CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli szülők és óvónők idegeit borzolja a csepeli városvezetők kapkodása, szószegése, titkolózása

2015. február 25. 05:59 - csú

morovik-zsebre.PNGHolnap, február 26-án délután öt órától a nyilvános képviselő-testületi ülésen  az óvodák egyesítése kerül terítékre a csepeli képviselőknél a Szent Imre téri polgármesteri hivatalban. Nagy a fejlődés, mert Borbély polgármester nem 16. napirendnek dugta el a rengeteg embert érdeklő témát. Ez lesz az első, amiről majd tárgyalnak a városatyák és városanyák.

Kapkodás, szószegés, titkolózás kíséri a januárban felröppentett hír szárnyalását: Csepelen egyesíteni akarják az óvodákat. Az intézkedés gyerekek és szülők százainak hétköznapjait, valamint óvodapedagógusok tucatjainak sorsát érinti. Nem pletykáról vagy intrikáról van szó. A hír igaznak bizonyult, hiszen január 29-én – előtte alig egy hetet hagyva szülőknek, pedagógusoknak, lokálpatriótáknak a felkészülésre, véleményezésre – a képviselő-testület Borbély Lénárd polgármester előterjesztésében „Javaslat óvodák összevonására” címmel napirendre tűzte az egyesítési feladatokat.

A lényeg:  az intézmény átszervezés során – az ÁMK-ban működő óvoda változatlanul hagyásával – a 10 beolvadó intézmény jogutóddal megszűnik és egy költségvetési szerv jön létre 24 tagintézménnyel”. Az egy hónapja elfogadott határozat május 15-öt jelölte meg a határidőként az előkészítés lefolytatására, ahogy a városvezetők körmönfont módon írták,  „az érintett óvodák alkalmazotti közösségének, a szülői munkaközösségek és az érdekvédelmi szervek tájékoztatásáról van szó. A vájt fülűek már ekkor sejtették, hogy baj lesz, hiszen itt csak tájékoztatásról és nem egyeztetésről vagyis a városvezetés, valamint a szülők és óvodapedagógusok közötti érdekegyeztetésről – uram bocsá’ VITÁRÓL, érvelésről  ‑ van szó. Lett is baj. Az óvodákban a színfalak mögött az egzisztenciális bizonytalanság miatt, a szülőknél pedig a semmitmondó január 14-i fórum miatt. Morovik Attila alpolgármester érdemi, elfogadható választ nem tudott adni az érdeklődő, aggódó szülőknek. (Hudák János PM-es képviselő érzékletesen számolt be a történtekről)

Ilyen előzmények után a kívülállóknak szinte érthetetlen, mi bátorította fel vagy milyen kényszer hajtja a városvezetőket, hogy óvoda ügyben február 26-án már konkrét intézkedésekről hozassanak döntést a képviselőkkel.

A csepeli óvodák tervezett egyesítésével kapcsolatban  nekünk csak kérdéseink vannak.  Örülnénk, ha ezekre Borbély polgármester, a témagazda Morovik alpolgármester válaszolna, ha másutt nem, hát akkor a képviselő-testület csütörtöki ülésén. Nem miattunk, hanem a csepeli óvodás gyerekek, a szüleik és a sok áldozatot vállaló óvónők, óvodai dolgozók érdekében. A válasz egyébként nem kegy, hanem kötelesség a részükről.

A válaszra váró kérdések, megjegyzések:

Napirend-tervezet 1. pontja: ( 54. sz. előterjesztés )
Javaslat az óvodák szervezeti összevonására és a vezetői pályázat kiírására
Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) A január 29-i ülésen ég csak arról született döntés, hogy május 31-ig meg kell tenni az előkészületeket az összevonásra, s a testület akkor dönt az összevonásról. Miért kell akkor most dönteni a vezetői pályázat kiírásáról, ha még csak akkor fog eldőlni az esetleges összevonás?

2) Az érintettek ismerik-e a 2. sz mellékletet, dr. Szántó Tamás elemzését, volt-e lehetőségük véleményezni az abban foglaltakat?

3) Nem ismerteti a javaslat az eddigi egyeztetések tapasztalatait, az érintett intézmények vezetőinek, dolgozóinak, a szakszervezeteknek, a szülői munkaközösségeknek a véleményét. Miért nem?

4) Morovik Attila alpolgármester úr a január 29-i ülésen azt ígérte, hogy a következő alkalommal mellékeli a budafoki összevonás tapasztalatait. Nem teljesítette ígéretét. Miért nem?

5) Az előző testületi ülésen a polgármester úr bejelentette, hogy nem lesz létszámcsökkentés. A tanulmány nem éppen ezt támasztja alá, azzal, amikor bemutatja, hogy kevesebb dolgozói létszámra kap csak majd csökkenő állami támogatást az önkormányzat, ami arra fogja ösztönözni az intézményvezetőt, hogy csökkentse a létszámot, továbbá, hogy kevesebb óvodatitkárra lesz szükség, illetve csökken az óvodavezető-helyettesek létszáma is. Ezek komoly változások, elbocsátásokkal járhatnak, amelyekről nyíltan kellene beszélni. Esett erről szó az eddigi tájékoztatásokon?

Úgy gondoljuk, hogy a csepeli városvezetők valójában már döntöttek, a többi színjáték, a polgármestert, az alpolgármestert nem érdekli a szülők és az óvónők véleménye. Örülnénk, ha tévednénk!

Vox és Lux

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr217213199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaladi 2015.03.25. 11:58:08

Holnap 16:30-tól gyülekezünk a csepeli Önkormányzat előtt, aki eljönne támogatni minket! www.facebook.com/events/1379066945750924/
süti beállítások módosítása