CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nagy baj van abban az országban, ahol a lopást a törvény rangjára emelik

2014. október 30. 04:06 - csú

Demján Sándor-2.PNG"A takarékszövetkezeti szektor vagyonát elvették, kisajátították. Nagy baj van abban az országban, ahol a lopást a törvény rangjára emelik" - mondta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke a Takarékossági Világnap alkalmából rendezett ünnepségen. Hozzátette, hogy a szövetség feladata megvédeni a tulajdont. Egyúttal az eredeti állapot visszaállítását, vagy a szövetkezeti tagok kártalanítását szorgalmazta.

Példaként azt mondta: ha a folyamat végén egy tőzsdei részvénytársaság van, az egy részjegyre jutó vagyon - mintegy 130 ezer részjegy van - 6 millió forint. "Először - ne mondják azt, hogy hazaárulók vagyunk - minden belső jogi fórumot végigjárunk" - közölte. Amikor ez a folyamat lezárul, akkor fordulnak a nemzetközi fórumokhoz: az unióhoz a magyar társulási szerződés megszegése, a luxembourgi bírósághoz pedig a tulajdonjogoktól való megfosztás miatt - tette hozzá.

Demján Sándor, az OTSZ elnöke a rendezvényen elmondta, a szövetség mindent megtesz azért, hogy a szektorban visszaálljon az eredeti állapot, vagy ha ez nem sikerül, a szövetkezeti tagokat kártalanítsák.
Rámutatott: a Takarékossági Világnapon a szorgalmas, eredményes munkát ünneplik, ám az ünnepséget beárnyékolja a takarékszövetkezeti szektor helyzete. "A takarékszövetkezeti szektor vagyonát elvették, kisajátították" - emlékeztetett. Az a furcsa helyzet most, hogy a tulajdon leválthatja a tulajdonost - fogalmazott.

Demján Sándor emlékeztetett arra: amikor a Takarékbank 55 százalékának az eladását kiírták, a külső pályázónak 400 milliárd forintot kellett volna letennie. Úgy vélekedett, a szektor egésze akkor pedig közel 800 milliárdot ér. Megfogalmazása szerint "ezt belső, magánszemélyi körből összerakott csapatnak az eredeti érték 2,5 százalékán, 9 milliárdért játszották át", amely megszerezte az irányítást a takarékszövetkezeti szektor felett.

Hangsúlyozta: a szektornak nem volt szüksége segítségre, a betett 130 milliárd forintra, hiszen egy évvel ezelőtt a bankfelügyelet azt állapította meg, hogy az OTSZ-hez tartozó szövetkezetek a kockázatviselés szempontjából jobbak, mint az OTP. Leszögezte, hogy a szövetség feladata megvédeni a tulajdont.
Mindent meg fognak tenni, hogy az eredeti állapot visszaálljon, vagy ha nem, a tagokat 800 milliárd forinttal kártalanítsák - tette hozzá Demján Sándor. (MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr876845487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása