CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A kohász meg a székely – a Csepeli strand, ahogy a Mancs látja

2013. július 18. 06:06 - csú

Csepeli strand-Mancs.jpgA Magyar Narancsban (Mancs) Legár Tibor  írja: Van itt minden, amiért érdemes strandra járni. Ehhez képest az érdeklődés hiánya már-már gyanús.

Minek oda medencés strand, hol a Duna kanyarog? – kérdeznénk, noha tudjuk a választ. A Soroksári-Duna-ág csepeli partja valaha (az 1930-as években) nap ette plázs volt, de az ötvenes években már csak az fürdött ott, akit a vízbe kergettek. A folyó szennyes volt, mint a Patyolat átvevőraktára, csakhogy időközben Csepel a munkásosztály legfontosabb bázisává nőtte ki magát. Márpedig ahol virágzott a munkásosztály, ott Paradicsomnak is kellett lennie.

Főleg strandnak.

Ám akik megálmodták a csepeli vízi élményközpontot, nem érték be holmi lubickolással. A reumás kohászokra gondolva termálvízért nyúltak a mélybe, és tevékenységüket siker koronázta. Már csak egy kis társadalmi munka hiányzott, s 1961-ben átadták a Csepeli strandot, ami nem is strand volt, hanem hatalmas fürdőkomplexum. Szebb vasárnapokon a Vasmű teljes legénysége (+ családtagok) itt mártózhatott, vélhetően jelképes összegért.

Ám mostanában nem kell tartani a tömegiszonytól. Július közepe, vasárnap délután, mégis alig lézengenek a hetvenes évekbeli ifjúsági tábort idéző környezetben, amit – tegyük hozzá gyorsan – 21. századi medencékkel tettek anakronisztikussá. De ez legyen a legnagyobb bajunk, hiszen van itt minden, amiért érdemes strandra járni: „rendes” úszómedence, csúszda és brügölő, ráadásul a budapesti átlaghoz képest a belépő kifejezetten baráti (2000 Ft). Ehhez képest az érdeklődés hiánya már-már gyanús. Pedig az ellátásra sem lehet rossz szavunk, van itt minden, ami kell: lángos, kukorica, vattacukor, csapolt sör, mind-mind 300 forinton belül, ráadásul nemcsak a szokásos rántott sajt/sült krumpli kapható meleg ételként, hanem babgulyás (950 Ft) és gyümölcsleves (650 Ft) is.

Mégis mi lehet a baj? Hogy túl messze van? Túl drága az egykori törzsvendégeknek? Nem mintha annyira hiányozna a tömeg, de mégis! Úgy tűnik, nincs megfejtés. Nekünk pompás délutánunk kerekedett tőle.

Amúgy a strandot a csepeli városüzemeltés gondozza, a fű néhol elszáradt, a padokról néha hiányzik az ülőke, máshol épp frissen mázolták. Az igyekezet csimborasszója mégis az, hogy a bejárat fölött székely zászló leng, amely még nagyobb is, mint a piros-fehér-zöld lobogó. Na, erre mit felelsz, Váci út?

1213 Budapest, Hollandi út 14., nyitva mindennap 06.00–20.00 óráig. Belépő: 1800 Ft/2000 Ft (hétvége), nyugdíjas-diák: 1500 Ft/1800 Ft, gyerekjegy (3–6 év): 800 Ft/900 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 4500 Ft

Forrás: Mancs, Magyar Narancs

A CSEPEL ÚJSÁG KÉT ÉVVEL EZELŐTTI ZENÉS CIKKE AZ AKKOR 50 ÉVES CSEPELI STRANDRÓL, ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETÉRŐL, A TÁRSADALMI ÖSSZEFOGÁSRÓL ITT LÁTHATÓ, HALLHATÓ, A MAI ÁRAK, HASZNÁLATI FELTÉTELEK ITT OLVASHATÓK 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr475409356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása