CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem megdönteni, hanem leváltani kell Orbán Viktort és kormányát!

2013. szeptember 30. 18:53 - csú

Orbán-szobor.PNGElítélte Orbán Viktor szobrának vasárnapi, a Szolidaritás Mozgalom által szervezett tüntetésen történt ledöntését Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója, Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője és Schmuck Andor, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke is. Bajnai Gordon nem volt ott a szobordöntéskor, de nem tartja erőszakosnak az akciót.

Személyesen elhatárolódik az Orbán-szobor vasárnapi ledöntésétől Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója. "Nem tetszett" – mondta az akcióról az ATV műsorában, hozzátéve, hogy egy demokráciában a kormányt nem megdönteni, hanem leváltani kell. "Ma mindenféleképpen beszélni kell erről Gordonékkal, mert ha mi szövetségesek vagyunk, akkor azt gondolom, egy ilyen helyzetben kell, hogy konzultáljunk" – tette hozzá.

"Ezer vitám lehet a jelenlegi kormány politikájával, a politikájával, de ha én más politikát akarok képviselni a jelenlegihez képest, akkor nem akarok olyan eszközöket választani, amelyeket akár szóban, akár képben a jelenlegi kormány tesz" – mondta a műsorban Tóbiás. "Aki döntögetni akar, aki nem megnyerni akar, aki nem társakat akar, aki nem szövetségeseket akar, az nem tud kormányt alakítani" – fogalmazott.

Orbán Viktor erre a célra készült szobrát a Szolidaritás Mozgalom vasárnapi demonstrációján döntötték le, amelyen részt vett és beszédet mondott Bajnai Gordon is. A bronzszínű hungarocell szobrot a Clark Ádám téren tartott tüntetés végén leleplezték le, majd ezután az aktivisták le is döntötték úgy, hogy a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, hogy a Terror Háza Múzeumhoz vigyék a feldarabolt szobrot.

Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke azt mondta, a szobor szimbolizálja mindazt, amitől 2014-ben meg kell szabadulnia az embereknek. A hvg.hu munkatársa szerint a rendezvényen Dopeman is jelen volt, aki a kormányő polisztirol szobrának letört fejét végül a magasba emelte, ezzel is jelezve Orbán Viktor jövendőbeli bukását.

A szobordöntés más ellenzéki pártvezetőknek sem tetszett. "A döntés a fülkében születik, nem a szobrok talapzatánál" – írta például Schmuck Andor a Facebook-oldalán. "A demokratikus ellenzék közös felelőssége és feladata, hogy 2014 tavaszán leváltsa Orbán Viktor kormányát és helyreállítsa a jogállamiságot. Ennek a történelmi feladatnak sokféle módszere, de csak egyféle eszköze lehet, az pedig nem a szobordöntés, hanem a választás" – tette hozzá a párt elnöke.

Schmuck szerint "a durvaság sehova sem vezet, a ledöntött szimbólumok kora lejárt". Hozzátette, pártja megérti az Együtt-PM Szövetség politikai céljait, de nem tud azonosulni azokkal "az agresszív, a demokratikus normákat semmibe vevő, a radikalizmust utcai feszültségkeltéssel azonosító politikai eszközökkel, hiszen ami ma még csak jelképes szobordöntés, az holnap már utcai gyújtogatást szülhet".

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke szintén a Facebookon azt írta, "először azt hittem, nem jól hallok, amikor a Klubrádió híradását halottam a rendezvényről". Később, a részletekről értesülve pedig megdöbbent. "Mi ez az elfogadhatatlan trágárság, alpári stílus, ostoba szobordöntés? Bajnai mit keres itt és miket mond? Persze tudjuk, normális mondandóval nem lehet bekerülni a hírekbe, ezért sokan azt gondolják, hogy le kell menni kutyába... De ennyire?" – írta.

Fodor szerint Sztálin az emberiség egyik legkegyetlenebb hóhéra volt, emberek 10 millióinak gyilkosa és életének megnyomorítója. Orbán Viktor Fodor szerint is rossz irányba vezeti Magyarországot, le kell váltani. "De lehet Sztálin és közte egyenlőség jelet tenni? Ha fel vagyunk háborodva a Brüsszel és Moszkva párhuzamon, akkor ez micsoda? Ez lenne az alternatíva?" – tette fel a kérdést.

Az akcióról Schmuck Andor hozzátette, "a szobordöntés rossz ómen, sötét napokat idéz, és azt sugallja, hogy csak erőszakkal lehet a hatalmat megszerezni. Ez pedig nem lehet igaz Európában, a XXI. században. A szobordöntögetés sehova nem vezet, csak a média által gerjeszett Magyarország-kép sérül külföldön."

"A szobordöntés egyenes út, követendő minta a fenyegető, utcai politizáláshoz. Aki ma kezdeményez, holnap áldozat. Nem akarunk erőszakot, nem akarunk látni festékkel leöntött, fűrésszel megcsonkított köztéri szobrokat, füstölgő középületeket, égő autókat. Sem most, sem máskor. A szociáldemokraták kérik a kormányváltó erőket, hogy minden fórumon hallassák hangjukat, de ne emeljék az agresszióval elérhető cselekvések politikai tétjét. Céljaink eléréséhez nem ellenségekkel, hanem ellenfelekkel kell megküzdenünk!" – írta a pártelnök.

Fodor Gábor azt írta, szerinte "azonnal meg kell állni ezen a baloldali populista úton. Én liberálisként tisztelem az ellenfelem, elismerem, hogy a hazánk jobbításán fáradozik, és elvárom tőle, hogy ő is elismerje rólam ugyanezt. De rosszul teszi a dolgát, ezért kell a változás. Nem azért, mert mai Sztálin, vagy mert pszichológus kell mellé. Ezen az úton hazánk a katasztrófába rohan. Az ellenzéknek, jelesül az E14-nek végre fel kellene nőni a feladathoz, a toleráns és európai Magyarország megteremtéséhez. Még nem késő észbe kapni" – tette hozzá a Liberálisok elnöke.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa egy hétfői - más témában tartott - sajtótájékoztatón azt mondta: "nem Orbán szobrát akarják ledönteni, hanem az Orbán rendszerét". A hvg.hu többszöri kérdésére, hogy elhatárolódnak-e, vagy elítélik-e a vasárnapi tüntetéseket történteket, ugyanezt a mondatot ismételte. 

Bajnai Gordon az Indexnek levélben reagált az eseményekre. Az Orbán-szobor döntésekor már nem volt jelen, a performansz messze áll az ízlésétől, de szerinte ez nem volt fizikai fenyegetés, vagy erőszakos akció.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr765541850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.01. 13:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása