CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lecsapott a rezsikommandó: újabb rendelet jöhet hétfőn

2013. január 06. 05:03 - csú

004-Nsz-Kommandós-255.pngA Fidesz szerint már hétfőn új miniszteri rendelet születhet arról, hogy a gázszolgáltatókhoz hasonlóan az áramszolgáltatóknak is kötelező legyen új számlákat kiállítaniuk, ha jogszabályi változás történt az árképzésben - számol be az MTI.

Erről Németh Szilárd, a Fidesz parlamenti frakciójának a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentést ellenőrző és nyomon követő munkacsoport-vezetője beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján. 

A kormánypárti képviselő elmondta, az elmúlt napokban 100-110 megkeresést kaptak, ezek kilencven százaléka az Elmű számlázási gyakorlata ellen emelt kifogást. Tájékoztatása szerint többen szóvá tették, hogy a társaság három hónapra előre kiküldte tavalyi áron kiszámított számláit, illetve sokak szerint az Elmű telefonos rendszere nem engedi bediktálni az új óraállásokat.

Németh Szilárd szerint a felmerülő problémákat az okozza, hogy a gázszolgáltatókkal ellentétben a villamos energiát biztosító vállalatokat jelenleg nem kötelezi jogszabály arra, hogy a már kibocsátott számláik helyett újakat küldjenek, ha megváltozott az árszabás. A Fidesz munkacsoportjának vezetője közölte, felkérésére a Magyar Energia Hivatal már el is készített egy olyan tervezetet, amely szabályozná ezt a kérdést, kimondva, hogy a villamosenergia-szolgáltatóknak is alkalmazniuk kell az árváltoztatásokat számlázási stratégiájukban. Németh Szilárd szerint az erről szóló rendelet már hétfőn hatályba léphet. 


A fideszes politikus kiemelte, a kormány célja, hogy január 1-jétől minden magyar háztartás végszámlájában érvényesüljön a tízszázalékos rezsicsökkentés. Németh Szilárd szerint azokban az esetekben, ahol ez nem valósul meg, ott az utólagos jóváírás érvényesítésére törekszenek majd.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a nagyfogyasztók esetében nem változnak az energiaár-szabásra vonatkozó szabályok, a kormány pedig mindent megtesz, hogy a lakossági rezsicsökkentést ne terheljék más szegmensre.

Reagált az ELMŰ

Az ELMŰ-ÉMÁSZ az alábbi közleményt adta ki Németh Szilárd nyilatkozatával összefüggésben:

"A társaságcsoport a örömmel üdvözli Németh Szilárd csepeli polgármester kezdeményezését a villamos energia számlázás 2008-ban bevezetett rendszerének módosítására, mivel a jelenlegi merev, érthetetlenül bonyolult rendszer igen nehezen érthető és számos félreértésre ad okot.

A polgármester úr tájékoztatóján a társaságcsoport számlázási gyakorlatával kapcsolatban felvetett kérdésekkel kapcsolatban az alábbiakról szeretnénk a nyilvánosságot tájékoztatni:

1. Egyes, a mérőállásukat diktáló ügyfelek észrevételezték, hogy a mérőállásukat az ELMŰ telefonos rendszer nem fogadja el. Fontos tudni, hogy az ügyfélszolgálat 06-40-38-38-38 -as telefonszámán két különböző menü pontban lehet mérőállást diktálni. A megszokott 1-es pontban az egyébként szokásos havi időponthoz tartozó adatokat lehet megadni. Az árcsökkenés miatti rendkívüli mérőállás megadást a 2-es menü pontban kell megadni.

2. Az egyébként valóban bonyolult számlából, melynek formáját a törvény írja elő, nem világos, hogy mely tételek ára csökkent. Az egyes tételeket az árhatóságok különböző módon csökkentették. A számla végösszege csökkent 10 %-al amennyiben a fogyasztás nem változott.

3. Mi van azokkal a számlákkal, amit az ELMŰ korábban megküldött és februárra, márciusra vonatkoznak, de még a régi ár szerepel rajtuk?

Magától értetődően az ELMŰ 2013 január 1-e óta az új árak szerint számláz. A januárban érkező, de még a decemberi fogyasztást tartalmazó számla a régi árat tartalmazza. A hónapon túl nyúló számlák automatikus megosztásra kerülnek, azaz ha pl. valakinek a számlája a december 10-étől január 10-éig tartó időszakra szól, úgy 21 nap a régi, 10 nap az új díjjal kerül elszámolásra.

A korábban megküldött februárra, márciusra vonatkozó számlákat nem kell befizetni, azok helyett új számla készül. Aki ezeket a számlákat befizette, az:
- ha nem tesz semmit, a többlet a későbbi fogyasztással szemben jóváíródik a többlet,
- ha az ügyfélszolgálaton a különbség visszautalását kéri, úgy ezt végrehajtjuk"- zárul a szolgáltató közleménye.  (MTI-Porfolio.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr135000352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása