CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kőbe vésett Magyar Köztársaság, a szocialisták megemlékezése

2015. január 31. 20:11 - csú

koztarsasagi_ko.PNGMa délelőtt 11 órakor a Magyar Köztársaság Kövénél, az Újpesti rakpart XIII. kerületi sétáló részén, a Hotel Hélia mögötti zöldterületen az MSZP megemlékezést tartott a holnapi Köztársaság napja alkalmából

Méltósággal és demokratikus eszközökkel állítjuk vissza a köztársaságot - mondta Tóbiás József szombaton Budapesten a Magyar Köztársaságra emlékező kőnél.

A második magyar köztársaság 1946. február 1-jei kikiáltására emlékezve az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte, egy élhetőbb, nyugodtabb Magyarország megteremtése a céljuk. Olyan közösséget építünk a köztársaság helyreállításaként, mely jóléti államot teremt - fogalmazott beszédében, azt is hangoztatva, nincs jogbiztonság létbiztonság nélkül.

Azt mondta, ma önkény tombol, az ország szisztematikus leszakítása zajlik a modern világtól.

Felidézve az 1946. évi I. törvénycikket kijelentette, az államhatalom kizárólagos forrása és birtokosa a magyar nép. De mit gondolhatnak most a köztársaság közösségének tagjai, ha ezt a mondatot hallják? - tette fel a kérdést. Majd úgy folytatta, hogy ma a hatalom birtokosai egy zárt egységet alkotva önmagáért a hatalomért, az abból fakadó gazdasági előnyökért gyakorolják önkényuralmi jellegű hatalmukat.    

A politikus elmondta, azért akarnak tenni, hogy újra köztársaságban lehessen élni, amelyben az államhatalom forrása és birtokosa a magyar nép. A Köztársaság köve annak jelképe, hogy a hatalom forrása a nép - hangsúlyozta.    

Tóbiás József azt mondta, a köztársaság egy olyan közösség, amely egyenlő polgárokból áll, akik közösen alakítják jövőjüket. Ennek a közösségnek elidegeníthetetlen emberi jogai vannak és olyan intézményei, amelyek védik és ellenőrzik a megosztott hatalmi működést - fejtette ki. Dózsától, Kossuthon át a közelmúltig, Horn Gyula és Göncz Árpád ilyen köztársaságért dolgoztak - tette hozzá.

Szükséges, hogy a köztársaság polgárainak mindegyikét megillesse a szociális biztonság, az esélyek biztosítása - közölte az MSZP elnöke, megjegyezve: míg Európa nyugati felén a társadalom ötöde, Magyarországon a fele szegény. Véleménye szerint a köztársaság közösségét bővíteni kell, vagyis felelősségük kiterjed a köztársaság legelesettebb tagjaira is. Csak olyan köztársaság lehet sikeres, amely egyben egy modern 21. századi jóléti állam is - szögezte le.    

Tóbiás szerint a jelenlegi hatalom szisztematikusan azon dolgozik, hogy elvegye a társadalom demokráciába, a joguralomba vetett hitét, függővé és kiszolgáltatottá igyekszik tenni azokat a csoportokat, amelyek nem tudják érdekeiket képviselni. A pártelnök-frakcióvezető ezért feladatként jelölte meg azt, hogy visszaadják a hitet ezek iránt a megingathatatlan értékek iránt.    

Horváth Csaba, fővárosi frakcióvezető arról beszélt, hogy az oligarchák egy szűk csoportja, Orbán Viktor és baráti köre túszul ejtette a magyar köztársaságot, a köztársaság minden polgárát. A köztársaságból csak a társaság maradt. A fideszes haszonlesők társasága - fogalmazott.    

Mint mondta, Orbán világa 3,5 millió szegény nyomorán, a közmunkások rabszolgamunkáján, a kivándorló százezrek nyomorúságán, a döntésekből kizártak millióinak csalódottságán élősködők rendszere. Úgy fogalmazott, hogy köztársaságunk elrablása nagyobb bűn, mint ha Orbán, Lázár, Rogán és a többi fideszes megszüntette és eltörölte volna a köztársaságot.    

A megemlékezés végén a megjelentek nemzeti színű zászlókat helyeztek el a kőnél, amelyet négy évvel ezelőtt állított az MSZP, hogy kőbe vésse a köztársaságot.

2005-ben a kormány a köztársaság emléknapjává tette február 1-jét annak emlékére, hogy a Nemzetgyűlés ezen a napon hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket.

A megemlékezés után a résztvevők nyilvános konferenciát tartottak. Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő köszöntője után Bárándy Péter, Feitl István és Balogh András tartott előadást, a konferencia zárszavát Horváth Csabától hallottuk. (Zetapress-MTI-MSZP.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr887127967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása