perben született tanúvallomások - pedig egyenesen cáfolják.

A szocialista politikus - miután megkapta a gyanúsítotti idézést - bejelentette: arra szólítja fel az ügyészséget, hogy kihallgatásán készüljön kép- és hangfelvétel, és azokból másolatot kér. Ezeket és meggyanúsításának dokumentumait az e célból indított honlapon fogja nyilvánosságra hozni.

MTI


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr863275679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása