CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit nem értenek a csepeli szocialisták?

2013. szeptember 19. 18:49 - csú

Dobák Pistával.jpgA csepeli pártszervezet tagjainak a kérdéseire Mesterházy Attila válaszolt a fórumon. A kérdésekből érződött: bár a csepeli pártszervezet támogatja az országgyűlési választási együttműködést, néhányan nem igazán értik, miért nem lehetett a Demokratikus Koalíció is része  a demokratikus baloldali ellenzék összefogásának? 

Többbek között ezt olvashatjuk a HÍRKOMP  csepeli hírportál tudósításában, amely Mesterházy Attila szocialista pártelnök csepeli fórumáról számol be. A cikket és az Írást követő interjút, amely Mesterházy Attila Csepelen címmel jelent meg,  változtatás nélkül közöljük:

Az MSZP Budapesti Pártszövetség Csepeli Szervezete fórumon látta vendégül szeptember 15-én Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét. A Csepeli Szabadkikötő Sporttelepén tartott rendezvény moderátora Szenteczky János, az MSZP Budapesti Pártszövetség Csepeli Szervezetének elnöke volt, s a fórum vendége mellett Dobák István, az MSZP Budapesti Pártszövetség Csepeli Szervezetének elnökhelyettese foglalt helyet.

Mesterházy és Szenteczky.jpgBevezetőjében Szenteczky János köszöntötte a fórum vendégét, Mesterházy Attilát, a megjelenteket, majd összefoglalta az utóbbi egy év eseményeit.

Tavaly ősszel a csepeli MSZP szervezet megválasztotta Dobák István elnökhelyettest a Csepel-Soroksár országgyűlési választókerület választókerületi felelősének. Az azóta eltelt egy évben – köszönhetően Dobák István aktív tevékenységének is – komoly eredményeket ért el az MSZP Csepelen: gyűjtöttek ötezer aláírást, ami kimagasló érték.

A demokratikus ellenzék egyeztetési folyamatának eredményeként a minap országgyűlési választási együttműködési megállapodás született az MSZP és az Együtt 2014 – PM szövetség között, amely megteremtette a valódi esélyt a 2014-es kormányváltásra.

Az együttműködési megállapodás nyomán (melyet az MSZP Csepeli Szervezete teljes mértékben elfogad és támogat) a Csepel-Soroksár országgyűlési választókerületben az MSZP csepeli szervezete – az együttműködési megállapodás Csepelre vonatkozó részének megfelelően – Szabó Szabolcsot, az Együtt-PM jelöltjét támogatja. A csepeli MSZP folytatja utcai kampányát a választási győzelem érdekében, s kitűzött célja, hogy jövő ősszel az önkormányzati választáson szocialista önkormányzat és szocialista polgármester szülessen!

Szenteczky János megragadta az alkalmat, hogy megköszönje Dobák Istvánnak az egy éves, teljes erőbedobással végzett választókerületi munkát.

Dobák István a fórum végén köszönetet mondott a munkájához kapott támogatásért, s felhívta a résztvevők figyelmét: az együttműködésnek nincs alternatívája. Kérte a párt tagjait, álljanak az ügy mögé.

A csepeli pártszervezet tagjainak feltett kérdéseire Mesterházy Attila válaszolt a fórumon.

A kérdésekből érződött: bár a csepeli pártszervezet támogatja az országgyűlési választási együttműködést, néhányan nem igazán értik, miért nem lehetett a Demokratikus Koalíció is része az a demokratikus baloldali ellenzék összefogásának.

Mesterházy Attila elmondta, hogy a választási győzelemhez valóban összefogásra van szükség, és kellenek a plusz szavazatok, azonban a másfél millió bizonytalan  szavazókra is gondolnunk kell.  A választók 15 százalékát alkotó bizonytalan szavazót és a 7-8 százaléknyi rejtett szavazót kell megnyerni a kormányváltáshoz. Ők döntik majd el a választást. A kiábrándultságot, a frusztráltságot kell cselekvéssé változtatnunk, mondta a pártelnök.

Az MSZP a legnagyobb és legerősebb ellenzéki pártként (amely komoly erőfeszítésekkel megőrizte országos lefedettségét és irodahálózatát) a DK-val is tárgyalt az együttműködésről, de végül – sajnos – az elfogadhatatlan  feltételek miatt nem született megállapodás.

Az egyeztető tárgyalásokat az MSZP befejezte, lezárta. Nincs több vitája az MSZP-nek a baloldal többi pártjával, nem kritizál, nem belső ügyekkel foglalkozik. Csak a választópolgárokra koncentrál, az ő gondjaikra kíván választ adni, s megkezdte programjának ismertetését a győzelem érdekében. Mert a jelenlegi kormány leváltása nemzeti érdek.

Egy, a határon túli magyarokkal történő kapcsolattartásra vonatkozó kérdésre válaszolva Mesterházy Attila hangsúlyozta: fontos a nemzet egészében gondolkodni, de ezt az együttműködés és nem a megosztás oldaláról kell gyakorolni.

Az MSZP nemcsak az erdélyi, hanem a felvidéki, a kárpátaljai és a vajdasági magyarokkal is tartja a kapcsolatot, miközben a környező országok vezetésével is jó az együttműködés -  a jószomszédi viszony, a segítő szándék és a be nem avatkozás elvei alapján. További kihelyezett frakcióülés is várható, mint mondta.

Mi lesz, ha nem sikerül kétharmaddal győzni? – hangzott egy újabb kérdés.

Mesterházy Attila válaszában leszögezte: kétharmad nélkül is lehet kormányozni. A jelenlegihez képest más politikával, más gazdasággal is számos jó dolgot lehet tenni az emberekért. Mellesleg vannak innovatív jogi megoldások a kétharmados  törvények meghaladására. Az államhatalom súlya egyébkent pedig nyomasztóan hathat majd a pártkatonaként pozíciókban ténykedőkre.

A választójogi törvény nem mellesleg ma nagyobb esélyt ad a kétharmados győzelemre, mert az első-második helyen végző pártokat felülkompenzálja a politikai stabilitás érdekében, míg a 3-5. helyen lévőktől pedig elvesz, gyengíti esélyeiket.

Pillanatkép.jpgTisztán látni kell azt is, hogy Orbán barátságos visszavonulásával nem szabad számolni: a Fidesz a választási vereség miatti belső dühét kifelé fogja fordítani, s egy nagyon militáns és agresszív ellenzék kialakulása várható. Ennek kezelésére is készülni kell.

Mesterházy Attila a fórum után a hirkomp.hu munkatársának kérdéseire is válaszolt.

– Említette, hogy az MSZP megkezdte programja ismertetését. Mit tartalmaz a program?

– Az MSZP programja Magyarországról szól, az igazságról, a biztonságról, a szabad választás lehetőségéről, a kiszámíthatóságról és a jólétről. Mindenki, aki mára elveszítette a reményt, a biztonságot, visszakapja majd 2014-ben – válaszolt Mesterházy Attila, majd így folytatta – Öt társadalmi csoport, a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a nyugdíjasok, valamint a kis- és középvállalkozók egészen biztosan nyertesei lesznek a szocialisták kormányzásának. Köréjük épül fel az MSZP választási programja: olyan kormány kell az ország élére, aki mindenkit képvisel, s több lehetőséget ad a nehéz sorsúaknak, segít a négymillió létminimumom vagy az alatt élőnek, s a félmillió éhező gyermeknek is.

A program fő elemei egyébként olvashatóak az mszp.hu oldalon: az egyes országrészek fejlesztési koncepciói, az agrár- és vidékfejlesztés, az esélyegyenlőség, a szociális-, az oktatási-, a foglalkoztatás-, a gazdaság-, az egészség- és a sportpolitika vitairatai megtalálhatók a honlapunkon, s az időskorúakkal, a közbiztonsággal és honvédelemmel kapcsolatos dokumentumok is  nyilvánosak mindenki számára.

– Milyen rendezvényeken találkozhatunk majd az MSZP programjával?

– A szeptember 13-ai miskolci nagygyűlésen elmondtam: igazságos, szabad, biztonságos országot ígérünk az állampolgároknak, olyat, amelyben jobban élnek, mint most. Kormányra kerülésünk esetén arra törekedünk majd, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. Bölcsődei és óvodafejlesztési programot indítunk, a kis- és középvállalkozásoknak kiemelt segítséget nyújtunk, a nyugdíjasoknak garantált ellátást, nyugdíjprémiumot, a fiataloknak tandíjmentes tanulást. Ha lehetőségünk lesz rá, igazságot fogunk szolgáltatni mindenkinek, akit az Orbán-kormány megalázott, megfélemlített, vagy kisemmizett, leszámolás helyett igazságos elszámoltatás lesz. Az Orbán kormány megbukott, változás, váltás kell! Hasonló nagygyűléseken, fórumokon ismertetjük majd programunkat: a lényeg a személyes kapcsolatok erősítése, a jelenlét a közösségekben, s az egyenes, nyílt válaszok a feltett kérdésekre.

Mesterházy Attila csepeli összefoglaló.jpg– Mi a különbség az MSZP és az Együtt 2014 – PM pártszövetség programjai között?

– A pártjaink közötti együttműködés kialakítása során nem a különbségekre, hanem a közös pontokra, azonosságokra koncentráltunk.

A júliusi, közpolitikai alapelveket rögzítő közös dokumentumunkban is leírtuk: a 2014-es választás kiemelkedő lesz Magyarország sorsa szempontjából. A tét az, hogy hazánk képes lesz-e újra minden polgárának egyformán megadni a méltó emberi élet esélyét, a folyamatos gyarapodás lehetőségét. Ennek feltétele, hogy Magyarország újra egy igazságosabb, állampolgárainak nagyobb biztonságot, szabadságot és jólétet biztosító hely legyen. Ennek érdekében Magyarországnak új alkotmányra van szüksége. A kormányzati diktátumok helyett az autonómiák közötti partneri együttműködésben hiszünk. Félelem nélküli életet akarunk. A közbizalmat romboló korrupcióval szemben átfogó stratégiát alkotunk. Szembenézünk az elmúlt évtizedek minden botrányával. A gazdasági növekedés érdekében partneri viszonyt alakítunk ki a társadalmi, gazdasági szereplőkkel, amelyben a nemzeti érdek nem csak szavakban érvényesül. Valljuk, hogy a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatás bővítéséhez kell a vállalkozások versengése. A munkahelyteremtés érdekben aktív kormányzati fellépés szükséges. Költségvetési fegyelmet valósítunk meg. Megszüntetjük az igazságtalan egykulcsos adót, lesz új Munka Törvénykönyve, és fejlesztéspolitikai fordulatot hajtunk végre, csökkentjük a társadalmi egyenlőtlenségeket - csakhogy a legfontosabbakat említsem.

A 25 pontból álló, a majdani kormányprogram vázát alkotó tézisek azt tükrözik: nincsenek lényeges különbségek, nincs áthidalhatatlan ellentét a választási szövetségre lépett két párt között. Választ tudunk adni a demokratikus, a gazdasági és a társadalmi válság megoldására.

– Elnök úr, köszönjük az interjút!

Hirkomp.hu

Forrás: HÍRKOMP, fotók: HÍRKOMP

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr65524053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása