CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bányászököl

2013. március 03. 04:44 - csú

Gondolkodó-v_5.jpgMár csak ütni tudott. Nem lett volna szabad idáig eljuttatni….Kollár Tibor komlói bányász, aki arcul ütötte Polics József komlói fideszes polgármestert, fideszes országgyűlési képviselőt kevés híján meghalt korábban egy balesetben. Bíróság mondta ki, hogy rokkant. 2009-ben a munkaképessége elvesztését véglegesnek nyilvánították. Nem telt bele két év, és az a politikai erő, amely a nyugdíjak megőrzését ígérte, hozott egy törvényt, hogy a rokkantak nem rokkantak, vagy ha mégis, akkor nem annyira. Kollárnak nyilatkoznia kellett volna, hogy kéri a felülvizsgálatát, de nem mert. Félt, hogy akkor elveszíti a baleseti rokkantsági nyugdíját. Így is elvesztette. Mert nem kért, nem kapott rehabilitációs ellátást sem. A pofon előtti 10 hónapban már egy kanyilót sem utaltak neki. Ha Polics képviselőre hallgat, Kollár Tibor is elmehetett volna dolgozni. Ennek két akadálya volt: hogy munkaképtelen, meg hogy nincs munka.” – írja a Népszabadság hasábjain Bányászököl című publicisztikájában Tanács István. A cikk választ ad a kérdésre, MIÉRT? Íme:

Polics József komlói polgármester nem a szerdai lakossági fórumon jelentkezett be a pofonért, hanem még tavaly nyáron, amikor a bányászoknak válaszolva azt írta: az a legnagyobb bajuk, hogy újra dolgozniuk kéne. Fideszes képviselőként ő maga is megszavazta azt a törvényt, amely választókerületének számos tagjától megvonja a rokkantnyugdíjat.

Polics és pártja 2011-ben azok után rontott rá a rokkantnyugdíjasokra, hogy a választási kampányban – arra utalva, hogy a Bajnai-kormány elvette a 13. havi nyugdíjat – fennen hangoztatták, hogy megvédik a nyugdíjakat.

Voltak persze magyar bányászok, akik idehaza fölvették a rokkantnyugdíjat, Spanyolországban pedig komoly fizetésért fejtették a szenet. A válság előtt ez senkit sem érdekelt. 2009-ben, amikor hajszát indítottak ellenük, pánikszerűen lemondtak a rokkantnyugdíjukról, mert bíztak a külföldi munkáltatójukban. Kollár Tibor, aki arcul ütötte Polics Józsefet, nem tartozott közéjük. Ő kevés híján meghalt korábban egy balesetben. Bíróság mondta ki, hogy rokkant. 2009-ben a munkaképessége elvesztését véglegesnek nyilvánították. Nem telt bele két év, és az a politikai erő, amely a nyugdíjak megőrzését ígérte, hozott egy törvényt, hogy a rokkantak nem rokkantak, vagy ha mégis, akkor nem annyira. Kollárnak nyilatkoznia kellett volna, hogy kéri a felülvizsgálatát, de nem mert. Félt, hogy akkor elveszíti a baleseti rokkantsági nyugdíját. Így is elvesztette. Mert nem kért, nem kapott rehabilitációs ellátást sem. A pofon előtti 10 hónapban már egy kanyilót sem utaltak neki.

Ha Polics képviselőre hallgat, Kollár Tibor is elmehetett volna dolgozni. Ennek két akadálya volt: hogy munkaképtelen, meg hogy nincs munka. Ráadásul Polics József sprőd véleménye mögül már tavaly ősszel elmozdult a jóságos Fidesz-kormány, és módosította a jogszabályt, amely a sok rokkant közül kiemelte a bányászokat, és visszaadta a járandóságukat. De csak elvileg, mert az derült ki, hogy kevés érintettnek jó a módosítás, a többség továbbra sem jogosult a megélhetéséhez szükséges ellátásra. A bányászok követelték: állítsák vissza az 1991-es rendeletet. Polics ugyan hangoztatta, hogy mindenben támogatja őket, de ettől speciel elzárkózott. Inkább sokadjára citálnák az embereket orvosi bizottságok elé – azoktól pedig már herótot kap mindenki, annyira ellenőrizhetetlen, hogy kit mi alapján minősítenek éppen úgy, ahogy.

De menedék sincs már. Másnak sem, külföldön sem. A Spanyolországban dolgozó magyar bányászok nem kapnak fizetést. A spanyol kormány most törli el a bányacégeknek folyósított támogatást és a bányásznyugdíjat – hamarosan nemcsak Kollár József, hanem a 10-12 éve kint dolgozók is a magyar kormány kegyelmére szorulnak. A képviselő a fórumon azt ismételgette, hogy nincs mitől tartani. A tehetetlen bányász ekkor úgy érezte, elborítja az agyát a köd, és arra gondolt: most majd meglátod, hogy van mitől tartanod!

Már csak ütni tudott. Nem lett volna szabad idáig eljuttatni. 

Forrás: Tanács István, Népszabadság, nol.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr825113835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása