CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jön a közműadó! Matolcsy György újabb megszorításokat jelentett be

2012. október 17. 13:55 - csú

Megszorítás-1_1.PNGÚjabb, csaknem 400 milliárd forintos megszorítócsomagot jelentett be Matolcsy György. Ezzel jövő évben már 746 milliárdnál tart a kiigazítás. Nem felezik meg a bankadót, nő a tranzakciós díj, bevezetik a közműadót, változik a cafeteria és a helyi iparűzési adó számítása is.

Rendkívüli kormányülést hívott össze szerda reggelre Orbán Viktor, mivel az EU kevésnek találta a másfél hete bejelentett Matolcsy-csomagot, még a 2,7 százalékra emelt hiánycél tartásához is. Az EU a 2012-es 133 milliárd forintos zárolást elismerte, azaz elfogadta a 2,7 százalékos GDP-arányos hiánycélt, ám a 2013-ra szóló 397 milliárd foritos kiigazításnak szerinte csak kétmarmada reális, illetve a kormány 0,9 százalékos GDP növekedési várakozását is eltúlzottnak tartja. Brüsszel 2013-ra 3,7-3,9 százalékos GDP-arányos hiányt prognosztizál.


A kormány, bár nem ért egyet az EU-val, de mivel ki akar kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, és nem akar elveszíteni 1000 milliárd forintnyi uniós támogatást, kényszeredetten, de újabb intézkedéseket tesz – jelentette ki Matolcsy. Reméli, jövőre bebizonyosodik, hogy Magyarországnak volt igaza, de most muszáj volt gyorsan válaszolni az EU hibás döntéseire. – A hét lépés nagy része nem szívünk szerint való, a többségüket nem akartuk bevezetni – monta. Nem tudunk mit tenni, az EU kettős mércét alkalmaz – jelentette ki a miniszter. Ennek érzelmi alapja van – tette hozzá.

Matolcsy bízik benne, hogy 11 havi folyamat után az IMF átlátja, hogy Magyarország költségvetési trendfordulót hajtott létre. Nem hitel kell neki, nem a németek pénze, hanem csupán egy pénzügyi biztonsági hálóra van szüksége – válaszolta arra a kérdésre, hogy vajon a második csomag előremozdíthatja-e a hiteltárgyalásokat.

A kormány hét új intézkedésről döntött, 367 milliárd forint értékben. A tervekkel szemben jövőre mégsem felezik meg a bankadót. Ez plusz 72 milliárd forintot jelent. Mint a miniszter mondta, nem így akarták, de az EU miatt nem tehetnek mást. Mintegy 90 milliárd forintot várnak attól, hogy a tranzakciós illeték egy ezrelék helyett két ezrelékre nő. Hogy ezt a bankok áthárítják-e a lakosságra, Matolcsy nem tudja. Szerinte lesz, aki igen, lesz, aki részben, és aki egyáltalán nem. Az illeték emelése vonatkozik a Magyar Államkicstárra is, ahonnan 40 milliárd pluszt várnak.

Változik a helyi iparűzési adó alapjának számítási módja. Eddig az eladott áruk beszerzési értékét el lehetett számolni, jövőre azonban csak az összeg 80 százalékát lehet érvényesíteni. Matolcsy szerint ez főleg a nagykereskedelmi és részben az energetikai cégeknek okozhat többletköltséget. Mintegy 35 milliárd forintot várnak innen.

Bevezetik a közműadót, de nemcsak Budapesten, hanem az egész országban. – Nem akartunk a multinacionális cégekre újabb pluszterhet tenni, de ez EU viszont így akarta – kommentálta Matolcsy. Ebből az intézkedésből 30 milliárd forint folyhat be.

Vágtak egyet a cafeteriarendszeren is. A cafeteriajuttatásoknál a jelenleg 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást 27 százalékra emelik. Matolcsy állítja, a cafeteria még így sem veszíti el előnyét a bérrel szemben. Jelenleg 100 forint bruttó bérnek 48 forint az adótartalma. Száz forint cafeteriának 24 forint az adótartalma, ami jövőre 34 forintra nő.

Az adóbeszedés hatékonyságát még tovább javítják, és 60 milliárd forintot remél a kormány attól, hogy 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtást és -ellenőrzést vezetnek be a korábbi 10, majd 5 millió forinttal szemben.

– Látják? – tette fel a kérdést az újságíróknak Matolcsy. – Nem nyúlunk a nyugdíjakhoz és a közszférához sem. Semmi olyat nem teszünk, amit az EU elvárna egy ilyen csomag keretében. De valamit lépnünk kellett, még akkor is, ha tudjuk, nincs igaza Brüssszelnek. Hozzátette, reméli, a nemzetközi szervezetek ezek után átállnak a magyar álláspontra, és elhiszik, hogy tartani tudjuk a jövő évi három százalék alatti hiányt. S ha jövő év közepén kiderül, hogy Magyarországnak volt igaza, akkor kivesznek bennünket a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta.

Jelenleg 21 tagállam áll túlzottdeficit-eljárás alatt, mondta Matolcsy. Közülük 11-nek az EU elfogadta, hogy jövőre nem tudja három százalék alatt tartani a költségvetési hiányt. Magyarország ugyan nem kérte ezt, de az esetében nem tett ilyen kedvezményt az EU. Ez kettős mérce – mondta. Mint ahogyan az is, hogy miközben más államokban láthatóan működik az adóbeszedés hatékonyságának növelése, az erre irányuló magyar intézkedéseket semmibe vette Brüsszel. Ez is kettős mérce – mondta. 

Matolcsy bízik benne, hogy november hetedikén, amikor az EU közli a tagállamokkal, hogy a tervei szerint melyeket veszi ki jövőre a túlzottdeficit-eljárás alól, értékelni fogja a magyar kormány gyors reagálását. Szerinte akkor sem lesz baj, ha nem veszi figyelembe a 764 milliárdos kiigazítás egy részét, mert komoly tartalékok vannak a csomagban. (Szabó Brigitta - Népszabadság - nol.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr894854101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hope2 2012.10.17. 16:35:59

Értsük már meg, hogy ez nem megszorítás, hanem egyensúly javító intézkedés. A megszorítást a szocik csinálták, sőt kedvüket lelték benne.
Mikor szólt az EU, mert én nem hallottam. Csak nem Angela Merkel súgta Viktorunk fülébe még a jó hangulatú sajtótájékoztató előtt?
süti beállítások módosítása