CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Disznóságok: csökken a húsáfa, de az üzletekben nem lesz olcsóbb a hús

2013. november 10. 05:55 - csú

Disznóságok.PNGA hentesnél nem lesz olcsóbb a párizsi és a tarja sem. Nem része a mostani lépésnek a baromfiágazat, pedig a szereplők itt is szerették volna elérni az áfacsökkentést.

                                                 

           Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte a kormány döntését: az élő és a félsertés általános forgalmi adója öt százalékra csökken január elsejétől.

                                           

          A kormányzati módosítást már be is nyújtotta a parlamentnek a költségvetési bizottság. E szerint a kedvezményes áfakörbe öt termékcsoport kerül: ez az élő és a félsertések különböző fajtáit írja körül. A lépés így azoknak kedvez csupán, akik élő disznót vagy félsertést vásárolnak – a hentesnél nem lesz olcsóbb a tarja, ahogyan a párizsi sem. Nem része a mostani lépésnek a baromfiágazat sem, pedig a szereplők itt is szerették volna elérni az áfacsökkentést. Az ágazati terméktanács csütörtökön ki is adott egy közleményt, amely arról szól: létfontosságú lenne az áfa mérséklése, mivel visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna.

                                      

          A miniszter szerint a mostani döntés az élelmiszerek áfacsökkentésének első lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy jövőre további mérséklések is lehetnek. Azt azonban nem mondta, mikor. Szerinte az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez.

                                    

           A jelenlegi tervezet annyit ér el, hogy a termelőknek már nem éri meg feketén eladniuk az árujukat: a lebukást kevesen fogják kockáztatni ötszázalékos árelőnyért, míg 27 százalékos áfánál bőven megéri a rizikó. A hivatalos feldolgozók így nagyobb kínálatból tudnak majd válogatni, nem kell versenyezniük a feketefelvásárlókkal. Számukra további – igaz, egyszeri – könnyebbséget is jelent az intézkedés, az átálláskor ugyanis a 22 százalékos áfakülönbözet likviditási helyzetüket fogja javítani (közvetlen nyereséget ugyanakkor nem hoz a számukra). Mivel ők a mostaninál kisebb forgalmi adót fizetnek a termelőknek, kevesebb áfát kell finanszírozniuk forgótőkéből, amíg el nem tudják adni a készterméket. Ez utóbbi egyébként az, ami megjelenhet majd esetleg az árakban. Legalábbis Fazekas Sándor bejelentése szerint. Ugyanakkor az ágazat szereplői szerint a hatás elhanyagolható, egyébként pedig ők most is veszteséggel küzdenek, így legfeljebb a deficitjük mérséklődhet valamelyest, az áraik aligha.

                                      

          Fazekas bejelentéséből az is kiderül, hogy a költségvetésben nem számolnak kieséssel az intézkedés kapcsán – ő azt mondta, a feketegazdaság fehéredése pótolja a csökkentésből adódó (szerinte tízmilliárdos) kiesést. Mivel azonban a végfogyasztók viszonylag kevés féldisznót és élő sertést vesznek, a kiesés valójában elhanyagolható (a termelők, feldolgozók, kereskedők ugyanis nem fizetnek áfát, az náluk átmenő tétel). Az áfacsökkentést a baromfi- vagy a halágazatra éppen azért kockázatos kiterjeszteni, mert itt az élő vagy nem feldolgozott hús fogyasztói vásárlása nagyobb arányú, vagyis valós költségvetési kiesést is okozna.

                                                       

           Fontos, jó irányba tett lépésnek nevezte a döntést Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke és Csányi Sándor, az OTP Bank-vezér élelmiszer-ipari érdekeltségeit összefogó Bonafarm csoport szóvivője. Ő is hangsúlyozta azonban: a fogyasztói árakat ez semmilyen érdemi módon nem fogja befolyásolni. Éder szerint a lépésnek köszönhetően a sertéspiacról eltűnnek a feketézők, ami a feldolgozónak is kényelmesebb és kiszámíthatóbb helyzetet teremt. Éder reméli, hogy ez valóban csak az első lépés, amit más hasonló intézkedés fog követni.

                                                

          A korábban aktív – 2012 júniusában a Bunge Zrt. és a Bonafarm által alapított – Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért szervezet vezetője, Torba Tamás szerint ugyanakkor ez az intézkedés csak a feketézést tereli az egyik területről a többire. Torba reméli, hogy a kormány ezt valóban csak kezdeti lépésnek szánja, csak felméri, miként reagál a nagymértékű áfacsökkenésre egy adott ágazat, és később további területekre is kiterjeszti az intézkedést. Amennyiben viszont valóban csak itt mérséklik az áfát, akkor a sertéságazat ugyan megtisztulhat a feketézéstől, ám az adóelkerülésből élők sokkal hangsúlyosabban jelennek meg más területeken.

                                                            

         Ennek kapcsán megkerestünk több baromfis céget is. Az ottani vezetők egyelőre nem kívántak nyilatkozni. Név nélkül azonban elismerték, hogy az élő sertés és a féldisznó áfájának csökkentése nyomán tovább nőhet a feketeáru jelenleg is 30 százalékra becsült aránya a baromfipiacon.

Forrás: NOL.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr25621177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása