CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Más lesz! Szakadás az LMP-ben: a platformisták kilépnek a pártból

2013. január 27. 17:14 - csú

LMP-s szakadás.PNGKilépnek az LMP-ből és önálló pártot alapítanak a párton belül alakult Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai - jelentette be vasárnap délután Jávor Benedek. Ellenszavazat nem volt. A kilépés több mint száz embert érint. (További hírek, kommentárok, az LMP-s pártszakadásról ITT)

A HVG.hu információi szerint Kilépnek az LMP-ből és önálló pártot alapítanak a párton belül alakult Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai. A platformot alapító nyolc országgyűlési képviselő ugyanakkor továbbra is megtartja mandátumát, maradnak a frakcióban, és tovább keresik az együttműködés lehetőséget Schiffer András frakcióvezetővel.

A döntés vasárnap született, és két-három hétre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő nevet, formát megtalálják, illetve lássák a további teendőket – jelentette be vasárnap Jávor Benedek, a parlamenti képviselőcsoport novemberben lemondott vezetője.

Karácsony Gergely, a párbeszéd platform LMP-ből kilépett másik tagja azt mondta: programot kell kidolgozniuk, hogy legyen világos, mit kínálnak a választók számára. Ugyanakkor hangsúlyozta, ez nagyrészt az a szociálisan érzékeny, ökopolitikai program lesz, amit az LMP-ben is képviseltek, de úgy látták, hogy a párbeszéd-képtelenség miatt ezt a korábbi pártjukban már nem tudták megfelelően képviselni. Arra az újságírói kérdésre, milyen pénzből szervezkednek majd, Karácsony azt mondta: megszokta, hogy kevés pénzből politizálnak.

Szabó Tímea, LMP-s parlamenti képviselő azt mondta, most megy át egy delegáció a párt szintén VIII. kerületben zajló kongresszusára, hogy bejelentésüket megtegyék, és tárgyalásokba kezdjenek. Karácsony szerint a békés elválás a cél, ezért tárgyalásokat kezdenek a frakció többi tagjával, és keresik a megoldást arra, hogyan tudnak tovább együttműködni az országgyűlési képviselőcsoportban, ahonnan nem akarnak kilépni.

A volt frakcióvezető-helyettes azt hangsúlyozta, elsődleges céljuk egy olyan politikai alternatíva kialakítása, amely képes "megdönteni" az Orbán-kormányt, és ehhez a platform szerint párbeszédre és nyitottságra van szükség más ellenzéki szervezetek felé.

Kaltenbach Jenő a hvg.hu-nak azt mondta, körülbelül száz-százharminc kilépőről van szó, akik mind egyenként, önállóan jelzik majd kilépési szándékukat.

Az LMP 15 fős parlamenti frakciójából nyolcan tagjai a Párbeszéd Magyarországért Platformnak: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Tímea, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter. A házszabály értelmében a frakció megszűnik, ha a platform tagjai úgy döntenek, hogy elhagyják a pártot, vagy háromnál többen lépnek ki.

Az ügy előzménye, hogy az LMP kongresszusa szombaton - a platform határozati javaslatával ellentétben - úgy döntött, nem változtatja meg a párt novemberben elfogadott határozatát, amely elutasítja az együttműködést az Együtt 2014-gyel.

Az együttműködést képviselő szárny szerint - amelyet többek közt Szabó Tímea, Karácsony Gergely illetve Jávor Benedek képviselnek - a legfontosabb cél az Orbán-kormány leváltása, amihez szövetséges kell.

Forrás: HVG.HU

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr505046713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása