CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szabó Szabolcs: jó csapatot építettünk, segítettek a DK és az MSZP aktivistái is

2014. április 20. 11:29 - csú

Szabó Szabolcs Együtt2014-220_2.pngAz önkormányzat két hivatalos orgánumában, a Csepeli Hírmondóban és a csepel.hu-ban  sikerült áttörnie a hallgatás falát dr. Szabó Szabolcsnak, Csepel új országgyűlési képviselőjének. Nem kellett más ehhez mint az, hogy a helyi baloldali demokratikus pártok közös jelöltjeként az április 6-i választáson legyőzze Németh Szilárdot, az eddigi fideszes képviselőt, polgármestert, rezsikommandós vezért. Bár a legyőzött, továbbá Ábel Attila helyi Fidesz-vezető, alpolgármester,  kommunikációs parancsnok és társai húzták, halasztották az interjú megjelenését, az írás húsvéti ajándékként napvilágot látott Szabó Szabolcs: „Előny volt, hogy nem ismertek címmel. A Hírmondó és a csepel.hu ezt tartotta kiemelésre méltónaki a beszélgetésből, mi pedig ott olvastuk Szabó Szabolcstól a győzelem okaként megjelölve azt is, hogy "jó csapatot építettünk, segítettek a DK és az MSZP aktivistái is". Az interjút, amelyet Csarnai Attila készített,  változtatás nélkül közöljük:

Az egyik szeme sír, a másik nevet, noha inkább pártja választási kudarcát érzi meghatározóbbnak Szabó Szabolcs, akit a választók minimális többséggel, de Csepel és Soroksár egyéni képviselőjévé választottak az április 6-ai parlamenti választásokon. Szabó Szabolcs geográfus, az ELTE adjunktusa. Csepelen lakik 2003 óta, egyedülálló és mindössze két éve foglalkozik politikával.

- A választások után közvetlenül nem tűnt túlságosan boldognak. Mi volt a baj?

- Valóban nem voltam felhőtlenül boldog, mert nem sikerült elérnünk a célunkat, hogy leváltsuk a Fidesz-KDNP kormányát. Csepelen és Soroksáron győztünk, aminek nagyon örülök, de országosan kudarcot vallottunk. Egyértelműen csalódást érzek, mert bár Budapesten nyolc választókerületben győztünk, vidéken azonban mindössze két egyéni képviselői mandátumot szerzett a kormányváltók szövetsége.

- Mégis, miben reménykedett?

- Noha magam is tudományos kutató vagyok, nem hittem el, hogy a közvélemény-kutatók előrejelzései kellően megalapozottak. Módszertanilag kételkedtem abban, hogy a kutatásaik eléggé pontosak-e. Arra gondoltam, hogy ha ilyen sokan nem válaszoltak a kérdéseikre – márpedig rengetegen tértek ki a válaszok elől –, akkor valószínűleg téves következtetésekre jutottak. Utólag bevallom, hogy tévedtem, a közvélemény-kutatók szakmailag jól vizsgáztak és helyesen prognosztizálták az eredményeket.

- Ön szerint mik voltak az okok, hogy elbukták a választásokat?

- Látnivaló volt, hogy az emberekben nagyfokú az elégedetlenség, de a baloldal pártjainak ezt nem sikerült szavazatokra váltaniuk. A várakozásainkhoz képest kevesebben mentek el szavazni, s ez hátrányt jelentett nekünk. Mi legalább 65 százalékos részvételre számítottunk, ehelyett 60 százalékos volt a voksolási arány országosan. Nem sikerült közvetíteni az üzeneteinket és mozgósítanunk a szavazóinkat. Különösen vidéken maradtunk el jócskán a várakozásainktól. Voltak olyan térségek, ahová egyáltalán nem jutottunk el. Budapesten ehhez képest jobban alakult a helyzetünk, ezért is szerepeltünk kedvezőbben. Kudarcunk okaként említem, hogy a közszolgálati média is inkább kormánypártinak bizonyult. A Fidesz-KDNP ugyanakkor nagyon jól mozgósította a táborát, alaposan megszervezték a kampányukat. A kormánypárti szavazók között ráadásul van egy markáns rész, amely mindenképpen a Fideszre szavaz, függetlenül attól, hogy milyen a kormányuk teljesítménye.

- Nem lehetséges, hogy azért is szavaztak a Fidesz-KDNP-re, mert elégedettek a kormánnyal?

-  Minden kormánynak vannak pozitív, támogatható intézkedései. Ezt a mostani kormányról is el lehet mondani. A gyerekek utáni adókedvezmény bevezetését például mindenképpen jó döntésnek tartom. A kormány teljesítményére utal azonban, hogy több mint félmillióval kevesebb szavazatot kapott a Fidesz-KDNP, mint négy évvel ezelőtt.

A köznevelés és a felsőoktatás terén teljes káosz uralkodik, folyamatos a forráskivonás. Nagy problémának érzem ezen kívül, hogy a közpénzek átláthatatlanul, nem tiszta módon kerülnek felhasználásra, ami jelentős bizalmatlanságot okoz a gazdaságban. Az adószabályok ráadásul állandóan változnak, így a gazdasági élet szereplői nem tudják, mihez alkalmazkodjanak. A példákat folytathatnám…

- Minek tudja be, hogy egyénileg győzni tudott a választásokon?

- Új emberként, új arcként jelentem meg, rám lényegében semmi elmarasztalót nem tudtak mondani. Kívülről jöttem a politikába, s ez előnyömre szolgált. Az Együtt PM-en belül sikerült egy jó csapatot felépíteni, de segítségünkre voltak a DK és az MSZP aktivistái is. Megteremtettük a magunk helyi nyilvánosságát, ahol üzeneteinket továbbítottuk az emberek felé.

- Egyetemi oktatóként bizonyos mértékig jelen voltam a közéletben, de a nagypolitikába két évvel ezelőtt kerültem. Jártam az országot, és azt tapasztaltam, hogy az ország csúszik lefelé. Elérkeztem egy olyan pontra, hogy eldöntöttem: hallatni kell a hangomat, mert tűrhetetlen, ami az országban folyik. 2010 előtt is voltak problémák, amelyeket elfogadhatatlannak tartottam a politikában, de most telt be a pohár.

- Mihez kezd a Parlamentben, ahol az Együtt-PM-nek csak négy képviselője lesz?

- A Fidesz-KDNP várhatóan ismét kétharmados többséggel rendelkezik, így a programunk megvalósítása is nehezebb lesz. Úgy vélem ugyanakkor, hogy intenzívebbé válik a Parlamenten kívüli politizálás.

- Miről fog beszélni, amikor először felszólal a Parlamentben?

- A beszéd témája nagyban függ attól, hogy milyen ügyek kerülnek napirendre. Csepel esetében mindenképpen a Csepel Művek sorsát szeretném napirendre venni. Speciális gazdasági körzetté kell nyilvánítani a gyár területét, ahol a befizetett adók egy meghatározott hányada helyben marad, s az ottani tulajdonosok többségi döntéssel döntenek majd arról, hogy mi történjen a területen. Ezen kívül az uniós forrásból megvalósítandó panelrekonstrukciós program elindítását, folytatását szintén kiemelt témának tartom.

- Milyen együttműködés lehetséges a baloldali pártok között?

- Országos szinten is folytatjuk az együttműködést bizonyos formában, noha a pártok külön frakciót, csoportokat alkotnak majd. Programjaink megvalósításában ugyanakkor korlátozottak a lehetőségeink a kormányzó pártok túlsúlyával szemben. Helyi szinten is csak úgy lehetünk eredményesek, ha folytatjuk az együttműködést. Dolgozunk azon, hogy milyen konstrukcióban lehetséges ez.

- Támogatják-e a szocialista Szenteczky János jelöltségét a polgármesteri posztra?

- Az Együtt PM Csepelen nem jelölt senkit a polgármesteri tisztségre, és még nem nevezte meg képviselőjelöltjeit sem. Az MSZP 2013 év végén megnevezte potenciális képviselőjelöltjeit és polgármesterjelöltjeit. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy 2014 őszén olyan konstrukcióban induljanak az ellenzéki pártok, hogy az országgyűlési választásokhoz hasonlóan le tudjuk győzni a Fidesz jelöltjeit.

Az uniós választásokra már elkezdtük az aláírások összegyűjtését. Az Együtt-PM saját listát állít, önállóan mérettetjük meg magunkat.

- Milyen együttműködésre készül Németh Szilárddal, aki a Fidesz-KDNP listáján jutott be a Parlamentbe?

- A napokban találkozót kérek Németh Szilárdtól, hogy a Csepelt érintő közös ügyekben hogyan tudnánk együtt fellépni a választóink érdekében.

Csarnai Attila

Forrás: csepel.hu és Csepeli Hírmondó

 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr186055629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása