CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mesterházy vezeti az MSZP listáját, a jövő heti kongresszus dönt a választási programról is

2013. október 12. 18:45 - csú

Mesterházy Attila_2.PNGElfogadta a szocialista párt országgyűlési és európai parlamenti listáját az MSZP választmánya szombaton: előbbit Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, utóbbit Szanyi Tibor elnökségi tag vezetheti. A végső döntést az MSZP kongresszusa mondja ki egy hét múlva – tájékoztat az MTI.

          A parlamenti listán – amelyet az elnökség és a választmány közösen terjeszt a kongresszus elé – Mesterházy Attilát Botka László választmányi elnök, szegedi polgármester, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag követi.

           Mögöttük Velez Árpád pártigazgató, Szakács László elnöki kabinetvezető, Korózs Lajos elnökségi tag és Legény Zsolt, a szocialisták demokráciaközpontjának vezetője következik. A 151 névből álló listán ezután az elnökségi tagok (Bangóné Borbély Ildikó, Varga László, Tóth Bertalan és Demeter Márta) jönnek.

          Az első harmincban kapott helyet a jelenlegi képviselőcsoportból Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes, Józsa István frakcióvezető-helyettes, Tukacs István és Bárándy Gergely. Biztosan mandátumot érő helyen szerepel Török Zsolt szóvivő, női kvótán Szabóné Müller Tímea, a biatorbágyi MSZP-szervezet elnöke, valamint Kránitz László, aki az MSZP médiakapcsolataiért felel. Korábban mindhárman voltak képviselők, 2010-ben azonban nem kerültek be a Házba.

         A megyei elnökök többsége a 30. és az 50. pozíció között kapott helyet.

Az MSZP politikáját az utóbbi tíz évben meghatározó politikusok közül Puch László korábbi pénztárnok a 35., Baja Ferenc, a szocialista platform vezetője a 37., Juhász Ferenc korábbi elnökhelyettes és honvédelmi miniszter a 39. Boldvai László nógrádi pártelnök – aki korábban az MSZP pénzügyeiért felelt – a 44., míg Szekeres Imre egykori frakcióvezető az 51. helyet kapta.

          A listán nem szerepel – és egyéni választókerületben sem indul – a mostani MSZP-frakcióból két korábbi pártelnök, Lendvai Ildikó és Kovács László, Lamperth Mónika, aki több tárcát is vezetett a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokban, Káli Sándor, Miskolc egykori polgármestere és a hónapok óta betegséggel küzdő Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszter. Nincs a listán Tóth József angyalföldi polgármester sem, aki az önkormányzati választáson újra indul ezért a posztért.

           A húsz nevet tartalmazó EP-lista második helyezettje Ujhelyi István parlamenti alelnök, mögötte Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a nőtagozat elnöke következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő – Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba – nem szerepel a névsorban, noha az MTI információja szerint Göncz Kinga kivételével pályáztak erre.

         A két listát a 125 tagú választmány egy tartózkodás mellett fogadta el – tájékoztatott Botka László, a testület elnöke, aki ezt azzal magyarázta, hogy a lista nem okozott meglepetést, megfelel a korábban meghatározott szempontoknak.

         A jövő szombaton összeülő kongresszus elé egy zárt lista kerül, annak elfogadásáról vagy egy új lista elkészítéséről döntenek.

          A választmány megtárgyalta a szocialista párt választási programját is. A mintegy ötvenoldalas dokumentum azután válik elérhetővé, hogy a kongresszus megszavazza. Ugyanakkor – mint Mesterházy Attila az MTI kérdésére elmondta – a program nagy része már ismert, az eddig bemutatott szakpolitikai programok kivonata. Fontosnak tartotta, hogy a dokumentum oktatáspolitikai terveikkel kezdődik, majd foglalkoztatási és gazdaságpolitikai javaslataik következnek.

          A pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: az október 23-i ellenzéki demonstráció előtt aláírják a választási megállapodást a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel. Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció helyet kaphat-e az ellenzéki összefogásban, Mesterházy Attila azt mondta: az MSZP befejezte a szövetségkötési tárgyalásokat. (MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr225565285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása