CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tarolt a baloldal Csehországban

2012. október 17. 00:01 - csú

Szocialista-1.jpgElsöprő gyözelmet aratott a cseh baloldal a  megyei választásokon. A cseh szocdemek ugyan nem szerepeltek olyan sikeresen, mint négy évvel ezelőtt, de azért nyertek. Tizenhárom régió közül kilencben megőrizték első helyüket. Országos viszonylatban pedig a szavazatok
23,58 százalékát szerezték meg.

A legnagyobb sikert a kommunisták (KSCM) érték el, akikre az urnákhoz járulók 20, 4 százaléka voksolt. Ők a rendszerváltás óta először végeztek bármilyen szintű megméretésen az élen, méghozzá két megyében (Ústi nad Labemben és Karlovy Varyban). Több régióban pedig a második helyet szerezték meg a CSSD mögött, ezért minden bizonnyal koalícióra lépnek egymással.

Előretörtek az új arcokat felvonultató regionális tömörülések, amelyek közül az egyik Liberec megyében győzött. Súlyos vereséget szenvedett viszont a jobboldali kormánykoalíció három pártja. A Petr Necas kormányfő vezette Polgári Demokrata Párt (ODS) mindössze Plzen megyében győzött. Az egész országban pedig csupán az érvényes szavazatok 12, 2 százalékát gyűjtötték be.

Ennél is nagyobb kudarc érte a másik két koalíciós pártot: a TOP 09, valamint a LIDEM tömörülést,
mert még a voksok öt százalékát sem tudták megszerezni.

A  Népszabadságnak nyilatkozva Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke a jobboldali koalíció politikáját elítélő népszavazásként értékelte a mostani voksolások végeredményét, s lemondásra szólította fel Necast. Közölte azt is, hogy regionális szinten folytatják az együttműködést a kommunistákkal. Nem tartotta kizártnak azt sem, hogy belátható időn belül felülvizsgálhatják az úgynevezett bohumíni határozatot, amely megtiltotta a szocdemeknek, hogy országos szinten politikai szövetségre lépjenek a KSCM-mel.

A cseh miniszterelnök a cseh köztévében (CT) elismerte az ODS és a kormánykoalíció súlyos vereségét, amely szerinte főleg az elengedhetetlen megszorító intézkedések következménye.

A baloldaliak fölényét hozták a megyei voksolásokkal egyidőben megtartott részleges szenátusi választások is. A két hét múlva sorra kerülő második forduló esélyesei a legtöbb helyen a szocdemek, illetve a kommunisták jelöltjei. Az előbbiek akár minősített többséget is szerezhetnek a prágai felsőházba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr234853267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása