CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárdék újabb hazugságát a fényes poloskamag és a rovarok leplezték le

2012. június 27. 10:42 - csú

Hazugság-NSZil.pngTenk András, az LMP csepeli önkormányzati képviselője, közismert és megbecsült környezetvédelmi szakember. Eddig soha sem vonták kétségbe szakmai megállapításait. Más kérdés, hogy mennyire hallgattak rá. Most azonban veszélyes vizekre evezett. Közzétette néhány természeti megfigyelését, és ezzel kivívhatja a jelenlegi Fidesz-hatalom haragját. Bár a Fideszről egy szót sem szól, amikor leírja Tamariska-dombi tapasztalatait, de ezzel szembe megy a helyi Fidesz-vezérek, különösen Németh Szilárd (Pinokkió) polgármester egyik kedvenc rögeszméjével, amely szerint a (Németh- kezdeményezésére megszüntetett természetvédelmi) területen pusztul az állat-és növényvilág. Tenk András viszont ezt írja:

A napokban egy "új " növényt találtam a dombon. Ez -elsődleges botanikai szakvélemény alapján- az érdes csüdfű (Astragalus asper). A növény védett,  szerepel a magyarországi edényes flóra aktuális Vörös Listáján is (http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/vedett_fajok/Red%20List_final%20version.pdf). Eszmei értéke 5000 HUF. 

A hír önmagában talán csak a botanikusoknak lehet érdekes. Meg persze nekem is. Azonban itt felvetődik a kérdés, hogy az elmúlt években tényleg elhanyagolták a Tamariska-domb területét? Tényleg nem dolgozott senki a területen? Tényleg csak mostantól kap valós védelmet? 

Aligha. Mert ha ez lett volna, akkor most nem hogy ilyen kaliberű növényt, de még egy csoffadt árvalányhajat sem lehetne találni. Ezért rossz hallanom és olvasnom, hogy 2010 előtt a domb csak pusztult, nem gondozta senki. Viszont a tények és a növények nem ezt igazolják -szerencsére. 2008-ban a fényes poloskamag (Corispermum nitidum) nevű növény -eszmei értéke 2000 HUF- jelent meg, amely az addigi növényleltárból hiányozott és szépen terjed a mozgó homokon. Idén a már említett  érdes csüdfű bukkant fel.   Szintén 2012-ben írta le területről Gergely Attila botanikus a téltemetőt (Eranthis hyemalis). Az alig megkutatott rovarvilágról pedig még nem is beszéltem....

És ez csak a sokat ígérő kezdet. Megfelelő szakértelemmel folytatva a 2005 óta tartó munkát, további értékek kerülhetnek elő a dombról. Reméljük Csepel vezetése valóban érdemi módon kívánja megóvni ezt a kicsike földdarabot -nem csak politikai haszonszerzés volt a cél- , amelynek értékei ugyanúgy a nemzeti értékekhez tartozó "hungarikumok", mint a tokaji aszú, a Túró Rudi, vagy a pálinka.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr94614200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása