CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd, a Fidesz meg a demokrácia, ami Csepelen (is) hiánycikk lett

2012. április 02. 09:46 - csú

CSEPEL, ahol nincs demokrácia. Ahol a fideszes városvezetők nem veszik komolyan saját törvényeiket, rendeleteiket, ahol nem biztosítják a kormánypárti és ellenzéki képviselők felkészülését a kerület, az ország ügyeinek felelős eldöntéséhez, ahol a testületet csak arra használják, hogy rábólintson az apparátus, a politikusok által kapkodva előterjesztett javaslatokra, ott, úgy mint Csepelen nincs demokrácia. Ahol maguk, a hatalmon lévő képviselők többségében hozzá sem szólnak, és eltűrik, hogy „Bólogató, Gombnyomogató Jánosok” legyenek, ott, úgy mint Csepelen nincs demokrácia. Ahol ráadásul az ellenzék által javasolt napirendeket nem is engednek megtárgyalni, ott úgy mint Csepelen nincs demokrácia. Ahol a mindezt szóvá tevő ellenzéki bírálatokra nincs korrekt, konkrét válasz, vagy önkritika helyett csak önmaguk „fényezése, illetve hátramutogatás van, ott úgy mint Csepelen nincs demokrácia.

Kedden, március 27-én, ülést tartott a csepeli képviselő-testület. Most nem az ülésen történtekkel, csak az előkészületekkel, annak is egy kicsi, de nem lényegtelen szeletével foglalkozom. Az ülés időpontját, a napirendeket tartalmazó meghívó kiküldését – más egyéb kérdésekkel együtt –, a testület által elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzat egyértelműen előírja, illetve szabályozza. A rendelettel elfogadásra kerülő SZMSZ 12. §. (1) bekezdése meghatározza, hogy „A Képviselő-testület a munkáját éves munkaterv alapján végzi, amelyet a polgármester készít elő…” A 15. §. (1) bekezdése megjelöli, hogy „A Képviselő-testület rendes üléseit csütörtöki napokon tartja”.  Végül: ugyanezen paragrafus (3) bekezdése „kimondja”, hogy az ülés „…időpontjáról, helyéről és napirendjéről a képviselőket legkésőbb az ülés napját megelőző héten pénteken 12:00 óráig…kell értesíteni…”. Azaz a testület tagjainak a március 26-i testületi ülés írásos dokumentumait március 23-án 12:00 óráig meg kellett volna jelentetni az önkormányzat honlapján. Ezzel szemben a tények a következők szerint alakultak:

1) Március 23-án /pénteken/, 14:13 órakor – késve –, a honlapon „megjelent” a meghívó, amelyben 25 napirend volt felsorolva. A rendeletben megjelölt és a munkatervben jóváhagyott március 29. /csütörtök/ helyett, előrehozva, március 27-ére, keddre.

2) Március 26-án – egy nappal a testületi ülés előtt –, a napirendek száma 33-ra nőtt.

3) Másnap 27-én – a testületi ülés napján –, délelőtt 35-re növelték a napirendek számát.

4) Az ülésen a 35-ből 38 lett! /A 2012. első félévére jóváhagyott munkatervben 65 előterjesztés szerepelt, most, három hónap után, már 96-nál tartanak./  A napirendek közül, 5-öt, „Sürgősségi előterjesztés”-sel javasolt a polgármester, ami azt jelenti, hogy bizottságok sem tudták megtárgyalni. Így például a Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság nem tárgyalhatta meg a 2 milliárd forintos folyószámla hitellel kapcsolatos közbeszerzési eljárás eredményét, miközben a bizottság egyébként ellenzéki elnöke, az önkormányzati törvény szerint, felelős az önkormányzat pénzügyi döntéseiért.

5) Végül azonban csak 34 előterjesztést tárgyaltak meg, mert az ellenzék által kezdeményezett napirendeket a testület fideszes többsége levetette a napirendről.

Na és? Kit érdekel az SZMSZ? Kit érdekel a munkaterv, a polgármester előkészítő munkája? Ettől jobb lesz a helyzet Csepelen? Jó döntést hoznak vagy nem? Ez a kérdés! A képviselők meg azért vannak, hogy dolgozzanak. Ez persze mind jó kérdés, megjegyzés. Azonban mindebből az is következik, hogy kit érdekel a demokrácia, a döntési fórumok /helyi önkormányzati képviselő-testület, fővárosi közgyűlés, parlament/ demokratikus működése. Senkit? Nem hiszem. Sokan, s egyre többen vagyunk, akik ezekre a kérdésekre azt mondják: ha ezek a fórumok így működnek, akkor az már nem demokrácia. Ahol nem veszik komolyan saját törvényeiket, rendeleteiket, ahol nem biztosítják a kormánypárti és ellenzéki képviselők felkészülését a kerület, az ország ügyeinek felelős eldöntéséhez, ahol a testületet csak arra használják, hogy rábólintson az apparátus, a politikusok által kapkodva előterjesztett javaslatokra, ott nincs demokrácia. Ahol maguk, a hatalmon lévő képviselők többségében hozzá sem szólnak, és eltűrik, hogy „Bólogató, Gombnyomogató Jánosok” legyenek, ott nincs demokrácia. Ahol ráadásul az ellenzék által javasolt napirendeket nem is engednek megtárgyalni, ott nincs demokrácia. Ahol a mindezt szóvá tevő ellenzéki bírálatokra nincs korrekt, konkrét válasz, vagy önkritika helyett csak önmaguk „fényezése, illetve hátramutogatás van, ott nincs demokrácia.

Hogy miért vonhatók le ilyen messzemenő következtetések egy testületi ülés előkészítéséből?  Mert Csepelen ez már sokadszor fordul elő. Konkrétabban fogalmazva: az önkormányzati választások óta ez van, ez a testület így működik. Mindennek tetejébe, Csepelen a JOBBIK egy fős frakciója rendelkezik egy frakció jogaival, a Demokratikus Koalíció képviselője nem. Sőt! Az MSZP-s képviselőket még a bizottságokból is kizárták. Ezért nem működik demokratikusan a csepeli képviselő-testület. És akkor még nem is írtam a tartalmi kérdésekről. Ezekről majd legközelebb.

V O X 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr274353333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaba péter 2012.04.09. 00:27:03

Nekem csak az tűnik fel , hogy ilyenbe egyszer már belebuktak . Nem tanulnak?
süti beállítások módosítása