CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Fontos tudnivalók az április 6-i országgyűlési választás előkészületeiről és a szavazásról

2014. február 16. 03:45 - csú

CSAK EGY FORDULÓ LESZ - CSEPELNEK ÉS SOROKSÁRNAK CSAK EGY KÖZÖS ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJE LEHET - NEM KOPOGTATÓ CÉDULÁN, HANEM AJÁNLÓ ÍVEN KELL JELÖLTET AJÁNLANI 

Választásokhoz-221_4.jpgÁder János, Magyarország Köztársasági Elnöke kitűzte a 2014. évi országgyűlési képviselők választását. A Köztársasági Elnök Úr döntése alapján a választás 2014. április 6. napján kerül megtartásra, szavazni a kijelölt szavazókörökben 6.00-19.00 óra között lehet. A választás során 199 országgyűlési képviselői mandátum kerül kiosztásra, 106 fő egyéni választókerületi képviselőként, a további 93 fő pedig a jelölő szervezetek országos listájáról kerül a Parlamentbe.

Fontos változás, hogy az idei országgyűlési képviselői választás – szemben a korábbiakkal – egyfordulós lesz, a választáson az a jelölt szerez mandátumot az egyéni választókerületben, aki a legtöbb leadott szavazatot kapja – függetlenül attól, hogy a választókerületben hány választópolgár szavazott.

Csepel a 2014. évi országgyűlési képviselők választásán Soroksárral együtt egy országgyűlési egyéni választókerületet alkot. A 17. számú országgyűlési egyéni választókerület székhelye Csepel. A csepeli Képviselő-testület 2014. február 7. napján tartott rendkívüli képviselő-testületi ülésén választotta meg az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) 3 tagját és 2 póttagját. Az OEVB tagja Felkai Péterné dr. Klinghammer Júlia, dr. Filipné dr. Udvardi Beáta és Csébi Józsefné, póttagja Hajduk Katalin és Tóth Endre. Az OEVB elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a törvényes rendjének helyreállítása.

A 17. számú OEVK székhelyén működik az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda (OEVI) is, melynek vezetője Csepel jegyzője, helyettes vezetője Csepel aljegyzője, tagjai a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői. Az OEVI feladatai közé tartozik többek között a választás előkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos szervezési feladatok ellátása, az OEVB titkársági feladatainak ellátása, a döntések előkészítése.

Az országgyűlési képviselők választásán minden nagykorú, magyar állampolgár szavazhat, aki választójoggal rendelkezik. Ugyanígy minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők választásán választható legyen.

Az országgyűlési képviselők választásán szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre, valamint egy országos listára lehet. Az országgyűlési képviselők választásán azok, akik valamely nemzetiséghez tartozónak vallják magukat, kérhetik a Helyi Választási Irodától felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal. Azok a választópolgárok, akik nemzetiségiként regisztráltatták magukat, a pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhatnak az országgyűlési képviselői választáson. Az így leadott szavazatok alapján a nemzetiségeknek kedvezményes mandátumszerzési lehetősége van. Amennyiben a kedvezményes mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatokat nem sikerül megszerezniük, úgy nemzetiségi szószólót küldhetnek a Parlamentbe.

Az országgyűlési képviselők választásán választójoggal rendelkezők névre szóló küldeményben kapják meg az értesítőt névjegyzékbe történő felvételükről. A névjegyzék a Helyi Választási Irodánál megtekinthető. A korábbi gyakorlattól eltérően az értesítő mellé a Nemzeti Választási Iroda nem küld ajánlószelvényt, az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek ajánlása új formában, az OEVI által hitelesített ajánlóíven történhet. A jelöltek ajánlásához 500 érvényes ajánlást kell megszereznie a jelölő szervezeteknek. Az ajánlások 2014. március 3. napjáig gyűjthetők. Az 500 érvényes ajánlást szerző jelölteket az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba.

Újdonság, hogy egy választópolgár több jelöltet is érvényesen ajánlhat (több jelölőszervezet ajánlóívét is aláírhatja). Felhívjuk viszont a figyelmet arra, hogy az ugyanarra a jelöltre leadott, ugyanattól a választópolgártól származó több ajánlásból csak egy lesz figyelembe vehető.

Azok a választópolgárok, akik 2014. április 6-án lakóhelyüktől távol, de Magyarország határain belül tartózkodnak, átjelentkezéssel szavazhatnak, és így a tartózkodási helyük szerinti település kijelölt szavazókörében – de a tényleges lakóhelyük szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján szereplő jelöltekre – adhatják le voksukat. Akik a választás napján külföldön tartózkodnak, azok a korábbi gyakorlatnak megfelelően a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételüket kérhetik a Helyi Választási Irodától. Az átjelentkezést 2014. április 4-én 16.00 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételt 2014. március 29-én 16.00 óráig lehet kérni a www.valasztas.hu oldalon, vagy személyesen a Helyi Választási Irodától.

dr. Szeles Gábor

jegyző, OEVI vezető

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr45813152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása