CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az internetadó ellen tüntetést szerveztek vasárnap 18 órától a József nádor térre

2014. október 25. 12:23 - csú

Internetadó.PNGLázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt a hvg. hu-nak, hogy ő nem számolgatja, hogyan érinti az adó, de mivel nem netezik sokat, nem fogja súlyosan érinteni. Nyitrai Zsolt fideszes képviselő, az előző Orbán-kormány egykori infokommunikációs helyettes államtitkára pedig csak annyit tett közzé Facebook-oldalán, hogy „Várjuk ki a végét" 

Hatalmas káosz van kormányoldalon az internetadó miatt. Senki nem tudja, valódi intézkedés vagy kommunikációs fogás volt a terv, de a fegyver visszafelé sült el, holnap hatalmas tüntetés várható a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Eddig egyetlen módosító indítvány sem érkezett a kormány internetadóról szóló javaslatához, így egyelőre nem tudni, hogy a nagy botrányt kiváltó javaslatból kihátrál-e a kormány, s ha igen, merre. Egyelőre nem szólalt meg az ügyben Kara Ákos fideszes politikus sem, akit Orbán Viktor miniszterelnök alig egy hete nevezett ki fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkárnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. Lapunk kérdezte az államtitkárt a tárca sajtóosztályán keresztül, válaszait közreadjuk, ha megérkeznek.

Annyi azonban biztos, hogy vasárnap várhatóan több ezer ember megy ki tüntetni a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé. A facebookos eseményre 32 ezren jelezték, hogy elmennek tüntetni, míg a szervezők lapját immár csaknem kétszázezren lájkolták, ezt a közösséget három nap alatt hozták össze. Hogy valóban mennyien demonstrálnak majd, azt nem tudni, mert a tüntetésre sokan szolidaritásból nyomtak igent, olyanok is, akik külföldön élnek, s nyilván nem utaznak haza tüntetni.

Egyelőre még a kormányoldalon is teljesnek tűnik a káosz a netadó megítélésével kapcsolatban. Miközben Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, aki hétszáz forintos plafont javasol, és makacsul állítja, hogy ahogy a telefonadót, ezt sem az emberek fogják majd fizetni (a telefonadót is az emberek fizetik, s ezt olyan jól tudják, hogy 22-én a mobilcégek alig adtak el mobilnet-előfizetést), addig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt a hvg. hu-nak, hogy ő nem számolgatja, hogyan érinti az adó, de mivel nem netezik sokat, nem fogja súlyosan érinteni. Nyitrai Zsolt fideszes képviselő, az előző Orbán-kormány egykori infokommunikációs helyettes államtitkára pedig csak annyit tett közzé Facebook-oldalán, hogy „Várjuk ki a végét" 

Az adó tervének visszavonását követelte a Magyar Szocialista Párt, azt javasolják, a kormány ne is terjessze az Országgyűlés elé. Tóbiás József, a párt elnök-frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a kormány nem adóztathatja meg a jövőt, a szabadságot és a tudást. A párt európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István írásbeli kérdést nyújtott be a bizottsághoz. Arra vár választ a testülettől, hogy a tervezett adóteher megfelel-e az uniós alapértékeknek, így például az információhoz való szabad hozzáférés elvének. A politikus emlékeztetett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik korábbi állásfoglalása értelmében az internethez való hozzáférést alapvető emberi jognak kell tekinteni, és a szólásszabadsághoz hasonlóan tiszteletben kell tartani.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr866831223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.10.25. 19:46:42

Ami ebben az adóban a leglényegesebb, az a gazdaságra gyakorolt hatás.
Arról beszéljen már valaki, hogy mindennek milyen hatása lesz a gazdaságra. Mert jelenleg minden internetről működik.
Lehet, hogy nincs igazam, valószínűleg nem jól számolok, és talán nem is lesz az egészből semmi, csak fölöslegesen látok rémeket. De:
"Havi 2500 forintért ügyfeleink átlagos forgalma száz gigabyte, azaz erre a díjra tizenötezer forint adót fizethetnénk – sorolta az ellenérveket a Digi képviselője."
nol.hu/gazdasag/ezt-nem-kialtjak-varganak-1494295
Ha egy telefon 15 ezer havonta, akkor mondjuk egy átlagos otthoni gép 30 ezer.
Egy kisebb cégnek mondjuk havi félmillió.
Ebben a videóban www.youtube.com/watch?v=P7FgOVGBLg4 azt mondja a srác, hogy egy egyetemnek annyi az adatforgalma, hogy az után napi(!) 1,5 millió(!) adót kellene fizetnie!
Egy kórháznak legyen mondjuk napi félmillió.
Egy olyan óriáscégnek, mint mondjuk a MÁV, napi 5 millió.
A világon nincs annyi pénz, amivel ezt győzni lehetne.
A következménye az, hogy ha bevezetik, minden cég elmenekül az országból, aki csak teheti, a többiek pedig lehúzzák a rolót.
Minden munkahely megszűnik és milliók vándorolnak el.

Miközben az Orbán kormány pont annyit tesz hozzá a világháló fenntartáshoz, mint egy kambodzsai rákhalász.
Privát cégek gyártják a PC-ket, mobilokat stb, és privát cégek üzemeltetik a hálózatokat.
Mind a gépek után leszedi a magyar állam a sápot a 27%-os ÁFÁ-val, mind a hálózatok után nyújtja a markát.
"Csak egy példa: a kormány mindössze pár hete 130 milliárd forintot szedett be a mobilnetes frekvenciákért, s most közli: megadóztatja ezt a szolgáltatást."

Senki nem lesz olyan hülye, hogy hagyja, hogy a vámpírok az utolsó csepp vérét is kiszívják.
A legtöbb cég fogja magát és elmegy.
És erre, mint a dominó, összedől minden.
Nem lesz egy munkahely se.
Milliók menekülnek el, mert nem tehetnek mást.

Kíváncsian várom, meddig jutnak a dolgok, és mindebből mi jön be.
Ha megszavazzák, ennek az országnak lőttek.
süti beállítások módosítása