CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vörös posztó továbbra is a Csepeli Munkásotthon a jelenlegi polgármester szemében

2014. április 10. 05:55 - csú

Jegyzőkönyv a legendás, nagy múltú művelődési, kulturális intézmény tudatos elsorvasztási kísérletéről, a politikai szemellenző működéséről

Munkasotthon_2.jpg„Igen, ismerem úgy ezt az alapítványt és az alapítvány összes dokumentumát, mint bárki más ebben a teremben,…én ezeket a dokumentumokat alaposan át is tanulmányoztam” – válaszolta Németh Szilárd polgármester a március 20-i testületi ülésen a Csepeli Munkásotthon Alapítvány működésének, jogi hátterének ismeretét firtató ellenzéki kérdésre. (csepel.hu, 2014. március 20-i jegyzőkönyv) Szerintem a polgármester, szokásához híven, ismét nagyot lódított. Nem elsősorban azért, mert – jegyzőkönyv tanúsága szerint –, a teremben jelenlévők között ott volt Nagy József, az alapítvány kuratóriumának elnöke, s valószínű, hogy a polgármesternél jobban ismeri az alapítványt. A lódításra vonatkozó véleményem háttere a kérdésekre adott válaszokban és az azt követő eseményekben található. A jegyzőkönyvből ugyanis a következők derülnek ki: 

Kérdések, válaszok, válasz nélkül maradt hozzászólások, megjegyzések:

1) Kérdés: „kivel tárgyalt a Polgármester úr – az alapítvány, illetve a kuratórium vezetőivel?”

    „Darvas Ilona igazgató asszonnyal tárgyalt.” – szólt a válasz.

    Az „alapítvány, illetve a kuratórium” vezetője Nagy József. A polgármester vagy nem ismeri az alapítvány működését, alapító okiratát, vagy nem is akart valódi tárgyalást a jog szerinti meghatározó vezetővel.

2) Kérdés:„a tárgyaló fél elfogadta-e a Polgármester úr feltételeit?”

    Válasz: „az igazgató asszony arról biztosította őt, hogy a kuratórium elé fognak vonulni mind  a ketten, amennyiben ezeket a feltételeket (biztos, hogy ezeket a feltételeket?, szerzői kérdés) megküldik számára…azonban a Jegyző úrék azt kérték tőle, terjessze be a Képviselő-testület elé, hogy a feltétel testületi határozattal megerősített legyen.”

    Ebből tehát nem olvasható ki az igazgató asszony egyetértése, az viszont igen, hogy az alapítványi ügyekben, mint minden normálisan működő alapítvány esetében, a kuratórium a döntési fórum. Amint az is világossá vált, hogy a „Jegyző úrék” a hibásak  a levél elmaradásáért, Ő tiszta, Ő teljesíteni akarta az igazgató asszonynak tett ígéretét.

    Vajon meg is hívta az igazgató asszonyt vagy Nagy Józsefet, a testületi ülésre? Ha igen, akkor biztosan megemlítette volna reagálásában. Ami viszont egyértelmű, legalábbis a jegyzőkönyv szerint, hogy nem kérte fel Nagy Józsefet, fejtse ki véleményét a javaslatról.

    Talán attól félt, hogy hozzászólása nem támasztja alá az előterjesztésben leírtakat?

3) Szenteczky János, az MSZP frakcióvezetője hozzászólásában a polgármester írásos javaslatából több mondatot, ötletet idézett, megállapítva, hogy ezek bizonyítják,  Németh Szilárd nem ismeri az alapítvány működését. Például, hogy a leírtakkal ellentétben, alapítók már nincsenek, a Fővárosi Bíróság rendelkezik az alapítói jogokkal;  a kuratóriumban jelenleg is ott van az önkormányzat delegáltja; nem kell felügyelőbizottságot létrehozni, mert kezdetek óta működik; a kurátorok és FEB  tagjai eddig is „tiszteletdíj és költségtérítés nélkül” végezték munkájukat. Szenteczky úr felhívtaa figyelmet, hogy a javaslatban jogilag hibás, politikailag is értelmezhetetlen feltételekkerültek megfogalmazásra. 

Végül módosító javaslatot tett, amelyben,  diktátumnak nevezvea feltételeket,  az alapítvány feltételek nélküli támogatását kezdeményezte.

4) A hozzászólásra Németh Szilárd nem válaszolt, a fideszes többség meg leszavazta a módosító javaslatot. Elfogadták a polgármester eredeti javaslatát, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a polgármester nem ismeri az alapítványt, nem tudja, hogy egyes feltételei megvalósíthatatlanok, más részei már régen megvalósultak. A Fidesz-frakció tagjainak meg teljesen mindegy, ha a főnök akarja, mindent megszavaznak. Mindebből az a következtetés is levonható, hogy Németh Szilárd nem gondolta komolyan a Csepeli Munkásotthon Alapítvány 30 milliós támogatására vonatkozó ígéretét. A választások előtt azonban szükségét látta bizonyítani együttműködési készségét. Ezek ismeretében ki hisz neki?

„Ceterum censeo…” – Németh Szilárdnak mennie kell!

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr225996862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása