CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mázoló utcai Gőz: a jó csepeli borozónak sem árt az internet

2013. július 25. 05:55 - csú

Szölőskert.PNGA kocsma.blog.hu-n egy ifjú felfedező ír így a Mázoló utcai Gőz borozóról:

Csepel vonzó arcát felfedezni a kocsmáin keresztül is lehet. Mármint a jó kocsmáin keresztül! Mert itt vannak még olyan valódi kult helyek, ahol a vas- és fémmunkás szocializmus nem csak egy retró kaland, hanem a jelenkor szerves része, ahol semmi sem változott az elmúlt évtizedekben, a stabil vendégkört is beleértve.

Kitűnő példa erre a Szőlőskert borozó. Egy eldugott kis utcácskában a központtól messze, de olyannyira, hogy véletlenül odatalálni lehetetlen. Ide mindig valaki visz.

Jellemzően egy odajáró fiatal a középiskolás éveihez közel, akiknek a macifröccs olyan bevezető ital az alkoholizmus felé, mint nekünk a VBK volt 20 éve.

A Szőlőskert klasszikus borozó, előtérben családi házzal. A virágokkal benőtt kapu fölötti névtáblán illusztrációként csak egy szőlőfürt van, de a kertben már fedett lugas, világító szökőkút, minőségi kerti bútorok, egy szigorú élmunkást ábrázoló kőszobor, ad hoc néprajzi múzeum, és a kocsibejáró mellett egy zajvédő fal is helyet kapott, ez utóbbit a szomszédok sorozatos feljelentései miatt az idejáró fiatalok építették fel 'közmunkában'. 1974 óta üzemel. Régen Gőz borozónak hívták - mikor még Gőz utcának a Mázoló utcát -, anno a törzshelyük után pont emiatt vette fel egy amatőr csepeli színészkör is a Gőz Színpad nevet.

Sörből természetesen csak üveges van, mert egy magára valamit is adó borozóban más nem is lehet. Az öregek fröccsöznek, a velük szimbiózisban butuló fiatalok meg a négyféle szörp egyikével bolondítják meg a Frittmann pincészet borait, amit itt tisztán talán még soha senki meg sem kóstolt.

A főúr maga is 1992 óta gyakorolja itt a szakmát. 20:55-kor, zárás előtt 5 perccel minden áldott nap menetrendszerűen körbejár, és csak annyit mond: 'Fiatalok, én sajnálom a legjobban.' No, de mikor a pontos nyitva tartás felől érdeklődtem, azt válaszolta, minden nap 9-től, kivéve kedden, mert akkor 14 órától. Na, de mi ebben a logika??? Elárulta, akkor szállítják a bort.

Bár a kerthelyiség a Szőlőskert borozó igazi erőssége, a belső térben is vannak csodák. A karácsonyfa izzósorral hangsúlyozott további néprajzi tárgyak mellett van egy csomó faliújság, egy részükön ilyen-olyan eligazítás, másokon újságcikkek és borversek, megint másokon fekete-fehér fotók Csepel múltjából. Üvegvitrinek mögött régi pénzek, díjak, kitüntetések, a tetejükön ékes kupák, a falakon itt-ott művirágok, oklevelek, tablók, térképek, rajzok, faragott biz-baszok, a tévében sport (dehogy lapos), minden más tudomány. A különféle megoldásokat felvonultató talponálló pultok pl. csak fixen állnak. A Vasarely mintázatú padlóköves 'műteremben' színes fantasy plakátok és festmény replikák dobják fel a hangulatot, míg a fagyis tartályok bortankok teteje pusztán praktikumból van felmatricázva, ahogy tálca helyett is kis narancssárga kosarakba kerülnek itt a poharak, egy stabilabb alapot adva ezzel az utánpótlásnak."

Végezetül álljék itt a faliújságról az ismeretlen szerző tollából egy versike, melynek címe:

Borozó!

Kertes háznál ki-bejárnak
Közepén a kis utcának.
Jelzi tábla, hogy minemű
Bor van itt és tájjelegű.

Nemcsak szőlő leve végett
Az emberek be-betérnek.
Mondhatom hogy e helyütt
Tisztaság van mindenütt.

Asztaloknál beszélgetnek
Ismerősök, törzsvendégek.
Kéz közelben több pohár
Hogy ki ne száradjon a száj.

És miközben borozgatnak
Sok mindent megvitatnak.
A képernyőn épp mit láttak
Eseményét a nagyvilágnak.

Friss halat is lehet venni
Azt Ruszkinál kell megrendelni.
Kiszolgálásnak is magas a foka
Mert hozzá a receptet is kapja.

Humor, tréfa is akad itt sokféle
Egy esetet igazolja fényképe.
Ilyet bizony még nem láttál
Sanyi sörrel, guminővel kokettál.

Parlamentnek is jó azt tudni
Hogy itt lehet aztán tanulni.
Kormányozni, jobban élni
Na és a béreket megemelni.

Lehet sport vagy politika
Nincs ki náluk jobban tudja.
Ide tudós jöhet akárháy
Mert itt kisujjban a tudomány.

A betérők azt szentül hiszik
Jót tesz annak, ki itt iszik.
Az sem megvetendő már
Olcsóbb mint a gyógyszer ár.

Régen mondják ezt e képen:
Gyógyszer ez már kis mértékben.
Majd hozzáteszik manapság:
Nagymértékben orvosság.

Forrás: kocsma.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr345423006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása