CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hudák János: Ellenzékiként már önkénteskedni sem szabad Csepelen?

2014. június 06. 04:56 - csú

Hudák János-221.png"Elszomorító, hogy a csepeli Fidesz ilyen kicsinyes eszközökkel próbál mindent ellehetetleníteni, ami nem az ő szájízük szerint való. Úgy vélem, az önkormányzat feladata az lenne, hogy segítse, támogassa a közösség számára hasznos kezdeményezéseket, függetlenül attól, hogy annak ki a szervezője. Sajnos a jelenlegi városvezetés nem ilyen szellemben működik, sok egyéb ok mellett ezért is gondoljuk úgy, hogy az őszi önkormányzati választáson változásra van szükség."

Ezt olvashatjuk Hudák János blogjának legújabb bejegyzésében. A posztot az alábbiakban ismertetjük:

Valós okok vagy kicsinyes politikai érdekek miatt nem lehet a környezettudatosság, a fenntarthatóság eszméjét hirdetni Csepel belvárosában? Ez a kérdés merül fel, miután Csepel Önkormányzata nem járult hozzá, hogy 2014 június 5-én a környezetvédelem világnapja alkalmából civil szervezetek rendezvényt tartsanak Csepelen a sétáló utcában.

Részletek:

Úgy vélem, a mai világban elengedhetetlenül fontos, hogy az ökológiai gondolkodás minél jobban elterjedjen, minél több ember ébredjen rá, hogy hosszútávú jövőnk csak akkor van ezen a bolygón, ha életvitelünket, társadalmi rendszereinket átalakítjuk és megfelelünk a fenntartható fejlődés kritériumainak. Ezért született meg az ötlet, hogy a környezetvédelem világnapján civil szervezetek részvételével, szemléletformáló játékokkal, a zöld átalakulás eszközeinek bemutatásával programot szervezzünk Csepelen. A helyszínválasztás nem véletlen, azért akartunk a sétáló utcában megjelenni, mert az átmenő forgalom révén több száz embert lehetett volna megszólítani, illetve a közeli iskola és óvoda révén sok-sok gyermeknek lett volna lehetősége játékosan megismerkedni a különböző környezeti problémákkal.

Sajnos azonban a csepeli önkormányzat nem engedélyezte, hogy megtartsuk ott a rendezvényt, mondván az jelentősen korlátozná a forgalmat. (Elutasító határozatot holnap kapunk, ha minden igaz) Ez elég nevetséges, átlátszó oknak tűnik, mivel az elfoglalni kívánt 45 négyzetméter töredéke a rendelkezésre álló területnek, amit az alábbi térkép is igazol (zölddel jelölve az említett terület):

setalo_terkep_vagott.jpg

Ráadásul az elmúlt években volt már jó néhány olyan rendezvény a sétáló utcában, ami a mienknél jóval nagyobb területet vett igénybe. Annak idején bornapokat rendeztek, de volt tánc világnapja rendezvény és koncert is.

Mindenesetre nem adtam fel egyből a dolgot, telefonáltam, egyeztettem Borbély Lénárd Alpolgármester Úr titkárnőjével és abban maradtunk, hogy levelet írok neki, amiben arra kérem, hogy mégis engedélyezzék a programot. Az alábbi levelet küldtem neki:

 

Tisztelt Borbély Lénárd Alpolgármester Úr!

Az imént azt a tájékoztatást kaptam az önkormányzattól, hogy a környezetvédelmi világnap alkalmából 2014 június 5-én tartandó, civil szervezetek részvételével szervezett program megtartásához szükséges területfoglalási engedély iránti kérelmemet elutasították azzal az indokkal, hogy a rendezvény akadályozná a forgalmat.

Helyszíni bejárásunk alapján azonban a sétáló utca szélességének mindössze a negyedét foglalnák el a felállítandó sátrak, illetve azokat a Karácsony Sándor Általános Iskola közelében állítanánk fel, ahol a sétáló utca jelentősen kiszélesedik, így a forgalom akadályozása nem valósul meg. Kérem ezért, hogy a döntésüket szíveskedjenek felülvizsgálni és az engedélyt megadni.

Amennyiben feltétlenül szükséges, a rendezvényt kevesebb sátorral, kisebb helyen is meg tudjuk tartani, ez esetben az eredeti 45 nm helyett 27 nm-t foglalnánk csak el.

Biztos vagyok benne, hogy Alpolgármester Úr egyet ért velem abban, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság eszméjének hirdetése, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés kiemelkedően fontos feladat mind a felnőttek mind a gyermekek körében. A tervezett program a hulladékcsökkentés, a klímaváltozás elleni küzdelem és az energiatakarékosság témaköreiben szemléletformáló játékokon, bemutatókon keresztül ebben a munkában igyekszik szerény eszközeivel részt venni.

A fent leírtak alapján kérem segítségét, hogy a tervezett rendezvényt meg tudjuk tartani, a részt vevő szervezetek és önkéntesek munkája ne vesszen kárba.

Segítségét előre is megköszönöm.

Tisztelettel,

Hudák János

szervező

 

Bár a terület méretét illetően igyekeztem a lehető legrugalmasabbnak lenni, az Alpolgármester Urat ez nem hatotta meg, visszahívást kaptam, hogy változatlanul nem engedélyezik a területhasználatot. Így a holnapra tervezett program elmarad. Bár javasolták nekünk, hogy más helyszínen tartsuk meg (pl. a Tamariska-dombnál !?), de ez nyilván nem kivitelezhető, illetve nagyságrendekkel kevesebb embert lehet megszólítani.

Úgy vélem, a forgalom korlátozására vonatkozóan megfelelő választ adtam, mégsem született pozitív döntés. Innentől nehéz nem belelátni a történetbe egy jó adag politikai töltést. Mivel én vállaltam el a területfoglalás elintézését, de nem vagyok hivatalos képviselője egyik részt vevő civil szervezetnek sem, ezért a kérelmet a saját nevemben írtam. Úgy tűnik ez végzetes hiba volt, hiszen a jelek szerint ellenzéki politikusok részvételével akkor sem lehet rendezvényt tartani közterületen, ha az teljesen mentes a politikától és a társadalom számára fontos célok megvalósításáért jönne létre.

Elszomorító, hogy a csepeli Fidesz ilyen kicsinyes eszközökkel próbál mindent ellehetetleníteni, ami nem az ő szájízük szerint való. Úgy vélem, az önkormányzat feladata az lenne, hogy segítse, támogassa a közösség számára hasznos kezdeményezéseket, függetlenül attól, hogy annak ki a szervezője. Sajnos a jelenlegi városvezetés nem ilyen szellemben működik, sok egyéb ok mellett ezért is gondoljuk úgy, hogy az őszi önkormányzati választáson változásra van szükség.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr26281966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Vilmos Varga 2014.06.06. 21:51:57

Ahhoz hogy teljes képet kaphassunk-mi olvasók-, a feljegyzésben megjelenített témában, azt is olvasnunk kellene, mit írt a felelős területgazda önkormányzati előadó. Így nem kaphatunk teljes képet a kérelem ügyében történt levélváltás mindkét oldaláról.Lehet hogy naív vagyok(időnként így is van) de nem tudom elképzelni azt hogy egy jelentőségében fontos civil kezdeményezést, csak így lesodornának az asztalról. Mármint akkor ha az tényleg civil kezdeményezés, program kereteiben bonyolódna!

Gábor Vilmos Varga 2014.06.06. 21:52:48

Ahhoz hogy teljes képet kaphassunk-mi olvasók-, a feljegyzésben megjelenített témában, azt is olvasnunk kellene, mit írt a felelős területgazda önkormányzati előadó. Így nem kaphatunk teljes képet a kérelem ügyében történt levélváltás mindkét oldaláról.Lehet hogy naív vagyok(időnként így is van) de nem tudom elképzelni azt hogy egy jelentőségében fontos civil kezdeményezést, csak így lesodornának az asztalról. Mármint akkor ha az tényleg civil kezdeményezés, program kereteiben bonyolódna!
süti beállítások módosítása