CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szabó Szabolcs parlamenti naplója: az első bizottsági ülés, háttérbe szorul az oktatás

2014. május 15. 05:55 - csú

Szabó Szabolcs ATV-s-255-OK.pngCsepel és Soroksár baloldali összefogással  megválasztott országgyűlési képviselője, dr. Szabó Szabó Szabolcs ismét saját facebook oldalán számolt be választóinak és minden érdeklődőnek a Parlament munkájáról. 

SZERDA:

Ma volt a Kulturális Bizottság első ülése. Az első napirendi pont részeként megszavaztuk az alelnökök sorrendjét (a delegáló frakciók erősorrendjében, váltakozva a kormánypárti és ellenzéki alelnököket). Eredmény: Pósán, Kunhalmi, Szászfalvi, Ikotity, Törő. A napirendi pont részeként kisebb polémia alakult ki. Egyrészt Hiller István felvetette, hogy a bizottság neve nem jó, és azzal nem ért egyet, hiszen az Oktatás nem szerepel benne. Pósán alelnök erre úgy reagált, hogy a kultúra tág fogalom. (Nekem erről Harrach Péter örökbecsű megjegyzése jutott eszembe: a stadion is egészségügyi intézmény).

Sajnos tényleg háttérbe szorul az oktatás ebben a kormányzati és bizottsági struktúrában.

Ezt követően Duró Dóra jelezte, hogy a frakciókkal egyeztetve javaslatot fog tenni az ellenőrző bizottság tagjaira, elnökének pedig Ikotity képviselőt javasolja. Pósán képviselő jelezte, hogy a szokásjog szerint annak kormánypártinak kell lennie, és meg is szavazták a kormánypárti képviselők Törő Gábort (én Ikotity kollégára szavaztam). 

Dúró Dóra felvetette még, hogy alakítson a bizottság albizottságokat (sport és média szakterületeken), de ezt a javaslatát a képviselők egyelőre nem támogatták. Abban maradtunk, hogy a következő hetekben a frakciókkal egyeztetve csiszolódik majd a javaslat. Az elutasítás alapvető oka, hogy nehezen magyarázható a két érintett terület kiemelése, akkor már kellene a többi szakterületnek is (oktatás stb.). Másrészt pedig a kormány felállítása után még változhat a bizottság összetétele, így érdemes várni még egy hónapot. 

Végül Dúró Dóra szóban is tájékoztatta a bizottságot az MMA (a Magyar Művészeti Akadémia - a szerk.) elnökének megkereséséről, mely szerint a bizottságnak egy tagot kell delegálni az MMA felügyelőbizottságba. Az elnök asszony ezzel kapcsolatban egyeztetni fog a frakciókkal, és elő fogja terjeszteni a jelöltet a következő ülésen. Konszenzus alakult ki azon a téren, hogy nem kell személyes meghallgatást tartani a jelölés ügyében, elég lesz csak a jelölt önéletrajzát bemutatni.

Forrás: Szabó Szabolcs facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr646167236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása