CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd, a feledékeny titkosító: a választók bizalmával szórakozik a csepeli Fidesz

2014. február 14. 05:43 - csú

Választásokhoz-221_4.jpgA szocialistáknál még nyílt volt, a Fidesznél zárt lett - A csepeliek nem tudhatják meg, hogy miért kellett kizárni a nyilvánosságot a kerületi választási bizottság megválasztásából? - Bizalmatlanságot generáló Fidesz-üzenet a választások előtt

A 2014. április 6-i országgyűlési voksolásra készülve letette az esküt a kerületi választási bizottság – olvasom a csepel.hu-n. A hír szerint a február 7-i képviselő-testületi ülés - zárt ülésen  - döntött a bizottság tagjairól. Érdekelt a téma, ezért a csepel.hu-n egy kicsit utánanéztem a 2010-es választási bizottság megválasztásának. Az akkori képviselő-testületi ülésen Borbély Lénárd, a jegyzőkönyv szerint a következőket mondta:

Borbély-L-EZ is ok-kisebb.png„a polgármester sajnos olyan gyakorlatot folytat, amely a demokrácia keretei közé nem illeszthető be, a legfinomabban szólva sem. Nem történt egyeztetés a pártokkal, a frakciókkal, az országgyűlési képviselőkkel….joggal lett volna elvárható az, hogy a polgármester megbízásából történik egy egyeztetés, legalább a pártokkal, vagy frakciókkal a jelöltek személyéről….csak az eljárást nehezményezi, amit a polgármester bevett gyakorlatként folytat Csepelen, most már hosszú-hosszú évek óta.”

Borbély úr fentiekben hivatkozott mondatát csak azért idéztem, hogy rávilágítsak a 2010-es és a mostani döntés meghatározó különbségeire. Nem arra, hogy az önkormányzati képviselő úr államigazgatási főiskola végzettségű országgyűlési képviselőként sem ismerte a törvényt, amely szerint a polgármesternek semmi köze sem volt és lehetett az előterjesztett javaslatokhoz. Ezt az előterjesztő, a kerület jegyzője el is magyarázta a képviselő úrnak: a törvény alapján „a helyi választási bizottság tagjainak személyére… a helyi választási iroda vezetője tesz javaslatot és nem egyeztet…senkivel, se a polgármesterrel, se bármelyik párttal”. Borbély úr – a jegyző hozzászólása után –, nem vonta vissza alaptalan kritikáját. Véleményem leírása helyett, két lényeges különbségre hívom fel e fórumon a téma iránt egyáltalán érdeklődők figyelmét:

1) Négy éve az akkori szocialista többségű képviselő-testület nyilvános ülésen döntött a kerületi választásibizottság tagjairól. Most, a fideszes fülkeforradalmi többségnél 2014-ben zárt ülésen született meg a döntés. Borbély Lénárd, aki 2010-ben a demokráciáért kiáltott, most „a demokrácia keretei közé…illeszthető”-nek tartotta a zárt, a köznyelv szerinti titkos tárgyalást? 2014-ben a Fidesznek miért kellett titkolni, ami 2010-ben a szocialistáknál még nyilvános lehetett a közelgő országgyűlési választás szempontjából meghatározó jelentőségű testület kialakításánál?  A saját köreiben volt-e bátorsága ahhoz, hogy legalább javasolja: fiúk nyilvánosan döntsünk az ügyről?! A csepeliek nem tudhatják meg, hogy miért kellett kizárni a nyilvánosságot a kerületi választási bizottság megválasztásából?

2) Mivel az utóbbi években sokat foglalkoztam a kerület közéletével, részt vettem fórumokon, egyéb eseményeken, tudom, hogy

> a 2010-ben a jegyző által előterjesztett és egyhangúan megválasztott választási bizottsági tagok nem kötődtek az akkor hatalmon lévő szocialistákhoz,

> míg ugyanez a jelenlegi választási bizottsági tagokról nem mondható el. Egyiküket már 2010-ben is a Fidesz javasolta az akkori munkabizottságok egyikébe (csepel.hu), de a másik kettőről is sokan tudják, hogy igen csak elkötelezettek a jelenlegi kétharmad mellett.

Egyébként jó munkát kívánok a választási bizottság tagjainak!

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr895812648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása