CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Földrengéssel, útdíjjal, kijózanítással és újszülöttekkel kezdődött 2015.

2015. január 01. 12:40 - csú

ujszulott.PNGMásnaposság ellen elsősorban is igyon sok vizet! Másodsorban pedig csak óvatosan, józanul fusson neki a mától életbe lépő rendelkezések értelmezésének - tanácsolják a magyar médiában és sajtóban, miközben ismertetik a szilveszter éjszaka és az új év első óráinak eseményeit, valamint a pénztárcát érintő változásokat, s beavatnak az M0-t is érintő  egyre bővülő útdíj rejtelmeibe:

A legtöbb tűzijátékhoz köthető káreset Budapesten és Pest megyében volt. Hajnalban hatan rekedtek benn egy elakadt liftben a VI. kerületben. A fővárosban délutánig tart a szilveszter utáni takarítás. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint országszerte 20 tűzesetnél volt szükség a tűzoltók segítségére. Több helyen keletkezett tűz családi házak kertjében, erkélyen, vagy lakásban. Közterületeken kigyulladt növényzetet, fákat, kukákat is oltaniuk kellett a tűzoltóknak. Budaörsön nyolc, udvaron tárolt motor gyulladt meg petárdák miatt.

A tűzeseteken kívül két településen a közműszolgáltatásokban volt zavar az óév utolsó napján. Délután négy és este hét óra között csőtörés miatt nem volt vezetékes ivóvíz kétszáztíz fogyasztási helyen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tardona településen. A Csongrád megyei Ruzsán pedig este kilenc óra és hajnali két óra között szünetelt az áramszolgáltatás összesen nyolcszázharminckét fogyasztónál. Budapest VI. kerületében pedig hat ember rekedt egy elakadt liftben a hajnali órákban, a Bajnok utca egyik ingatlanában. Az embereket a fővárosi tűzoltók szabadították ki.

A becslések szerint délután 3-4 órára végeznek a fővárosban a szilveszteri ünneplés után a közterületek takarításával, a munkálatok reggel 6 órakor kezdődtek meg. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.  mintegy 400 dolgozója egy tucat munkagéppel látott munkához Elsőként az aluljárókat, főbb tereket, körutakat takarítják meg, majd a mellékutcák következnek. Várhatóan délután 3-4 óra körül lesznek adataik arról, hogy Budapest közterületein idén mennyi szemetet takarítottak össze szilveszteri ünneplés - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Éjfél után 1 perccel Makón, éjfél után 5 perccel Budapesten is megszületett 2015 első babája. Az ország idei első újszülöttje a makói kórházban született Rácz Péter Rikárdó lett. A 23 éves édesanya és a kisfiú is jól van.  Az első fővárosi csecsemő a Szent István kórházban született. A kórház tájékoztatása szerint Papp Bence Gábor a család második gyermeke.

Négy közúti balesetben négyen haltak meg szilveszter napján - közölte a rendőrség a honlapján csütörtökön.Az elmúlt 24 órában a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. A halálos kimenetelű baleseteken felül 6 baleset súlyos és 16 könnyű sérüléssel végződött. Emellett csak szilveszter napján 277 embert fogtak el a rendőrök. Közülük tízet az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 53 embert bűncselekmény elkövetésén értek tetten. Tiltott határátlépés miatt 305 embert fogtak el a rendőrök.

Akinek tragédiával indult az új év - Háztűzben halt meg egy ember Kapuváron. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a lángok a ház egyik helyiségében keletkeztek, egyelőre ismeretlen okból. A holttestet a kapuvári tűzoltók vitték ki az épületből. A körülmények vizsgálata megkezdődött.

Földrengésre riadtak Nógrád megyében. A Richter-skála szerinti 3,8 erősségű földrengés volt újév reggelén Szécsényben, ezt  a lakosság is érzékelte. Sérültről nincs hír, de a megyei katasztrófavédelem ügyeletére folyamatosan érkeznek a hívások.

Szokásosan telt a szilveszter éjszaka a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán. Hetvenhét kezeltjük több mint fele fiatalkorú volt, többségében túlzott alkoholfogyasztás, néhány esetben kábítószer-fogyasztás miatt kerültek be a kórházba.   A szilveszteri bulizással összefüggésben nem volt súlyos esetük - közölte az osztályt vezető főorvos.

A neten számos jótanács olvasható, hogy  a nem nagyon durva, de azértmásnaposságot okozó ivászatokat miként kezeljük. A túlzott alkoholfogyasztás a sejtek kiszáradásához vezet, így dehidratálttá teszi a szervezetet. Mindjárt felkelés után tanácsos inni egy nagy pohár szénsavmentes ásványvizet, ezzel enyhíteni a kiszáradás okozta rossz közérzetet. Érdemes megfelelő reggelivel kezdeni a napot. Sokan helyesen érzik, hogy valami sósra vágynának, és legszívesebben teleinnák a bendőjüket vízzel. A hagymás pácolt hering vagy valamilyen füstölt hal kovászos vagy savanyú uborkával, sok ásványvízzel, ideális. Az egyéb teendőket elolvashatják a Házipatika oldalán. 

Január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt. A hatóságok tapasztalatai szerint az általános forgalmi adóval összefüggő visszaélések túlnyomórészt az Európai Közösségen belül folytatott kereskedelemben történnek. Ennek visszaszorítása érdekében döntött a kormány az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKÁER) elindításáról, amellyel nyomon követhetővé válik az áruk valós útja.

Az EKÁER rendszerbe december 20-ától jelentkezhetnek be az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások. A bírságmentes időszak 2015. január 31-éig tart. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az újév első hónapjában is ellenőrzi ugyan a forgalmat, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

Etikai kódexet kell készíteniük a pedagógusoknak

Egyértelművé válik a közösségi szolgálat elvégzésének végső határideje, kötelező lesz az etikai kódex elkészítése a pedagógusoknak, bővül az Oktatási Hivatal feladatköre - többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény január 1-én életbe lépő módosítása.  A Nemzeti Pedagógus Kar létrejöttével lehetőség nyílt a pedagógushivatás presztízsének emelésére, növelésére, a szakmai vélemények befogadására, a pedagógus hivatás szakmai, etikai normái fejlődésének elősegítésére - írja a dokumentum, hozzátéve: ez utóbbinak a megjelenési formája az etikai kódex. A Nemzeti Pedagógus Kar által elkészítendő etikai kódex alapelveit kiterjesztik a magánfenntartású intézményekben foglalkoztatott pedagógusokra is, ezzel is elősegítve, hogy minden pedagógusnak követhető és világos erkölcsi, etikai értékmérője legyen.

Változnak a közétkeztetés szabályai

Január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többi között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. A közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra". Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.

A rendelet előírja azt is, hogy a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket. Részletesen rögzíti továbbá a diétás étkeztetés szabályait, az ételek elkészítésének személyi feltételeit, valamint a közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzését is.

És persze az útdíj

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közölte: térképeket tettek közzé a megyei matricákkal használható útszakaszokról. A tárca közleménye úgy fogalmaz: gyökeres újítást jelent a hazai gyorsforgalmi úthasználatbanaz autósok költségeit jelentősen csökkentő megyei matrica 2015. január elsejétől történő bevezetése. Az új rendszerben segítenek eligazodni a megyei térképek, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu, az utinform.hu weboldalakon.

Az LMP közölte: megkeresi a parlament másik két ellenzéki frakcióját, hogy együtt forduljanak előzetes normakontrollért az Alkotmánybírósághoz az útdíjról szóló rendelet miatt. A párt szerint a rendelet sérti a jogbiztonságot, mert rendkívül rövid felkészülési időt hagy.

Az ellenzéki pártok már az útdíj bevezetésének ötlet-fázisánál jelezték:  az elkerülő utak fizetőssé tétele nem csupán egy újabb sarc, amellyel a kormány pénzt hajt be az emberektől, hanem rossz intézkedés is, amelynek következtében az egész országban romlanak a közlekedés feltételei. A kapkodva bevezetett intézkedés nem csupán a Budapest környéki agglomerációban élőket sújtja majd, de az összes vidéki elkerülő utat is fizetőssé teszi.  (Forrás: MTI-Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr17028023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása