CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vezéri kirohanások alvezérek dünnyögésével és a hallgatag mamelukok gombnyomogatásával

2011. december 30. 10:19 - csú

Vox mérlege a csepeli önkormányzat képviselő-testületének 2011-es munkájáról és a szavazógépezet nagy felelősségéről: 

Lassan vége az évnek. Ilyenkor cikkek sora olvasható a média különböző felületein az eltelt esztendő legjellemzőbb, számokban kimutatható eredményeiről, eseményeiről. Magam is a számokat választottam a csepeli önkormányzat képviselő-testülete megválasztása óta végzett munkájának rövid „értékelésére”. Tudom, ezek a most következő számok, nem mindig alkalmasak a munka megítélésére. De számok, „mondhatnám” nagyképűen, hogy tények, amelyek magukért „beszélnek”. Mindenesetre elgondolkodtatóak.

Az önkormányzati választások óta, 2010. október 12 - 2011. november 21. között, 22 képviselő-testületi ülése volt a csepeli önkormányzatnak. Összesen 409 napirendet tárgyaltak meg. Ebből zárt ülésen 38, nyilvános ülésen 371 előterjesztés /több ezer oldal/ – közülük 12 % sürgősséggel – került megvitatásra. Óriási munkát végzett a hivatal részéről az előkészítésbe bevont néhány vezető, munkatárs. Testületi ülésenként átlagban 19, a nyilvános napirendek esetében közel 17 téma került megtárgyalásra. Volt, amikor csak 2, de volt olyan testületi ülés is, amikor 41, nyilvánosan tárgyalt napirendet terjesztett elő a polgármester. A kerület jövője szempontjából fontos témákat, például a kerület középtávú stratégiai fejlesztésének programját vagy az egészségügyi, szociális rendszer teljes átszervezésének kérdését.
 
A nyilvános ülések jegyzőkönyvei alapján, az üléseken 343 hozzászólás /ülésenként 16/ hangzott el. A 21 fős testületből a 7 fős ellenzéké az észrevételek több mint 94 %-a, míg a Fidesz-KDNP frakció – nem tisztségviselő – tagjai /10 fő/, 15 hónap alatt, csupán 20-szor! /5,8 %!/ szólaltak meg. Ketten, csak 1-1 alkalommal! Nekik a fentiekben jelzett témák sem voltak „érdekesek”, vitára ösztönző napirendek. A 343 megszólalásból mindössze ennyit „produkált” a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP frakció nem tisztségviselő tagsága, azaz a 10 fő. Közülük 7 fő testületi, bizottsági tagsága mellett még tanácsnok is, de mintha ott sem lettek volna, mindenhez asszisztáltak. Az ülések teljes egészében a tisztségviselők forgatókönyve alapján, a polgármester irányításával, nemegyszer éppen az ő dühös vagy sértődött /”Csak nem képzelik, hogy...” kezdetű/ kirohanásaival, monológjaival „zajlottak” le. Sőt! Az alpolgármesterek leginkább saját előterjesztéseik tárgyalásakor szólaltak meg. A szakmai érveket felsorakoztató ellenzéki hozzászólások, éles kritikát tartalmazó megjegyzések döntő többségére a polgármester reagált, nemegyszer önmagának ellentmondva, kommunistázással fűszerezve. /Az önkormányzat honlapján ellenőrizhető!/
 
A fülkeforradalmi többség hozzászólásainak gyakorlatilag értékelhetetlen aránya azt is jelenti, hogy tagjai a saját feladatkörükkel „foglalkozó” napirendek esetében sem szólaltak meg. Lehet, hogy el sem olvasták a főnökök írásos előterjesztéseit? Nem tudom, bár egy-egy hozzászólásuk erről „árulkodott”. Viszont minden esetben pontosan tudták – bár néha „bemondásra” –, hogy tisztségviselői, tanácsnoki előterjesztés esetén az igen, ellenzéki javaslatnál a nem gombot kell megnyomni. Teljesítették a legfőbb hatalom elvárásait. Ezért voltak fontos emberei a Fidesz-KDNP frakciónak. Kellettek a döntéshez, a hatalom kiteljesítéséhez, az újjáépítéshez, az új rendszer berendezkedéséhez.
 
Vajon meddig működik a rendszer? Mikor kerül porszem a szavazógépezetbe? Mikor veszik észre a most még uralkodó, az ellenzéket meg-megmosolygó, a bizottsági munkából kizáró, s erre büszke frakció tagok, hogy ők is csak porszemek a Kedves Vezér és csepeli hűbérese játszmájában? Mikor veszik észre, hogy a felelősségük ettől még nem kisebb és ugyanúgy számon kérhető? A végső összeomláskor? Akkor már késő lesz!
                                                                                                                              VOX

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr683506448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csepel újság olvasó szavazó 2011.12.30. 20:48:59

Miért kell ezen meglepődni? Eddig soha labdába sem rúgtak, csak a tavalyi narancs-cunami repítette be őket a hatalomba... Névtelen senkik, néma leventék. BÚÉK, Csepel! BÚÉK, csepel Újság!
süti beállítások módosítása