CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bilincs az Orbán-kormány embereinek kezén, Budai Gyula tagad

2013. október 19. 03:33 - csú

Börtön.jpg400 milliós földmutyin bukott a hivatalvezető. Állami hivatal segítségével próbáltak négyszázmillió forintos agrártámogatást jogosulatlanul bezsebelni olyan frissen alapított cégek, amelyek sohasem foglalkoztak gazdálkodással.

          Az ügyben letartóztatták a támogatás kiosztásáért felelős Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát, akiket  költségvetési csalás kísérlete és hivatali visszaélés gyanúja miatt vettek őrizetbe. Arról, hogy kiket is raktak rács mögé, és kiket gyanúsítanak még az ügyben, az ügyészség nem közölt további részletet.

           A csalók komoly segítséget kaphattak az MVH-ból, hiszen pont olyan földterületek után adták be az igényüket a támogatásokra, amelyekre valamilyen okból tavaly senki sem jelentkezett. Az igénylőknek ehhez pontosan be kell jelöl­niük az általuk „használt" földet a vonatkozó térképvázlaton, vagyis ismerniük kellett a korábbi rajzokat, amelyeket a többi igénylő készített. Az egyik cég, „tesztelve" a kifizetés rendszerét, már tavaly is beadta az igényét, és összesen több mint 20 millió forintot kaszált. Most viszont több tucat céggel az egész országot lefedően próbálkoztak a csalók, 400 millió forint reményében.

            – Az a kör, amely most lebukott, több mint 6 ezer hektár termőföld után akart támogatást felvenni anélkül, hogy akár egy négyzetméteren is gazdálkodott volna – mondta a Blikknek Gőgös Zoltán, az MSZP agárpolitikusa, aki a múlt héten robbantotta ki a botrányt. A politikus szerint a most lebuktatott hálózaton kívül még legalább két hasonló bűnözői kör van, amelyek összesen egymilliárd forint támogatást igényeltek.

           A cégek támogatási kérelmeit Sz. Ákos nyújtotta be, akinek édesapja korábban egy nagy mezőgazdasági vállalatot vezetett, ahol egykoron beosztottja volt az MVH jelenlegi elnöke és alelnöke.

           A Blikk információi szerint egy kormánypárti politikus is érintett lehet az ügyben. Az egyik támogatást kérő cég vezetője és tulajdonosa egy dunántúli város fideszes önkormányzati képviselője. Kerestük a politikust, otthoni telefonját azonban senki sem vette fel.

           Megkérdezték az MVH-t felügyelő Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy milyen következményei lehetnek az ügynek, ám egyelőre nem válaszoltak.

Tagadta viszont a politikai vonatkozásokat Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára.
– Aki ebben az ügyben bármiféle politikai szálat keres, az nagyon rossz úton jár – jelentette ki Budai.
Az ellenzék azonban Fazekas Sándor miniszter lemondását követeli, mivel a MVH közvetlenül az ő irányítása alatt áll.

K.D.

Forrás: BLIKK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr675572939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása