CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megtörték a Fidesz kétharmados hatalmát! A kormányzó párt nem érti

2015. február 23. 12:31 - csú

kesz_zoltanos_veszprembol.PNGKész Zoltán, a demokratikus baloldali pártok jelöltje nyerte a veszprémi időközi választást vasárnap. Kész tíz százalékkal verte meg fideszes ellenfelét, Némedi Lajost. Ezzel megtört a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége.

Veszprém mostantól nemcsak a királynék, hanem a józan ész városa. Bátran, félelem nélkül kimondta: elég volt – fogalmazott sajtótájékoztatóján a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltán független jelölt, aki megnyerte az időközi országgyűlési választást.  Kész Zoltán köszönetet mondott a különböző értékrendű pártoknak, civil szervezeteknek azért, hogy összefogtak a felelősségre vonás nélküli állami bűnözés ellen, a szabadság, a demokrácia érdekében. (További hírek, vélemények a vasárnapi veszprémi választásról ITT TALÁLHATÓK

RÉSZLETEK:

A szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint Kész Zoltán a voksok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz–KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.

– Veszprém és környéke megmutatta Magyarországnak, hogy nem kell félni, a nép mindig erősebb a hatalomnál. Név szerint sorolta fel azt a 24 községet, melyek lakói hozzájárultak a változáshoz. Veszprém és környéke sárga lapot adott a rablásnak, megmutatta a hatalom felelős kritikáját – hangoztatta Kész.

Hozzátette: átadjuk a stafétabotot Ajkának és Tapolcának, ahol áprilisban lesznek időközi országgyűlési választások. Független maradok, nem ülök be egyik frakcióba sem, elveimhez hű leszek – ígérte Kész Zoltán. Elmondta, hogy felhívta fideszes ellenfele, s gratulált neki. Némedi Lajos és Navracsics Tibor az együttműködését kérték Veszprém, valamint az ország érdekében.

– Ezért fogok dolgozni képviselőként – jelentette ki Kész. A demokratikus ellenzék vezetői együtt ünnepeltek Késszel Veszprémben. Az eredmény ismeretében a Fideszből Navracsics Tiboron kívül mindenki eltűnt. Ő azt mondta: a választóknak mindig igazuk van. Ez esetben ez azzal jár, hogy kétharmados többség hiányában a kormánypártok egymagukban nem módosíthatnak alkotmányt, és személyi kérdések sorában is kötve lesz a kezük.

Tóbiás József, az MSZP elnöke a helyszínen azt hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy az MSZP képes sikeresen együttműködni a civilekkel a választók érdekében. Megköszönte, hogy az MSZP szimpatizánsai megértették a párt szándékait, s előtérbe helyezték a közös célt, az ország érdekeit. A szocialista párt nélkül nem jöhetett volna létre ez a változás, fogalmazott Tóbiás. Külön megköszönte Kész Zoltánnak, hogy nem kisajátítani akarta a közösen képviselt értékeket, hanem együttműködött.

Folytatni kell Tapolcán azt, ami Veszprémben elkezdődött – mondta Tóbiás. Varju László, a DK alelnöke szerint vasárnap a demokraták győztek, Magyarország nagyot nyert, s érnek a 2016-ra előrehozott választás feltételei. Az Együtt – A Korszakváltók Pártja szerint vasárnap este Kész Zoltán és az igazság győzött Veszprémben és környékén.

Szigetvári Viktor elnök közölte: büszkék rá, hogy aktívan támogathatták Kész Zoltán képviselő-jelöltségét, és hogy aktivistáikkal, illetve szimpatizánsaikkal kivették a részüket a kampányából. Szerinte az elmúlt hetek megmutatták, hogy a kampány „ismét a legrosszabbat hozta ki a Fideszből és az általuk irányított, adófizetői pénzből fenntartott médiából. A hazug vádak és a köztelevízió aktív ellenkampánya ellenére ma győzött az igazság” – vélekedett. Liberális jelöltnek nevezte Kész Zoltán Bősze Anett, a Magyar Liberális Párt képviseletében Egy polgári értékrendű szabadságszerető ember a szavazóival lebontotta a kétharmadot. Józan eszű ellenzéki pártok és civilek fogtak össze.

 

„A választóknak igazuk van, ezek szerint új stratégiát kell kialakítania a Fidesznek” – nyilatkozta a Hír TV-nek Navracsics Tibor. A Fideszben nem gondolták – tette hozzá –, hogy megfordul az eredmény, és elveszíthetik a választást. Arra számítottak, hogy kisebb különbséggel, de nyernek. Az országos pártvezetés tagjai nem nyilatkoztak a veszprémi Fidesz-jelölt bukása után, fel sem vették a telefont.

A KDNP-s Rubovszky György többek között azt mondta Kész Zoltán győzelme hallatán: „Nem értem, mi történt Veszprémben." (Forránol.hu)s: 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr557208073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása