CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Inkább ne legyél beteg! Biztonságot csak a kormányváltás hozhat a gyógyításban, az egészségügyben

2014. március 09. 04:56 - csú

KORMÁNYVÁLTÁS.PNGEgészségügyi szakpolitikai fórumot tartottak a demokratikus ellenzéki összefogás csepeli szervezetei a Munkásotthonban. A nagyszámú közönséget dr. Szabó Szabolcs, az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP közös országgyűlési képviselőjelöltje köszöntötte. Dr. Szabó Szabolcs kifejtette, hogy az oktatás mellett az egészségügy az a terület, ami mindenkit érint, ezért tervezték meg a kampányukat oly módon, hogy a február közepén megrendezett oktatási fórum után ez alkalommal az egészségügyi ellátórendszer kerüljön a figyelem középpontjába.

Falus Ferenc.PNGA fórum meghívott előadója dr. Falus Ferenc, egykori országos tiszti főorvos, egészségügyi szakpolitikus, az ellenzéki pártok közös egészségügyi programjának egyik szerzője volt.  Falus doktor részletesen kifejtette véleményét arról, hogy miért nem működik rendesen a jelenlegi ellátórendszer. Véleménye szerint az Orbán-kormány prioritásai között nem szerepel az egészségügy, amit jól mutat az otthoni pálinkafőzés engedélyezése, a dohánykereskedelem átszervezés, az egészségügyből történt hatalmas összegű forráskivonás, az ANTSZ szétzilálása, a gyógyszerár-támogatások összegének csökkentése. Az egészségügyi ellátás véleménye szerint jelenleg szervezetlen és nem hatékony: a legjobban képzett, nagy szaktudással rendelkező orvosokat nyugdíjba küldték, a térségi ellátás megszervezése ésszerűtlen beutalási rendszert követel meg, a várólisták nagyon hosszúra nyúltak, vagyis az Orbán-kormány által kidolgozott Semmelweis terv gyakorlatilag megbukott.

Falus Ferenc kiemelte, hogy jelenleg kevés magas színvonalú diagnosztikai eszköz van az országban (MR, CT), így a betegek csak későn jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz, ami végül sokkal költségesebbé teszi a kezelést. Az áldatlan állapotok miatt ráadásul nem csak a jelenlegi ellátás színvonala esett vissza, hanem az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalása miatt hosszú távon bizonytalanná vált annak jövője is. Az utóbbi években ugyanis sok magasan képzett szakorvos hagyta el az országot, így nehéz lesz biztosítani az új orvos generációk képzést. A jelenlegi helyzetben azt javasolta a rendezvényen részt vevőknek, hogy lehetőleg ne betegedjenek meg, mert nem biztos, hogy megfelelő ellátást kapnának.

A fórum vendége ezt követően kifejtette, hogy az ellenzéki pártok egészségpolitikusai tisztában vannak az ellátórendszer problémáival. Véleménye szerint már rövid távon, egy-két éven belül is érezhető változást lehet elérni. Jelenleg a GDP-nek mindössze 4%-át fordítjuk az egészségügyre, ami tarthatatlan. Mindenképpen növelni kell a ráfordításokat, hogy csökkenteni lehessen a várólisták hosszát, melynek érdekében át kell alakítani a teljesítményvolumen korlát rendszerét is. Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot is, hogy évente többször változik a támogatott gyógyszerek köre, mert az már a kezelés hatékonyságát is csökkenti. Falus Ferenc kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy az ellátás kapuját jelentős háziorvosi rendszer működési feltételeinek javítását. Véleménye szerint nem az a jó háziorvosi ellátás, ha érdemi vizsgálat és diagnózis nélkül gyorsan továbbküldik a betegeket a szakorvosokhoz. Az ellenzéki pártok elképzelése szerint megfelelően felszerelt, a jelenleginél több egészségügyi szakdolgozóval működő alapellátásra van szükség, melyhez biztosítani kell a forrásokat.

Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi ellátás színvonala önmagában a ráfordított összeg növelésével nem fog javulni. 

Jobb szervezés, átgondolt irányítás kell. Olyan egészségügyi ellátórendszerre van szükség, amely lehetőleg megelőzi a betegségek kialakulását, de ha már megbetegedik valaki, akkor képes azt hatékonyan kezelni.

Egészségügyi fórim-2014-03-06.PNGA fórum végén Falus Ferenc válaszolt a nézőtéren ülő vendégek által megfogalmazott kérdésekre is. Az egykori tiszti főorvos őszinte örömmel nyugtázta, hogy a közönség által megfogalmazott kérdések szakmai szempontból is kifejezetten fontos részleteket érintettek, így a fórum végén valódi szakmai véleménycsere alakulhatott ki. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr95850473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása