CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ha 1955. és 1959. között született és nyugdíjat akar, akkor egyeztessen!

2014. augusztus 27. 03:14 - csú

figyelem-x1B_8.jpgAz 1955 és 1959 között születettek nyugdíjjogosultsági adatainak egyeztetését kezdi meg az ügyfelekkel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - jelentette be Mészáros József főigazgató  budapesti sajtótájékoztatóján.

Az érintetteket a következő hetekben értesítik, hogy megindult az eljárás, majd tájékoztatják őket a nyugdíjbiztosító központi elektronikus rendszerében tárolt szolgálati időkről és kereseti adatokról. A hivatal ezzel az akcióval segíteni kívánja a jogosultakat abban, hogy nyugdíjba vonulásukkor a már egyeztetett adatokat figyelembe véve gyorsan és pontosan tudják megállapítani a nyugellátásukat - mondta Mészáros József.

Közölte: körülbelül 400 ezer emberrel folytatják le az adategyeztetést, amelyre két évet szánnak. Az 1955-1959-es korosztály után értesítik a többi korosztályt is, még jóval a nyugdíjba vonulásuk előtt.

A főigazgató azt kérte, az állampolgárok legyenek aktívak és jelezzék, ha bármilyen eltérést tapasztalnak a hivatal által szolgáltatott adatok és a valóság között.

Eddig is lehetőség volt arra, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt a jogosultak megismerjék a róluk nyilvántartott adatokat, de ezek az eljárások kérelemre indultak, szemben a mostani, hivatalból induló eljárásokkal.

Kissné Veres Ilona főosztályvezető elmondta: a lakóhely szerint illetékes megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság először tájékoztató levelet küld az érintetteknek a hivatalból történő adategyeztetés megkezdéséről. Nem kap azonban levelet az, akinek már más eljárásban megállapították a jogosultsági adatait, vagy korábban már kérte az adategyeztetést.

A hivatal ezt követően összegyűjti a nyilvántartásában szereplő adatokat és egy újabb levélben tájékoztatja az érintetteket a nyugdíjbiztosító központi elektronikus rendszerében tárolt szolgálati időkről és kereseti adatokról.

A kimutatás tartalmazza többek között a biztosításban töltött időszakokat, az egyéb szolgálati időket, nők esetében a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági időket, a foglalkoztatók adatait, az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles keresetet, a befizetett nyugdíjjárulékokat.

Ha az ügyfél megkapja a kimutatást a hivatalnál nyilvántartott adatokról, 90 nap áll rendelkezésére, hogy jelezze, ha valamely foglalkoztatási adata a nyilvántartásban nem vagy hiányosan szerepel, például a figyelembe nem vett felsőfokú tanulmányok idejét, vagy a sorkatonai időt.

A főosztályvezető hangsúlyozta: ha az ügyfél be tudja küldeni a hiányzó dokumentumokat, az meggyorsítja a hivatali eljárást, de ha nem tudja benyújtani, elég, ha jelzi az eltérést és akkor a hivatal keresi meg az adatszolgáltatókat és beszerzi a hiányzó adatokat. Beszerzett új adatokról szintén értesítik az ügyfelet.

Fontos, hogy az ügyféllel egyeztetett adatok kerüljenek végül a hatósági nyilvántartásba, amelyeket a későbbiekben a nyugdíjelbírálásnál figyelembe kell venni - közölte.

Az adategyeztetésre lehetőség van elektronikus úton is, a www.magyarorszag.hu oldalon, illetve a www.onyf.hu oldalon, ügyfélkapus azonosítással is. Ennek módjáról a tájékoztató tartalmaz részletes információkat. Az eljárás bármely szakaszában lehetőség van visszatéri a papíralapú ügyintézésre.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr366634843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

braue 2014.08.28. 13:14:23

Ez mindig is így volt, de kapsz akkor is, ha nem egyeztetsz, csak legfeljebb kevesebbet, de az sem biztos. Most szervezetten zajlik, ami jobb mint az eddigi rendszer volt. Sok minden sokkal szarabb, de ez speciel jobb.

belekotty 2014.08.28. 14:06:47

Azért kell egyeztetni, mert ha valami gond van a munkáltatóval, nem jelentette be az illetőt, vagy nem annyit jelentett be, akkor ennek utánajárni mondjuk 10 év múlva sokkal nehezebb lesz. Most még van esély a ügyeskedő cég frakkját elkapni.
A katona idő és a felsőoktatásban töltött idő nem gond, mert azt előszedik a nyilvántartásokból.
Aki meg 30 éve őrzi a katona könyvét, meg a leckekönyvét annak valószínűleg 10-15 év múlva is meg lesz. Ez utóbbival nem kell berohanni, mert ezt majd később is megteheti.
Ez társadalmilag is hasznos, mert az emberek így szembe nézhetnek azzal, mennyi aktív időt töltöttek el bejelentve a társadalomban munkával.
A 90-es években bejelentetlenül dolgozók majd most szívják a fogukat.
Az ügyeskedő munkáltatók is izgulhatnak, vajon melyik volt/jelenlegi dolgozójuk veri ki a balhét a hiányzó adatok miatt.

belekotty 2014.08.28. 14:08:05

A cím meg egy kicsit rémhír keltő, nem túl korrekt.

CsepeliBlogos 2014.08.29. 09:13:18

A cím hatásvadász-és mocsok.
A tartalom az rendben van-erről nem a Csú tehet.
süti beállítások módosítása