CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szabó Szabolcs kérdése a "döglött kígyóról" a kormányhoz: Mikor újítják fel a csepeli M0-ást?

2014. szeptember 23. 04:53 - csú

Autópálya-építés-333.pngMiért húzódik az MO-ás csepeli szakaszának a felújítása?” – kérdezte a kormányzatot Szabó Szabolcs. A csepeli országgyűlési képviselő (Együtt-PM) arra emlékeztetett, hogy az M4-ás csepeli szakaszának bal pályája, valamint a hozzá kapcsolódó „régi” hárosi Duna-híd meglehetősen rossz állapotba van. Szakmai berkekben csak „döglött kígyóként” emlegetik a szakaszt, hiszen a híd szerkezetileg hibás, ezért a teljes falszerkezetét újra kell építeni, a folyamatos mozgásnak köszönhetően az állapota ráadásul folyamatosan romlik, és az idő vasfoga is megtette már a magáét. Az MO-ás érintett szakaszának bal pályája is elhasználódott.

Az MO rekonstrukció kivitelezési közbeszerzésének megindításához szükséges feltételek csak nemrégiben, idén nyáron teremtődtek meg – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter a parlament honlapján a csepeli szakasz felújítása kapcsán. A csepeli M4-es és a hozzá kapcsolódó „régi” hárosi Duna-híd is meglehetősen rossz állapotban van, a híd szerkezetileg is hibás. Seszták szerint a beruházás megvalósítását lehetővé tevő összeg rendelkezésre áll majd, így a lobbizásra nem lesz szükség az uniónál.

Szabó szerint mivel az M4-ás ezen részén az utóbbi években megépült a jobb pálya, így forgalomtechnikai szempontból is adott a lehetőség, hogy az említett szakaszon felújítsák a bal pálya burkolatát, valamint újjáépítsék magát a hidat, A projektre az Európai Unió támogatást is biztosított a 2007-13-as költségvetési ciklusban rendelkezésünkre álló pénzügyi keret terhére, melyről már határozat is született, valamint idén nyáron a közbeszerzési eljárás is kiírásra került. Szabó értesülései szerint a közbeszerzési eljárást le is állították-

„Az MO rekonstrukció kivitelezési közbeszerzésének megindításához szükséges feltételek csak nemrégiben, idén nyáron teremtődtek meg” – írta válaszában a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós közölte, hogy a 2007-2013-as uniós programozási időszakra szóló Közlekedés Operatív Program (KözOP) gyorsforgalmi utak fejlesztését fedező prioritásának támogatási kerete azonban kimerülőben van. A tárcavezető szerint az MO projekt szakaszolása — azaz finanszírozásának megosztása a KözOP és a 2014-2020-as uniós ciklus vonatkozó operatív programja, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) között — ezért rendkívül kockázatos lett volna. Ehhez ugyanis a szakaszok pénzügyi és műszaki készültségének egyenletes előrehaladására lenne szükség.
Seszták hangsúlyozta, hogy a felújítás költségeit célszerű éppen ezért tisztán az IKOP forrásaiból fedezni, a közbeszerzési eljárást pedig — a már megkezdett eljárást visszavonva — a lehető legkorábban újraindítani.

Az IKOP brüsszeli jóváhagyásra vár; ugyanakkor a teljes MO a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) része, ezért a kapcsolódó közúti korszerűsítési projekt akadálytalan támogatása valószínűsíthető.
A szakértők álláspontja szerint a híd acélszerkezete tetszőleges ideig fenntartható . A dilatációs szerkezeti elemek azonban pár éven belül mindenképpen cserére szorulnak . A híd emellett geometriai értelemben is hibás („hullámvasút"), nem felel meg az általános magassági vonalvezetési előírásoknak. „Ennek a problémának a kezelése vélhetően megoldható lesz majd az IKOP források terhére, azonban ez csak az operatív programok Európai Bizottság általi jóváhagyását követően realizálódhat” – írta Seszták.

A tárcavezető szerint az elhasználódott híd problémájának megoldását is magában foglaló beruházás indokoltságához nem fér kétség. A mielőbbi lebonyolítás nagyban segítheti az európai uniós források dinamikus lehívását, így a projekt melletti kormányzati elkötelezettség egyértelmű. „A beruházás megvalósítását lehetővé tevő összeg jelen ismereteink és terveink szerint rendelkezésre áll majd, így a lobbizásra nem lesz szükség” – hangoztatta Seszták.

Szerző: Éber Sándor

Forrás: VG.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr376716287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása