CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbán Viktor beismerő vallomást tett: az ő lelkén szárad az azeri baltás gyilkos kiadása

2012. szeptember 12. 00:03 - csú

Orbán-fej-221.jpgNem kell találgatni többé. Az Origo.hu hírportál értesülése szerint a Fidesz múlt heti elnökségi ülésén Orbán Viktor elismerte, hogy ő adta ki az utasítást az azeri baltás gyilkos, Ramil Safarov kiadására, noha tisztában volt vele, hogy őt az azeri hatóságok hazatérése után előbb-utóbb szabadon engedik. Az RTL Klub stábja kedden, a Liga Szakszervezetekkel közösen tartott sajtótájékoztatón feltette a kérdést Orbánnak, hogy megerősíti-e az Origo.hu értesülését, amire a kormányfő azt válaszolta, hogy végső soron - mint minden kormányzati döntésről - erről is ő határozott.

Az Origo.hu hírportál fideszes és kormányzati forrásokból származó értesülése szerint Orbán Viktor miniszterelnök döntése volt két héttel ezelőtt, hogy Magyarország adja ki Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben baltával megölt egy örmény katonát Budapesten. A portál úgy tudja, hogy a miniszterelnök ezt a múlt héten a Fidesz elnökségi ülésén is elismerte, ezen az ülésen forrásaik szerint éles vita alakult ki a pártvezetés tagjai között a példátlan indulatokat és diplomáciai lépéseket kiváltó ügyről. Ott csúszott hiba a számításba, hogy az Origo információi szerint azt gondolták, a férfi csak hónapok múlva, fű alatt, egészségügyi okokra hivatkozva kap majd kegyelmet hazájában.

A hírportál úgy értesült, hogy a baltás gyilkos kiadatását Orbán Viktor a kormány előtt is már többször felvetette, a lépésről azonban a Safarov által elkövetett gyilkosság "borzalmas voltára", illetve a diplomáciai kockázatokra hivatkozva mindkét alkalommal lebeszélték Orbánt a kormánytagok, a leginkább állítólag Navracsics Tibor ellenezte a dolgot. Augusztus végén viszont Orbán egyszerűen utasította Navracsics Tibort, hogy az aggályok ellenére írja alá a kiadatási megállapodást, holott a kiadatás előkészítésére felkért igazságügyi minisztérium szakértői az eljárásról készített, a Külügyminisztérium véleményét is figyelembe vevő állásfoglalásukban újból kifejezetten ellenezték, hogy Magyarország kiadja a gyilkost Azerbajdzsánnak.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr394771483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása