Facebook

Megvan a véleményük

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Most olvassák

A Facebookon a Csepel Újságban
olvashatók cikkeink

Programkínáló

B u l v á r

Korrupció, simli kipipálva, éljen!

2014.07.03. 03:42 csú

Bicska-nyílás_4.PNGNemzetünk első emberének megtetszett az egyenruha, mely már nem a Gyurcsány-diktatúra szemkilövetését, és főleg nem a félelmet jelképezi, hanem tiszteletet parancsol. Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészettudományi karának tisztavatási ünnepségén ajnározta így az egyenruhás polgárt a budai Várban.

Eljött az ideje annak, hogy a rendvédelem mellett tegye le a voksát. Ha a közeljövőben zsebbe bírságoló urakról szólnának a hírek, vagy olyan magas rangú elhárítótisztekről hallanánk, akik a NER világában is boldogulhatnak, csukjuk be a fülünket, és gondoljunk a rendhez olyannyira ragaszkodó kormányfő múlt idejű mondatára: az elmúlt években sikerült megtisztítani a rendőrséget „az ilyen ügyektől”.

 

Korrupció, simli kipipálva, éljen.

Volt azért ennek a kedélyes üdvözletnek egy súlyos része, amire a magamfajta, Kádár-rendszerben szocializált ember simán felkapja a fejét. A törvény, a rendőr és a polgárocska viszonyrendszerének fura értelmezésével szembesülhettünk. Orbán Viktor, akiben rég elhalt a liberális szörnyeteg, sajátos államfelfogásával ismertetett meg bennünket.

„A rendőr a törvény hangja – fogalmazott az állam erőszakszervéről, mellyel az ántivilágban oly gyakran riogattak bennünket –, ezért minden szavában és tettében a törvényt kell képviselnie, példát kell mutatnia.” Ez eddig rendben volna, azt jelenti, hogy ne lehessen kételkedni a rendőrben, mert akkor végünk van.

„Ha a rendészeti dolgozók naponta nem szereznek érvényt a törvénynek – folytatta az egyenruha iránti friss rajongását felszínre juttató kormányfő –, akkor a törvényalkotók és a bíróságok munkája fabatkát sem ér.”

Ami azt jelenti, hogy a polgárocska olyan elvetemült lény, hogy magától véletlenül sem tartja be a törvényt. Ha nem áll ott a rendőr minden törvény mögött a gumibotjával vagy a jogi fenyegetéssel, a polgárocska mindjárt elfelejt demokrata lenni, összevissza lopkodja az állami földeket, nem mondja meg, hogy kivel és miért szállt meg londoni luxusszállodában, a taggyűlésre pedig azt találja mondani: nem is taggyűlés volt.

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy a törvényt erőszakkal kell érvényre juttatni, az öntevékenységben és az önkorlátozásban nem lehet bízni, az ugyanis a magasságos rendet ássa alá, ráadásul az ő rendjét, ami tele van sallerral, kokival, alapja pedig az alaptörvény, „emberi és nemzeti szabadságunk fundamentuma”. A rend Orbán felfogásában ebből a vazallusai által lekörmölt szabadságból születik. Rendőr áll mellette, nehogy ellopják. És egy dölyfös kormányfő magyarázza, nehogy mást merjünk gondolni róla.

Az egyenruha a mi vidékünkön általában nem a szabadság szimbóluma. Ha belevésik a gránitszilárdságú alaptörvénybe, akkor sem. A rendőr által biztosított, „törvényes” szabadságot jól ismerjük. Tudtuk húsz-harminc évvel ezelőtt is, hogy szabadok csak akkor lehetünk, ha szabadnak is érezzük magunkat.

RAB LÁSZLÓ

Népszabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr366463611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.