CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

„A lopás akkor is lopás, ha törvényt hoztok róla”

2014. november 26. 05:59 - csú

Nyugdíjért tüntettek.PNGSok ezren tüntettek a magánnyugdíjak újabb lenyúlása ellen

Varga Mihálynak küldenének tiltakozó levelet, december elejére pedig újra tüntetést szerveznek a megtakarításaik lenyúlása ellen demonstráló magán-nyugdíjpénztári tagok.

A több ezer felvonuló erősen sérelmezte, hogy a kormány már megint az ő zsebükben turkál, és látványosan egyetértett abban, hogy a magánnyugdíjakat nem a „karvalytőkétől”, hanem a Fidesztől kell megvédeni.

 

„A lopás akkor is lopás, ha törvényt hoztok róla." Többek között ez a felirat fogadta kedden este a budapesti József nádor téren gyülekező tüntetőket, megadva az este alaphangulatát. Az már a 18 órára meghirdetett start előtt néhány perccel is tisztán látott, hogy a magánnyugdíjak témája kevesebb embert mozgósít, mint a netadó vagy a kormányzati korrupció, ám mire a Szabadság téren át a Kossuth térre tartó menet elindult, már több ezresre duzzadt a tömeg.

Az indulás előtt a Facebookon szerveződő demonstráció egyik koordinátora, a szónoki szerepre is vállalkozó Büki Zoltán a besurranó, fiókokban kotorászó tolvajhoz hasonlította az Orbán-kormányt, jelezve: ha a mostani jogsértést is szótlanul tűrik az emberek, legközelebb talán a személyes javaikra fog szemet vetni a hatalom.

Az összegyűlt tiltakozók a József Attila utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Arany János utca útvonalon közelítették meg a Szabadság teret, útközben hangosan fújolva minden CBA-üzlet előtt. A hidegben a tömeg változatos rigmus-összeállítással szórakoztatta magát, ám a „Tolvajbanda!", a „Mocskos Fidesz!" és a „Mondjon le!" után mindig visszakanyarodtak a közös nevezőt jelentő „Orbán, takarodj"-hoz, az újabb magánnyugdíj-einstandot beterjesztő Varga Mihályt pedig Tolvaj Misinek titulálták.

Menet közben hangosan szólt a zene, a legnagyobb sikert A kétezredik év felé című Beatrice-örökzöld refrénje aratta: Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni csúnya dolog... A sétát megszakító rövid beszédekben rendre fölemlegették az Orbán-kormány nyugdíjhazugságait, a névre szóló és örökölhető nyugdíjszámláról szóló ígéretet, illetve azt a szintén hamisnak bizonyult állítást, hogy a komoly presszió és a fenyegetések ellenére a magánnyugdíjpénztárakban maradókat a továbbiakban már békén hagyják.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A végállomáson, az Alkotmány utca Kossuth tér felőli torkolatában a kisvállalkozóként bemutatkozó Vajda Zoltán lépett az emelvényre, aki az őszi választáson az Együtt színeiben volt polgármesterjelölt. Vajda arról beszélt, hogy tipikus magán-nyugdíjpénztári tagnak számít, három gyermekkel, és 2040 körül várható nyugdíjba vonulással.

Az államosítás idején 3,5 millió forint volt az egyéni számláján; ez az összeg mára megközelíti a 4 millió forintot, 2040-ben pedig 20 millió forint körüli számlaösszegre számíthat. Szerinte ez az összeg lényegesen nagyobb biztonságban van az ő nevére szóló, ténylegesen örökölhető számlán, mint a kormánynál, hiszen abból a háromezermilliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári megtakarításból, amit a kormány az első körben „biztonságba helyezett", mára már egy fillér sincs meg – viszont lettek belőle stadionok, milliárdossá tollasodott gázszerelők, és folyamatosan növekvő luxuslakóparki luxuslakások.

Vajda arra kérte a kitartó pénztártagokat, hogy írjanak levelet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, és emlékeztessék őt arra, hogy a számlájukon lévő pénzhez semmi köze. Egyben bejelentette, hogy december első felében, a költségvetés elfogadásának tervezett időszakában újabb tüntetés várható.

A rohamrendőrök szokás szerint fölsorakoztak a Parlament lépcsőjén, ám annak ellenére, hogy a tüntetés végén sokan besétáltak a térre, nem alakult ki semmilyen konfliktus a demonstrálók és az egyenruhások között.

HARGITAI MIKLÓS

nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr916933547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása