CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az éj leple alatt ma lecsapott a német birodalmi sas a Szabadság térre

2014. július 20. 11:09 - csú

Ma hajnalban nagyszabású akciót hajtott végre a Szabadság téri emlékművet hónapok óta nem építő cég. Egy internetre felkerült videó szerint percek alatt kordonnal elkerítették a tér felét, majd egy darus emelő segítségével a középső oszlopokra került a vitatott megszállási emlékmű központi eleme. Az akció ellen vasárnap délelőtt 10-kor kezdődött tüntetés a Szabadság téren.

Délelőtt a tiltakozókat visszaengedték a szobor elé
Délelőtt a tiltakozókat visszaengedték a szobor elé
Reviczky Zsolt / Népszabadság További hírek információk, VÉLEMÉNYEK, REAGÁLÁSIOK erről az ügyről ITT OLVASHATÓK

 

Az Átlátszó.hu kamerája a helyszínen volt, amikor az emlékműre felkerült a timpanon. A videón látszik, jelentős tervezés előzhette meg az akciót. Biztonságiak és rendőrök is a helyszínen voltak, amikor 10 perc leforgása alatt megépült a kordon, ami minden bizonnyal a tiltakozóktól volt hivatott megvédeni a munkásokat. Miután a terület lekerítése megtörtént, egy darus kocsi emelte a helyére a szobor központi elemét.

A felvétel alapján a Magyarországot megszálló náci Németországot szimbolizáló birodalmi sas mintegy négy méter hosszú lehet. Az oszlopok között a támadást elszenvedő Gábriel arkangyal hajnalban még nem volt a téren, de kollégánk reggel 8-kor készült fotóján már a Magyarországot jelképezni hivatott alak is látható volt.

Az emlékmű feliratát is leolvashatta tudósítónk reggel, mivel azt a timpanonra jegyezték fel. A szöveg így hangzik: "A német megszállás áldozatainak emlékműve". A szobor egyik csonka oszlopán pedig az áll magyarul, angolul, héberül és más nyelveken: az áldozatok emlékére.

A tüntetők 10-kor megpróbálták a kordon elbontásával megközelíteni a botrányosnak tartott szobrot, de a rendőrök ezt nem engedték. Később néhányan narancssárga papírrepülőket dobtak a kerítésen belülre. A máskülönben a tiltakozást tétlenül szemlélő egyenruhások a papírrepülőknél érezték úgy, hogy be kell avatkozniuk.

A tiltakozók közül sokakat már jól ismerhetnek a Szabadság téren, hiszen szinte végigtüntették az elmúlt száz napot. A hozzájuk csatlakozók között politikusok is vannak, tudósítónk látta Tóbiás József frissen megválasztott szocialista pártelnököt, Lendvai Ildikót és Horváth Csabát (MSZP), Karácsony Gergelyt (Együtt-PM) és Bauer Tamást (DK) is látta. A DK egyébként első pártként reagált a szobor hajnali befejezésére, Gyurcsány Ferenc közleményükben egyenesen a holokauszt meghamisításával vádolta meg Orbán Viktort.

Korábban szóltak olyan hírek, hogy az emlékmű avatásával a kormány megvárná az önkormányzati választásokat, hogy ne veszélyeztessék Tarlós István és kerületi polgármestereik esetleges újrázását. Annyi biztos, hogy a héten módosították a rendeletet, és az építkezés határidejét újra meghosszabbították augusztus végéig.

Ez volt a terv, ami már magában tiltakozást váltott ki
Ez volt a terv, ami már magában tiltakozást váltott ki – az emlékmű az Október 6-a utca felé néz, vagyis háttal áll a Szabadság térnek

Az éjjeli akció után nehéz elhinni, hogy a kész emlékmű úgy álljon szűk kordonok közé zárva, mint száz napon át a szobor oszlopai.

Az mindenképpen jellemző, hogy a szobrot az egyik legmelegebb nyári hétvégén, szombatról vasárnapra virradóan kezdték hetek után ismét építeni, amikor a legkevesebb tiltakozó érkezésére volt esély. Korábban az emlékmű ellen demonstrálók többször elbontották a munkások által emelt kordonokat.

Amikor vasárnap 10-kor a tiltakozók az Október 6-a utca felől gyülekezve a térre érkeztek, ott már kész tényeket találtak. Igaz, a térre eljutni szinte lehetetlen. Több utcát lezártak, kollégánk szerint az MTV 2006-os ostromát követő napokban nem volt emlékezete szerint annyi rendőr a téren, mint vasárnap reggel.

Szigorúan őrzött emlékmű
A szigorúan őrzött emlékmű hátoldala
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az eredeti kormányrendelet – hasonlóan meglepve mindenkit – egy emlékmű felállítását írta elő 2014. március 19-re, vagyis a náci bevonulás 70. évfordulójára. A koncepció, amely sokak szerint a második világháború alatt Magyarországon, illetve polgárai ellen elkövetett minden bűnért a németeket teszi felelőssé, azonnal ellenérzést váltott ki. A nagy ellenállás hatására végül az emlékmű építkezését nem kezdték meg az április 6-i országgyűlési választásokig. A kétharmad ténye azonban napokon belül a Szabadság téren is meglátszott: felvonultak a munkások.

Az építkezést a téren folyamatosan tüntető civilek azonban eredményesen akasztották meg. A beruházó a központi alakokat tartó és kiegészítő oszlopokat megépítette, egy szűk kordon mögé rejtette. A mai napig állt bebugyolálva a szobor talapzata. 

Forrás: NOL.HU

További hírek információk, VÉLEMÉNYEK, REAGÁLÁSIOK erről az ügyről ITT OLVASHATÓK

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr196525847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Vilmos Varga 2014.07.21. 10:02:34

A hangzatos cím helyett én azért mást írnék ! Igaz, akkor nem válthatna ki bombasztikus hatást! Azoknál természetesen akiknek halvány ismerete sincs történelmünkről. Igen. Lecsapott a BIRODALMI SAS, 1944. november 19 -én a FASISZTA NÉMET MEGSZÁLLÁSSAL!Így már helyes lenne a cikk felvezetése, hiszen emlékeztetőül szolgálna arra a vészidőre, amikor a HORTHY Miklóst kicsaló német Hitleri vezetés, titokban már a megszállást készítette elő. Nos Uraim erről van szó! Arról hogy régi adósságát törlesztette a főváros, amikor egy ilyen általános érvényű és mindenféle áldozatnak kegyeletet adó és figyelemfelhívó műemléket állítottak. Ez a nemtelen cirkusz sérti az áldozatok emlékét, sérti a reálisan gondolkodó és felelősséget vállaló polgárok önérzetét emberségét. Mi a csendesebb többség üdvözöljük a szobor felállítását és megvédeni vagyunk készek minden deviáns erő erőszakos akciójától.

csú 2014.07.22. 12:25:50

@Gábor Vilmos Varga: A náci Német Birodalom csapatai 1944. március 19-én szállták meg Magyarországot. Szálasi nyilas kormánya 1944. október 15-én került hatalomra a nácik jóvoltából. Kedves Varga Úr! Mielőtt másokat kioktat, azért nem baj, ha tájékozódik a történelmi tényekről. A véleményét maximálian tiszteletben tartjuk és szobor-ügyben maximálisan nem értünk egyet Önnel.
süti beállítások módosítása