CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd mikor vallja be, hogy ki a titkos tanácsosa?

2015. április 09. 05:55 - csú

borbely_kerdojellel.pngHónapok óta, hol finomabban, hol erőteljesebben bírálom Borbély Lénárd polgármesteri munkáját. Pontosabban fogalmazva: nyilatkozatai, írásos előterjesztéseinek tartalma, a testületi üléseken elhangzó megjegyzései váltottak, váltanak ki bennem időnként kisebb vagy nagyobb ellenérzéseket, visszacsatolási ingert. Ilyenkor újból átolvasom azokat a mondatokat, amelyek kiverték nálam a biztosítékot, s néha felteszem magamnak a kérdést: nincsenek ennek az embernek munkatársai, tanácsadói, akik időnként figyelmeztetnék?  Akik legalább annyit mernének mondani, hogy gondold meg, Főnök? Csak hajbókoló Jánosok veszik körül?   

Tanácsadók?

Az elsődleges válasz a két alpolgármester. Rossz válasz. Szerintem nem alkalmasak „szakterületük” vezetésére, tehát tanácsadásra sem. Az egyik elvakult fideszesként, házőrzőként védi mindenkori főnökét, s tollat ragadva, alkalmanként teleírja a szocik bűneivel a tulajdonában, illetve az irányítása alatt működő médiát, a másik meg mintha mindig egy középiskolában érezné magát. A jó önkormányzati tanácsadó ennél több. Több, mert tudja: a szűk, esetenként félreértelmezett pártérdekeknél fontosabbak lehetnek, a kerület egészének vagy egy-egy kisebb, de a fejlődést befolyásoló közösségének érdekei.  

Akkor nézzük a háttérbe elrejtett tanácsadókat. A csepel.hu-n fellelhető adatok szerint a Polgármesteri Titkárság 3 fős, van közöttük egy doktor is, míg a Polgármesteri Kabinetben 9 munkatársat foglalkoztatnak, a polgármester közvetlen irányítása alatt. Korábban, Németh Szilárd kabinetjében csak 4-en dolgoztak, egyikük most a Polgármesteri Titkárságot erősíti, polgármesteri referensként. Az új polgármester új munkatársakat választott a Polgármesteri Kabinetbe, a kabinetfőnököt azonban nem cserélte le. A kabinetben van főnök, főnök-helyettes, sajtófőnök és sajtóreferens, sportreferens, és három asszisztens. Ja és egy gépkocsivezető, aki valószínűleg a legjobb tanácsadó, mert mint mondják, a főnök gépkocsivezetője befolyásos ember, jó vele jóba lenni, mindig mindent tud, ráadásul mindenhova elviszi a kabinet tagjait. Ez tehát a legbelső tanácsadói kör, a polgármester bizalmát élvező, részére tanácsokat osztogató Polgármesteri Kabinet. A Polgármesteri Hivatalon belüli helye, szerepe és konkrét feladata azonban – szemben más kerületi, városi önkormányzati gyakorlattal –, sem az SZMSZ-ben, sem más, nyilvános dokumentumban nincs megfogalmazva.

Egyébiránt, biztosan erős, állandóan hadra fogható polgármesteri politikai segéderő. Állítólag a tavaly őszi önkormányzati választásokon a kabinet tagjai közül páran sikeres kampánycsapatnak is bizonyultak. Sokan látták őket kitelepüléseken, vagy találkoztak néhányukkal ajánlóívek gyűjtése során. Vajon van közöttük olyan is, aki ért a gazdasághoz, az önkormányzati költségvetéshez, vagy olyan, aki jól ismeri a csepeli vállalkozások helyzetét, netán valamelyikük ért a kultúrához, a társadalmi kapcsolatok szervezéséhez, ismeri a csepeli emberek életét, mindennapi gondjait is és az önkormányzati szakmai munkában is hasznosítható? Nem tudom. Amit tudni vélek, hogy többük Fidesz-hez való közvetlen kapcsolata nyomon követhető. Ettől persze még lehetnek jó szakemberek, bár munkásságuk nem nagyon érzékelhető a polgármester megnyilvánulásaiban, munkájában. Lehet, hogy csak státusz-szimbólumként, vagy politikai elkötelezettségük miatt tartja őket? 

Visszatérve a kérdésre, hogy vannak-e tanácsadói a polgármesternek, a válasz: igen. Talán sokan is. Így például a leges-legfőbb, titkos főtanácsadót, Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, bár kerestem, nem is találtam a Polgármesteri Kabinet tagjai között, pedig a polgármester többszobás, jól felszerelt irodát is biztosított részére. Hiányoltam a polgármesteri kabinet listájáról a helyi szocialisták ellen indított perek jogászait is, akikkel valószínűleg külön szerződése van az önkormányzatnak, illetve a polgármesternek.

Ha Borbély úr elégedett az önkormányzat által minden bizonnyal jól megfizetett tanácsadói sisere haddal, az az Ő dolga. Az én véleményem meg az, hogy a polgármester és tanácsadói kabinetjének, baráti tanácsadóinak együttműködése rendszerhibás, magán viseli a Nemzeti Együttműködés Rendszere alapvető hibáját: a párthatalom szorosan összefonódik az állami, adott esetben önkormányzati hatalommal. Ez a diktatúra útja, Csepelen is. A rendszerváltás egyre időszerűbb. 

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr137349878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása