CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Furcsa pénzek forognak a magyar fociban

2013. szeptember 19. 04:44 - csú

Kérdőjel-más_9.PNGA magyar klubok egy része mostanában milliárdos adóbevételekből és rendkívüli támogatásokból gazdálkodik. Hogy ezt mire költik, azt senki sem tudja. Játékosokat ugyanis nem vesznek. És nem adnak el.

Idehaza az átigazolási szezon egyik legnagyobb dobása Tischler Patrik klubcseréje volt. Az MTK egykori támadóját körülbelül 60 millió forintért vette meg a Puskás Akadémia. Ezzel az MTK lett a piac legnagyobb nyertese. Az egyik legszegényebb klub pozitív mérleggel zárt. A Transfermarkt.de szerint a teljes magyar mezőny összesen 180 milliót költött és 58 milliót kaszált az átigazolási szezonban. 208 játékos ment, 189 érkezett. Egy-egy klub átlagosan 850 ezer forintot költött erősítésre?!

Hogy a magyar klubok nem vesznek és nem adnak el pénzért, régi stratégia - mondja Dénes Ferenc sportközgazdász. Főleg lejárt szerződésű és kölcsönjátékosok forognak a piacon. Idehaza egy csapat értékét nem a játékosok transzferértékének összege határozza meg, hanem az, hogy mennyit keresnek. Egy klub kiadásainak legjelentősebb része ugyanis a játékosok fizetéséből adódik össze. A mennyit jótékony homály fedi.

„A magyar foci vastagon veszteséges - mondja Dénes Ferenc. - Hogy mégis működni tud, arról különböző pénzek, támogatások gondoskodnak. A focit nem a közönség tartja el, pedig nekik szólna a produkció. Alig van jegybevétel, a tévés közvetítési díjakból nemigen lehetne nívós játékosokat vásárolni, vagyis maradnak a tulajdonosok, támogatók, akik saját maguk vagy cégük pénzét teszik a fociba. Ez a gyakorlat teszi szinte lehetetlenné, hogy valós képet kapjunk az NB I gazdasági állapotáról."

Arra a kérdésre, hogy a magyar szurkolónak joga volna-e tudni, szeretett klubja mennyit költ, a közgazdász egyértelmű igennel felelt. „Tudniillik ők tartják el őket." Csakhogy mint mondta, ha a klubok nyilvánosságra hoznának is bizonyos számokat, az emberek úgysem hinnék el ezeket. „Ez kulturális kérdés. Amerikában minden gyerek tudja minden profi sportolóról, fillérre pontosan, hogy mennyit keres. Egy európai teniszezőnél is ez a helyzet. De már az európai fociban is sok a homály. A Transfermarkt.co.uk szerint Nagy-Britanniában is mindössze öt bejelentett üzlet történt, a többi százról csak becslések vannak. Jó becslések, de csak becslések."

„A hatvanas évek bundái és focipletykái óta nem hisszük el, amit a klubok vagy a játékosok mondanak - folytatta Dénes Ferenc. - Furcsa pénzek forognak, mindenki csalja a dolgokat. A játékos nem kap aláírási pénzt, a nézők dohognak, amiért kétezer forintba kerül egy jegy. Minden, amiért szeretjük a focit idehaza, kap valami jellegzetes vajszínű árnyalatot. De valahogy még mindig működik. A kérdés, hogy így meddig."

Az MVM Paksnál két szerény összegről számoltak be: „A Paksi FC Kft. összesen 5 millió forintot költött átigazolásra, és ugyanennyi bevétele is származott átigazolásból."

Balázs László

Forrás: TEOL.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr645515683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása