CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A munkásoké (volt) a jövő, de már integetni sem mernek a tüntetőknek

2014. augusztus 07. 03:21 - csú

Dunafer-2.PNGA Hankook munkavállalóinak tartózkodniuk kell az extravaganciától, a szerencsejátékoktól, sőt még a túlköltekezéstől is, ráadásul nem látogathatják a tiltott szexuális szolgáltatásokat nyújtó szalonokat sem. Ezt írják elő számukra a dél-koreai cég etikai alapelvei, melyek között azt is olvashatjuk: a Hankook Tire „minden munkavállalót tisztelettel és megbecsüléssel kezel.” Ennek értelmében azon fáradozik ez a Dunaújvárosban is letelepedett cég, a magyar kormány kiemelt stratégiai partnere, hogy „a munkatársak pozitív légkört alakítsanak ki a munkahelyükön, amely a harmónián és az egymás iránti tiszteleten alapul, felismerve, hogy a család mellett az ilyen közösségek a legfontosabb elemei egy biztos lábakon álló társadalomnak.”

A dél-koreaiak tehát nemcsak a munkavállalók kedélyének javításában érdekeltek, de felelősséget éreznek a magyar társadalom egyensúlyáért is, nehogy annak valamelyik lába rövidebb vagy véznább legyen, ezáltal hajlamosnak mutatkozzon a megingásra.

 

A helyi szakszervezeti vezető rendkívüli felmondással történő leváltása elleni tüntetés idején műszakot váltó munkavállalók arcán mégsem tudtam felfedezni a pozitív munkahelyi légkör mindennapi derűjét. Félelmet láttam rajtuk, lelkiismeret-furdalást és kiszolgáltatottságot.

Nagyon sok szakszervezet képviselői tüntettek értük a váratlanul összezáró mozgalmi összefogás eredményeképpen, ők meg még a nekik nyújtott szórólapokat sem merték elfogadni az aktivistáktól a gyárkapun kívül, két-háromszáz méterre a bejárattól. De ebben a nyilvános gesztusoktól való félelemben Magyarországon a felmondáson kívül nincs semmi rendkívüli, az igazán félelmetes az volt, amikor ezek az emberek az őket hazaszállító különbuszokra szálltak. Járataik a tüntetés helyszíne előtt gurultak el. Némelyik busznak a sofőrje – bizonyára az utasok kérésére – megnyomta a dudát szolidaritásul, ám a többi jármű néma maradt. A Hankook munkavállalói a nekik integető tüntetőknek a busz védettségében sem mertek visszaintegetni, noha akkor már csak maguk között voltak. Nem fordították el ugyan a fejüket, de a szolidaritást csupán egy kiábrándult tekintettel merték viszonozni.

A gyalog útnak indulók egyikét –egy harminc-harmincöt éves férfit – elkísértem egy darabon, nem nyomtam mikrofont az orra alá, nehogy később baja legyen belőle, de egészen addig nem is szólt hozzám, amíg egy bokros rész el nem takarta a kilátást a gyárból. Akkor megállt, szembefordult velem és megkérdezte: tud munkát adni, ha kirúgnak? Nem tudok, ismertem el. Akkor tűnjön innen, ez volt a válasz.

A hatályos munkaügyi jogszabályok nem sok mozgásteret hagytak a szakszervezeteknek a munkavállalói érdekérvényesítésre. A jogalkotók ezeket nem a szabadpiac törvényszerűségeinek hatékonyabb érvényesülése, hanem a tőke rugalmasabb mozgásának érdekében alakították. Hol van itt a szabadpiac? Államosítás van, protekcionizmus és korrupció szövi át a gazdaságot is. A szakszervezetektől – legyenek azok bármilyen morális állapotban, erőtől duzzadóan vagy vérszegényen –, minden hatalom fél. Még az is, amelyik szövetségesének tartja őket.

A szervezettség ugyanis a kiszolgáltatottak esélye minden hatalommal szemben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr786579909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása