CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Belekékült a hazudozásba a kormány

2013. május 04. 04:56 - csú

Morsz-teljes.jpgVOX levelet kapott a Fidesz-kormánytól. Nem kérte, de megkapta. Nincs egyedül. Sok millió társával együtt vette ki a postaládából a  küldeményt, a szép kék színű brosúrát. VOX mindig alapos. Most is az volt. Az elejétől a végéig elolvasta, amit  az orbáni propaganda gépezet küldött neki. De nem csak elolvasta, hanem végig is gondolta, és most megosztja önökkel mindazt, amit fontosnak tart. Ezt írja:

Három éve „nyolcévezik” a kormány, a Fidesz. Mindenért a szocialisták 2002-2010 közötti időszakában történteket hibáztatják. Nem tagadom a hibákat, de idézem Orbán Viktort, aki 2010-ben ezt nem így látta. A miniszterelnök, 2010. július 23-án, az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában a következőket mondta, a magyar gazdaság akkori állapotáról:

„A magyar gazdaság és különösen a magyar pénzügyi mutatók az EU legtöbb államánál sokkal jobb állapotban vannak.(…) az államadósság mértéke (…) is inkább csak európai középmezőny-szám. (…) Az európai gazdaságok körében a magyar gazdaság pozíciója jelenleg jó. 

Azt hiszem, egyetértenek velem, ez komoly elismerése a szocialisták által létrehozott Bajnai-kormány válságkezelő tevékenységének.   Elismerés, amit Orbán fogalmazott meg! A győzelem mámorában mondott mondatokat már rég elnyelte a nagy-magyar, soviniszta, tündérmesés köd, az unortodoxia, a hatalomcentralizáció, egy 1945-ben már elbukott rendszer újjáépítésének víziója, amelyek rátelepedtek a kormány egész működésére, az országra. Hatását és eredményeit természetesen másképp látják a jelenlegi politikai erők.

Valószínűleg a kormány kampánygurui is úgy látták, váltani kell. Kevésnek bizonyult ugyanis a múlt meghamisítása, a „mindenért az MSZP a felelős” állandó, imamalom szerű szajkózása. Rájöttek, ha nem dicsérik önmagukat, akkor még baj lehet. Boszorkánykonyhájukban új kiadvány „született”, Magyarország jobban teljesít, címmel. A Kormányzati Információ Központ által kiadott, a háztartásokba a napokban, többszáz-millióért eljuttatott kék színű, politikai brossurában, illetve a napi televíziós reklámokban igyekszenek megszépíteni az eltelt három év eredményeit. A baloldal egésze, illetve a jobboldal jelentős szakemberei, politikusai és egyre többen, a leginkább érintettek, az emberek közül, azonban más véleményen vannak. Európában is. Most hosszasan sorolhatnám a kormány helyzetértékelésével kapcsolatos negatív véleményeket, megjegyzéseket, szakmai érveket. Nem teszem. Az Orbán-hívők kb. 1,5 milliós, mára már megkövesedett tábora ugyanis isteníti Orbánt, nap-mint nap imádkozik érte. El sem olvassa a másképp gondolkodók írásait, időnként még a sajátjaikra sem kíváncsi..

Ezért inkább arra koncentrálok, hogy néhány példán keresztül bemutassam, mi hiányzik a kormány agitációs és propagandafüzetéből:

1) Minimálbér:

A kormány állítása: többel emelték a minimálbért, „mint az előző két kormány összesen.”

Az állítás igaz, azonban nem „szól” arról, hogy ez a növekedés „elveszett” a bruttó összegeket terhelő különféle adók miatt. Például a 2010-ben a 73.500 forintos minimálbérből a munkanélküli nettó 60.800 forintot kapott meg, míg a jelenlegi 98.000 forintból a nettó összeg: 64.190 forint. Azaz a nettó minimálbér növekedése csak 5,5 %, míg a 2010 utáni KSH által közzétett infláció összesen 10%.  Az adók miatt tehát, a számok alapján, három év alatt 4,5 %-kal csökkent a nettó minimálbér vásárlóereje.

2) Családi adókedvezmény:

A kormány állítása: „a gyermekek után családi adókedvezmény 2011-től” jár.

Az állítás nem igaz. A családi adókedvezmény 1999 januárjában, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. tv. (Szja-tv.) 40. §-ában „született újjá”. 2005-ben például a családi adókedvezmény összege egy eltartott esetén 3.000 forint, kettőnél 4.000, míg három és annál több eltartott esetén 10.000 forint volt. A 2010-es kormányváltásnál ebből már csak a háromgyermekesek, illetve ennél több eltartott esetében maradt meg a családi adókedvezmény.

3) Nyugdíjak értéke:

A kormány állítása: „A kormány döntése értelmében idén 5,2  százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege. Ezt megelőzően, tavaly novemberben 1,6 százalékos visszamenőleges emelésre került sor. Ezzel a kormány megtartotta ígéretét, megvédte a nyugdíjakat”.

A valóság, hogy az idősek mindkét esetben csak azt az emelést kapták meg, amit az 1997. évi törvény előír. A kormány tehát a törvényt tartotta be. Ugyanakkor 600.000 embertől elvette a nyugdíjat, ők már csak ellátást vagy járadékot kapnak és nem nyugdíjat. Nem feledhetjük el a magánnyugdíj-pénztárak milliárdjainak államosítását, a beígért egyéni nyugdíjszámlák felemás teljesítését sem.

4) Közbiztonság:

A kormány állítása: az utóbbi három évben 3500 fővel emelkedett a rendőrök száma.

Ehhez képest a regisztrált bűncselekmények száma tavaly magasabb volt, mint 2002 és 2010 között, bármikor. Sőt! 2012-ben az Ügyészségi statisztika szerint a közrend elleni bűncselekmények száma az előző évhez képest 25 %-kal nőtt. Az ELTE kutatása szerint pedig az emberek 72 %-a úgy érzi, hogy környezetében nem javult, vagy egyenesen romlott a közbiztonság.

5) Uniós támogatás:

A kormány állítása: Magyarország több uniós forrást kap, mint korábban bármikor. A következő hét évben minden magyar állampolgárra 51 ezer forinttal több támogatás jut.

A valóság: Magyarországnak 2007-2013-ra 7.060 milliárd forint támogatást ítélt meg az Európai Unió, míg 2014-2020-ra 7.080 milliárdot. A növekedés mértéke, 20 milliárd forint, azaz, nem éri el a 0,03 %-os arányt, miközben a lakosság szám 2007-hez viszonyítva 0,93 %-kal csökkent, tehát ennek következtében nőtt az egy főre jutó összeg. Játék a számokkal! De „bizonyítja” a brüsszeli hősi küzdelem emberfeletti erőfeszítéseit, a nemzet jövőjéért küzdő Kedves Vezető szabadságharcának eredményességét.

A „Magyarország jól teljesít” című propagandafüzetből néhány alapvető gazdasági tény is hiányzik:

> az Orbán kormány, ígérete ellenére, adókat emelt, például 27 %-ra emelte az ÁFÁ-t, és nyolc új adót vezetett be;

> 2012-ben 1,7 %-kal visszaesett a gazdaság, 3,5 %-kal zuhantak a reálbérek, 42 %-kal csökkentek a nemzetközi befektetések;

> 2010. december 31-én 278,75 Ft-ba került 1 euró, most 296,46 forintért kapunk 1 eurót;

> a Nielsen piackutató intézet szerint csak Görögország áll nálunk rosszabbul a fogyasztói hangulat tekintetében;

> idén már 11,8 %-ra nőtt a munkanélküliségi ráta, miközben 6 hónapról 3-ra csökkentették az álláskeresési támogatást;

> az alapvető élelmiszerek (tej, kenyér, tojás, liszt, cukor) három év alatt 17-56 % közötti mértékben emelkedtek, miközben, a KSH szerint, például a tanárok átlagfizetése az ígért 200 ezer forint helyett 2012-ben csak 137 ezer forint volt;

> a kormány 2010 óta 37 %-kal csökkentette a felsőoktatás költségvetését;

> 4 millióan élnek a létminimum alatt;

> 1956 óta nem menekült el Magyarországról ennyi ember: 2010 után 500 ezren hagyták el az országot, kerestek megélhetést Európa más országaiban;

> az Európa Bizottság május 3-i jelentése nem tartja fenntarthatónak a három százalék alatti

GDP arányos hiányt.

A kormányt mindez nem érdekli. Miért? Csak. Így látja a Kedves Vezető! „Magyarország jobban teljesít”, és kész. Azért a fentiek ismeretében rejtély, hogyan lehetett erre a következtetésre jutni. A Tárki Zrt., de a lakosság sem érti. A közvélemény-kutatással foglalkozó cég legutóbbi országos reprezentatív felmérése ugyanis tételesen cáfolja a kormányzati nagy blöfföt. Adataik szerint, idén áprilisban, 100 magyarból csak 4 értékeli jónak az ország gazdasági helyzetét, és csak minden tízedik elégedett saját helyzetével.

A fentiekben tényekkel cáfolt agitációs propaganda kiadvány mégis sok embert megérint majd. A számuk azonban egyre csökken, s ma már sok becsapott ember dobja majd el, olvasás nélkül, a szemétbe. Hazugságai miatt oda való!

V O X 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr675280225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása