CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Királyerdő úszik, de elúsztatják a vízelvezetésre fordítható közpénzt a csepeli fideszes városvezetők?

2013. augusztus 29. 05:59 - csú

Tutajos.PNGHa ilyen ütemben folytatódik a kerület útjainak szilárd útburkolattal és csapadékvíz-elvezetést megoldó csatornarendszerrel való felújítása, akkor 2020-ra sem lesz vége. Addig pedig a királyerdeiek, hárosiak járjanak a sárban, latyakban, ázzon el a lakásuk, menjen tönkre összekuporgatott vagyonuk, folytatódjon a csatornázatlan utcákban lévő házak leértékelődése? Valóban nincs más megoldás? A polgármester házának utcája miért kap kivételezett bánásmódot? – Ez csak egy tényközlés és három kérdés a legutóbbi csepeli felhőszakadás következményeinek számba vétele után. Van több is a tényekből és a kérdésekből is VOX elemző, tényfeltáró cikkében:

„Utcákat és házakat öntött el a víz Csepelen" volt olvasható a csepel.hu-n, augusztus 27-én. Sok ezer csepelit érintett a hirtelen jött zivatar. A szilárd útburkolat nélküli utcák családi házaiban élők egy része már a kertjébe sem tudott kimenni, pincéje meg másfél méteres víz alatt állt, míg a főutakon tapasztalt magas vízállás a csepeliek közlekedését is megnehezítette, esetenként ellehetetlenítette. A polgármesternek muszáj is volt felhasználni kapcsolatait és magyarázkodni a Hír-TV-ben, ahol a riporter természetesen egyetlen kényelmetlen kérdést sem tett fel.

Évtizedes problémája ez a csepeli embereknek. Több barátom, ismerősöm is panaszkodott az elfogadhatatlan állapotokra, szidott mindenkit, leginkább az önkormányzatot. Tulajdonképpen ezért kezdtem bele ebbe a cikkbe.

Tudom, a megoldás sokba kerül. Először ki kellett építeni a szennyvízcsatorna rendszert a kerületben. Előkészítése, a program jóváhagyása, az anyagi feltételek biztosítása, a szerződések megkötése 2010 előtt rendeződött, idén, fél évvel az eredeti határidő után, az építés is befejeződött. A további tennivaló: a csapadékvíz-elvezetéssel rendelkező szilárd útburkolatok kiépítése, amihez természetesen további milliárdokra van szükség. Milliárdokra, hiszen 54 kilométernyi feladatról van szó.

Itt kezdődnek az én gondjaim. Márciusban Németh Szilárd polgármester „Csepeli konzultáció" címen levelet küldött a csepeli polgároknak. Ebben a következőket írja:
1) „A konzultáció célja, hogy az itt élők maguk döntsenek arról, hogyan költsük el a kerület fejlesztésére elkülönített egy milliárd forintot."
Megjegyzésem: a képviselő-testület április 25-én tárgyalta a „Beszámoló a 2012. évi költségvetés teljesítéséről" című előterjesztést. Ebben az olvasható, hogy az úgynevezett északi, csakis fejlesztésre fordítható pénzösszegből tavaly év végén nem egy milliárd, hanem 2.254 millió forint volt.
Kérdéseim: a 2,2 milliárd forintból miért csak egy milliárd forint lett elkülönítve a kerület fejlesztésére? Talán 2012 vége és 2013 márciusa között elköltötték a különbözetet? Vagy azt félretették valamilyen célból? Mire akarják felhasználni az „eldugott" 1,1 milliárdot?
2) A konzultációs kérdőívben három kérdés lett feltéve: fontos-e hogy Csepelen az eddigi földutak szilárd útburkolatú úttestet és járdát kapjanak, takarékosabb uszoda épüljön-e, és végül, legyen-e takarékos uszoda és a „fennmaradó jelentős megtakarításból pedig új utak és járdák is épüljenek?"
Megjegyzésem: az álkérdések azt sugallták, hogy az önkormányzati vezetés az utolsó kérdés támogatását várták a csepeliektől. Ezzel együtt a válaszadók többsége az első megoldást a másik kettőnél nagyobb mértékben, 94 %-ban támogatta, azaz azt javasolták: Csepelen épüljön ki a szilárd útburkolatú hálózat.

Azóta közel fél év telt el. A szilárd útburkolatú utak, járdák és a csapadékvíz elvezető csatornák építése ügyében az alábbi döntések születtek:
> 3 utcában (Szigetbecse, Szigethalom, Nagykalapács) lesz burkolat-felújítás, összesen 89.901 eFt nagyságrendben;
> 8 utcában (Olt, Pozsonyi, Retyezáti, Aradi vértanúk, Fülemile, Szajkó, Párnás, Csókás) szilárd útburkolat megépítése és szükség szerinti járdafelújítás, illetve átépítés, 271.463 eFt értékben, csapadékvíz elvezető csatorna nélkül;
> 1 utca (Somlyói), páratlan oldalán való járdaépítés, 4.446 eFt-ért;
> 1 utcában (Pálma) szilárd útburkolat, járda, csapadékvíz elvezető csatorna) építése és a „Sáska utcai építendő csapadékvíz kivezetéséhez" 200 m csapadékvíz elvezető csatorna építése a Hollandi úton, összesen 190.000 eFt összegben.
Az eddigi döntések pénzügyi összege közel 556 millió forint. Nem kevés pénz, azonban ebből, a csapadékvíz elvezetést is tartalmazó szilárd útburkolat építésére mindössze 1 utcában kerül sor. Ahol ez kimarad, és most 8 utcában kimarad, később még egyszer fel kell bontani a csapadékvíz elvezető csatornarendszer kiépítése miatt a szilárd útburkolatot. Mindezek alapján a következő kérdéseim vannak:

1) Van-e jóváhagyott terve, testületi döntése a kerületnek a földutak szilárd útburkolattal és csapadékvíz elvezető rendszerrel való ütemezett fejlesztésére? Mikorra akarják az 54 kilométer teljes körű átépítését befejezni?

2) Miért nem gyorsítják fel az év elején még rendelkezésre álló 2,2 milliárd forintból a szilárd útburkolatú utak kiépítését?

3) A konzultációs levélben jelzett egy milliárd forintból mennyit akar a vezetés a szilárd útburkolattal rendelkező úthálózat bővítésére fordítani?

4) Miért nem építik be az eddig jóváhagyott útépítések többségénél a csapadékvíz-elvezető csatornákat is? Mit fognak szólni ahhoz a lakók, hogy szilárd útburkolattal együtt, csapadékvíz elvezető csatorna vagy árok híján, esetleg még évekig eláznak?

5) Miért és ki által került előtérbe éppen a Pálma utcai szilárd útburkolat, járda és csapadékvíz elvezetés megoldása? Talán azért, mert a végén szükség van a Hollandi úti 200 méteres csapadékvíz befogadó csatorna kialakítására (a kettő együtt 190 millió forint lesz), s ezt már könnyen össze lehet kötni a Sáska utcai csapadékvíz elvezetés megoldásával? Azzal a Sáska utcával, ahol Németh Szilárd polgármester lakik? A polgármester házának utcája miért kap kivételezett bánásmódot?

6) Eddig az 54 kilométer csatornázatlan földút kb. 10 százalékáról született döntés, sokak szerint teljesen koncepciótlanul, átláthatatlanul. Ha ilyen ütemben folytatódik a kerület útjainak szilárd útburkolattal és csapadékvíz- elvezetést megoldó csatornarendszerrel való felújítása, akkor 2020-ra sem lesz vége. Addig pedig a királyerdeiek, hárosiak járjanak a sárban, latyakban, ázzon el a lakásuk, menjen tönkre összekuporgatott vagyonuk, folytatódjon a csatornázatlan utcákban lévő házak leértékelődése? Valóban nincs más megoldás? Nem ezzel kellene elsősorban foglalkozni?

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr115482707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása