CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Talpalatnyi hely is elég a kormányváltáshoz - Orbánt leváltók demonstrációja az Operánál

2014. március 30. 19:06 - csú

"Van még köztársaságnak egy talpalatnyi helye, ahol Orbánnak kell félni tőled, ez a szavazófülke. Ott a függöny mögött nem működik a 2/3. Ott te dönthetsz a sorsáról, ott legyűrheted a félelmedet" - mondta a kormányváltók vasárnapi nagygyűlésén Bajnai Gordon és Mesterházy Attila mintegy ötvenezer résztvevő előtt az Andrássy úton, az Operánál. A demonstráció végén a tüntetők együtt énekelték a kormányváltók dalátKormányváltók az Operánál.PNG

Szimbolikus helyet választott vasárnapi nagygyűlésének a kormányváltó erő: az Opera előtt gyűltek össze a baloldali ellenzék hívei, ahol 2011. január 2-án tiltakoztak a Fidesz-fogantatású alaptörvény ellen.

„Stadion-kormány”, „Ne légy gyáva, Viktor, vitázz!” „Felisút”, „Viktatúra stop”, „Rezsim-csökkentés” „Nemzeti focializmus" – feliratok voltak láthatók, magyar, EU- és pártzászlók mellett az Andrássy-úton összegyűlt tömegben. A beszédek alatt többször is felharsant az ütemes „Orbán, takarodj” kiáltás.

Az első felszólaló, Kónya Péter (Szolidaritás) felidézte az egykori tüntetést. „Operaház fantomjairól”, „maffiállamról” beszélt, figyelmeztetett a „báránybőrbe bújt farkasokra” és kijelentette: április 6-án mindenki szavazzon a köztársaságra, a demokráciára.

Másodiknak Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kapott szót.

„Azért jöttünk ma délután össze, hogy megüzenjük Magyarországnak, hogy él a magyar szabadság és demokrácia, hogy erőt, hitet adjunk minden magyarnak. A magyar szabadság nem eladó, nem adjuk a miniszterelnöknek, a Fidesznek sem. Oda küldjük Orbán Viktort, ahová való, a politika és történelem szemétdombjára” - mondta a vastapssal fogadott Gyurcsány, hangsúlyozva: Orbán menjen csak Keletre, az ország Nyugatra tart. „Nem engedjük meg, hogy egy politikai szélhámos letérítsen minket erről az útról” – tette hozzá, hangsúlyozva: a miniszterelnök csak a sajátjainak érdekeit képviseli. „Van egy közös álmunk, ez a szabadság álma, a méltóság, a tisztelet álma, olyan álom, melyben magyar magyarhoz lehajol, érti a szavát, amely nemet mond a kirekesztésre, önzésre, haragra, kivagyiságra…Mit ér a magyar, ha nem élhet szabadon, ha szolga saját országában, mit érünk mi, ha nem merünk küzdeni, mert megijedtünk, mert jöttek, akik megcsaltak, megloptak, raboltak minket. Többek akarunk lenni kétségeinknél és többek is leszünk, mert megfogjuk egymás kezét” – mondta a volt miniszterelnök.

Kormányváltós tömeg.PNG„A szabadság nem lehet ellenzékben” – jelentette ki Fodor Gábor, a liberálisok elnöke, aki a márciusi ifjakra emlékezve hosszan taglalta az Orbán-kormány sajtószabadsággal szembeni önkényét. A 12 pontban szereplő Unió-követelést pedig lefordította Magyarország és az Európai Unió megbonthatatlan egységére. "Ők azért nem akarják a sajtó szabadságát, a szoros európai szövetséget, mert alattvalókká akarják tenni a népet, gyűlölik a szabad ember függetlenségét, a versenyt, melyben veszthetnek – mondta a liberális politikus - Orbán Viktor csak harcban lehet győztes de békében, nem, pedig a magyar nemzet békét akar. Választás rég volt ennyire fontos: kelet, vagy nyugat, Moszkva, vagy Brüsszel, „rabok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés válasszatok”.

Szabó Tímea.PNG„Kossuth és Petőfi népe vagyunk, akik szabadságot akarunk a rendszerváltás óta és békére, jólétre vágyunk. Ma ezek és köztünk egy ember áll, de elvesszük kedvenc játékszerét, a kormányrudat” – jelentette ki Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke - Rájöttünk, hogy első és legfontosabb, hogy megállítsuk Orbán Viktor ámokfutását, mert ha még 4 évig ő lesz, akkor orosz gyarmattá válunk, akkor eluralkodik a nincstelenség, a kiszolgáltatottság. Nekünk most még nem egy külhatalommal, csupán Orbán és a Fidesz romlott rendszerével kell szembe néznünk, van esélyünk legyőzni őket. Nekünk nem Putyin és Chuck Norris a szövetségesünk, hanem a magyar emberek, akik változást akarnak. Ha április 6-án elmentek szavazni, együtt győzünk, és Magyarország újra szabad, békés európai ország lesz."

Bajnai Gordon (Együtt – 2014) felháborodásának adott hangot, hogy Orbán hétfőn Baján kampányol Zsigó Róbert mellett, aki közpénzen négyszer kerülte meg a Földet. Ajánlotta, hogy a miniszterelnök álljon ki az V. kerületben Rogán Antal mellé is, és számoljanak be arról, hogyan lett 300 milliós ingatlanvagyona közalkalmazottként. „Ne folytassa miniszterelnök úr, nem kérünk folytatást” – mondta a volt kormányfő, majd egyenként megszólította mindazokat a rétegeket, amelyek az Orbán-rezsim kárvallottjai lettek, és akiknek el kell menniük szavazni, ha változást akarnak. Figyelmeztetett: csak azok szavaznak a változásra, akik a Kormányváltó Erőre szavaznak, és az is Orbánra szavaz, aki otthon marad. „A demokráciában nem szabad félni, ma mégis százezrek féltik állásukat, cégüket, családjukat, békéjüket, mert Orbán és társai nem csak a nevünkből törölte a köztársaság szót, hanem a mindennapjainkból is. De van még köztársaságnak egy talpalatnyi helye, ahol Orbánnak kell félni tőled, ez a szavazófülke. Ott a függöny mögött nem működik a 2/3. Ott te dönthetsz a sorsáról, ott legyűrheted a félelmedet” – mondta Bajnai.

„Komoly ellenszél volt az eltelt időkben, szerették volna megosztani az egységünket, az együttműködésünket, de az erős, és minél jobban támadják, annál erősebb lesz" – szögezte le az utolsónak felszólaló Mesterházy Attila (MSZP), aki köszönetet mondott a szövetség többi pártjának és politikusának a támogatásért. Utalt a „közpénzből kampányoló civilbe öltözött fideszesekre”, a Fidesz gyűlöletkampányára és emlékeztetett arra, hogy kihívta Orbán Viktort április 5-re egy televíziós kampányvitára, hogy szembesíthesse a tényekkel: kormányzása elszegényedést, elvándorlás, félelmet hozott a hazának. Mesterházy szerint Orbán a magyar történelem legrosszabb hagyományait ötvözte: a horthysta ideológiát, a feudális gazdaságot és a bolsevik hatalmat.

„Orbán tündérmeséről beszél, amely nem létezik” – mondta a kormányváltó erő miniszterelnök-jelöltje, aki tételesen felsorolta a kormánypropagandával szembeni valóságot a gazdaságban, a foglalkoztatásban, a külföldre vándorlásban. Mesterházy 100 ezer forint nettó minimálbért, 250 ezer új munkahelyet, tandíjmentes felsőoktatást és az alapvető élelmiszerekre árcsökkenést ígért, majd pellengérre állította Orbán „függetlenségi harcát.”: „Mire ment vele? Feltétel nélküli fegyverletétel lett az oroszokkal szemben. Orbán lett Putyin pincsije – mondta - ha így megy tovább, mi leszünk a legszegényebb barakk”, és idézte az EU-adatokat, melyeket szerint Magyarországon ma 3, 3 millióan élnek szegénységben. „Más társadalompolitika kell, mely esélyt ad mindenkinek, lehetőséget minden magyarnak, nem csak a kiváltságosoknak, gazdagoknak, mert ez a kormány a gazdagok kormánya! – jelentette ki Mesterházy - Ehhez egy dolog kell: megnyerni a választásokat. Egy szavazóval több kell, mint a Fidesznek. Ha ott leszünk, az Orbán-rendszer megy, a köztársaság jön.”

Kormányváltó-zászlósok.jpgA nagygyűlés zárásaként a tömegnek korábban kiosztott piros, fehér, illetve zöld lapokat emeltek a magasba, nemzeti zászlót formálva, majd közösen dalra fakadtak, mégpedig a "kormányváltók dalára".

Forrás: Népszava és Népszabadság és MTI

További hírek, vélemények a  kormányváltók demonstrációjáról ITT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr365885963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása