CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A fideszesek véget vetnek a zenének és a zenetanulásnak a csepeli önkormányzat zeneiskolájában

2011. december 02. 00:59 - CSú-admin

A Csepel újság értesülése szerint Csepelen a kulturális és a művelődési intézményhálózat fideszes felszámolóinak, a jelenlegi XXI. kerületi városvezetésnek az újabb kiszemelt áldozata az önkormányzat Fasang Árpád Zeneiskolája. A régi Rákóczi általános iskola bezárása, a Csepel Galéria megszüntetése, a Csepeli Művelődési Központ felszámolása után most  a Posztógyár utcai zeneiskola került a felszámolók látókörébe. A sok ezer csepeli fiatalt zeneszeretetre és hangszeres ismeretekre tanító rangos, nagy tekintélyű, megbecsült intézmény jövőre lenne hetven éves. Nem lesz. Nem lesz, mert a Fidesz Csepelen így akarja. Bár a fülkeforradalmi fideszes mamelukok még nem nyomták meg a halálos ítéletet jelentő gombot, de - az előzőekben jelzett akcióik tanúsága szerint - ez már csak üres formaság lesz, amikor az előterjesztést kézhez kapják. Addig a szokásos titkolózás és tagadás veszi körül a szégyenletes intézkedés suba alatti előkészítését.

A csepeli önkormányzat zeneiskolájának 69 éves története

A második világháború előtt, amikor Csepel még önálló község volt, csupán egy magán zeneiskola működött. A kezdetektől , kb. 1934 óta lehet felkutatni néhány dokumentumot. Az iskola az Alapító Okirat szerint 1942-ben a Községi Elöljáróság által létesült.

Kezdetben csak a leghagyományosabb tanszakok -, mint pl. a zongora, hegedű – indultak mostoha körülmények között, vizes helyiségekben dolgoztak. Röv9d időn belül azonban olyan népszerűségre tettek szert, hogy új tanszakok is indultak, s a növendéklétszám mintegy háromszázra emelkedett. A tanítás helyszíne a Munkásotthon régi épületébe került, ahol már nyolc tanteremben folyt az oktatás.

Az 1950-es évek látványos változást hoztak. Csepel Budapest főváros része lett, s 1952-ben, amikor létrejött a Fővárosi Zeneiskola Szervezet, Csepelre került a 7. számú Körzeti Zeneiskola központja. Működési területéhez tartozott Erzsébet és Soroksár.

Igazgatási központját 1953-tól a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában alakították ki.

Az 1960-as években a körzetben már mintegy 1600 növendék tanult a kihelyezett tagozatokon, 25 tanszakon.

A „hős korszaknak” nevezhető évek alatt kiváló szaktanárok tanítottak, akik a mai zenei életben is ismert neves zenészeket és zenetanárokat neveltek. A zenekari munka is virágzott, a Domján József vezette Ifjúsági Szimfonikus Zenekar a 60-as évek végéig működött, számos rádiófelvétel és külföldi turné fémjelezte sikeres munkájukat.

1968-ban a körzetek megszűntek, s ekkortól már önállóan, a XXI. ker. Állami Zeneiskolaként működött tovább. A központ továbbra is a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában maradt, s emellett az általános iskolákba kihelyezett tagozatokon tanítottak tanáraink, mintegy 400 növendéket.

A fejlődés azonban nem állt meg. 1984-ben az iskola önálló központi épületet kapott a Szent Imre tér 3. szám alatt, a növendékek létszáma 600 fölé, a tanári státuszok száma 42-re emelkedett. Napjainkban a növendéklétszám 660-700 fő között alakul, a tanári férőhelyek száma 44-re emelkedett. 1991-ben az iskola a Csepeli Zeneiskola nevet vette fel.

Elmondható, hogy az iskola teljesítette és teljesíti azt a fontos küldetését, melynek a zenetanárok elkötelezett hívei. Hisznek a művészetek, s azon belül is a zene semmi máshoz nem mérhető embert nevelő, harmonikus személyiségformáló erejében.

Oktatásuk eredményességét nemcsak a verseny- és beiskolázási eredmények, a tanulólétszám alakulása, a növendékek több éven át megtartása jelzi, hanem a közösségi együttzenélési formák széles körének a kialakítása is. Büszkék együtteseikre, zenekaraikra, melyek egyre színvonalasabban, összeforrottabban működnek. Mindezek olyan élményekhez juttatják növendékeiket, melyek egy egész életre szólnak, s fontos barátságokhoz is vezetnek.

Iskola munkáját nagy elismeréssel figyeli és a lehetőségekhez mérten támogatja Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata. Számos rendezvényre kapnak meghívást, a kerület közművelődési életének rendszeres résztvevői.

2002-ben az új épület átadása az iskola életében jelentős előrelépést jelentett, mely igen szerencsésen egybeesett az iskola névfelvételével és az iskola alapításának 60-ik évfordulójával.

Az iskolában az alábbi tanszakok működnek, melyekre várják a növendékek jelentkezését:

- hegedű, cselló, zongora, magánének, fafúvós (furulya, fuvola, oboa, klarinét, fagott, szaxofon), rézfúvós (trombita, kürt, harsona, tuba), gitár, hárfa, ütő és szolfézs.

Nagyon népszerűek a zeneiskola zenekarai is:

Tücsök Vonószenekar, Ifjúsági vonószenekar, Ütő Együttes, Furulya együttes, Gitár Együttes és az Ifjúsági Fúvószenekar.

 

A zenekarok nyaranta zenei táborokban bővítik repertoárjukat, részt vesznek országos fórumokon, fesztiválokon.

A történeti összefoglaló forrása: a Fasang Árpád Zeneiskola honlapja

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr963430618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Énisvoltam 2011.12.02. 10:11:23

Lehet hogy valamelyik fideszközeli barát szemet vetett az iskola épületére???

reader21 2011.12.02. 13:10:40

@Énisvoltam: Nem lennék meglepve, mert a Fidesz útjai kifürkészhetetlenek. De átlátszóak!!!
süti beállítások módosítása