CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ki lesz az igazgató a Jedlikben, a Mórában és a Szárcsában?

2015. május 11. 05:59 - csú

Már 520 millióba kerül Németh Szilárd csepeli birkózócsarnoka. Lesz az még drágább is? - Tavaly tovább csökkent az önkormányzat vagyona? - Jól jött az elődök hagyománya az utódoknak? - Véletlen vagy szándékos a szerkesztőségi durvulás szüneteltetése?

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK 

kisbiro-kicsi_4.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó május 7-én megjelent 9. számából:

1) A cikk címe: Ülésezett a képviselő-testület

A testületi ülésről szóló tájékoztató nagyon hiányosra sikeredett. Az ülés 47 napirendjéből – a tudósító sajátságos válogatása szerint – mindössze 12-ről tudhatunk meg  egy-egy mondatot. Néhány a kimaradt napirendek közül: 

> a 2014. évi költségvetés teljesítéséről készült beszámoló, majd a tavalyi pénzmaradvány felosztására tett javaslat. Érdekes lett volna, ha a szerző nem csak tájékoztat a lakosságot érintő legfontosabb pénzügyi kérdésekről, de megemlíti, hogy például tavaly tovább csökkent az önkormányzat vagyona. Vagy felteszi az olvasókat is érdeklő kérdést: miért nem éri el az önkormányzati lakások, illetve helyiségek tavalyi bérbevétele a 2013. évi szintet sem? Esetleg leírja, hogy a 2010 előtti szocialista vezetés által örökül hagyott 3,6 milliárd forint „északi pénzből” még meglévő 1,3 milliárd nélkül veszteséges lett volna a tavalyi költségvetés. 

> A testület támogatta a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Szárcsa Általános Iskola intézményvezetői pályázatokra benyújtott pályázókat: Bese Benőt, Mikus Juditot, Vigh Krisztinát. Személyük igényelte volna a szélesebb közvélemény, a lakosság egészének lapon keresztüli tájékoztatását is. 

> A tavalyi belső ellenőrzésről szóló polgármesteri tájékoztató, amiből kiderülhetett volna, hogy az önkormányzat vezetése évek óta nem tudja teljesíteni a belső ellenőrzésre vonatkozó létszámi előírásokat, a belső ellenőrzési csoport létrehozását. 

> A Csepeli Városgazda Zrt. tavalyi beszámolóját és az idei üzleti tervét. Pedig a gazdasági társaság tavalyi munkájáról szóló beszámolóból sok, elhallgatott ténnyel lehetett volna foglalkozni. Lásd a csepeliek.blog.hu-n május 4-én megjelent „Multimilliomos vezér vallomása a csepeli gyűlöletparádén című cikket. 

> A Csepeli Városkép Kft. tavalyi üzleti beszámolója és idei üzleti munkaterve. A Kft. mérlegszerinti eredménye az előző évhez képest majd 50 %-kal csökkent, mialatt a személyi ráfordítások 20,1 %-kal növekedtek. Ezen negatív tendenciák ismertetése mellett kimaradt a cikkből annak a kérdésnek a megfogalmazása is az ügyvezető-igazgató és a polgármester felé, hogy miért nincs élő közvetítés a képviselő-testület üléseiről. 

> Az óvodák összevonását követő tagóvoda nevekről döntő testületi napirendről szóló tájékoztatás szűkszavúsága miatt a következő, blogunkon megjelent írásokat ajánljuk figyelműkbe:    

     Gyilkosokról és csepeli összevonásokról ír a Csepeli Hírmondó (április 27.)

     Ábel Attila:”terroristák vagyunk”Kismamáról készít engedély nélküli képet Csepel alpolgármestere (április

     28.)

     Borbély Lénárd nem tűzi napirendre Hudák János javaslatát az óvodákról (április 29.)

     Németh Szilárd rögeszméjét Borbély Lénárd hajtja végre? Óvodákról egy szót sem? Kérdések

     a városvezetőkhöz (április 30.)

     Minek nevezzelek? Bosszantó vagy április tréfa Csepel városvezetőitől (április 30.)

     Az édesanyára és a kismamákra utazik Ábel Attila, Csepel alpolgármestere (április 30.)

     Ábel Attila, a kukkoló főcenzor és csepeli alpolgármester? (május 6.)

     Hudák János szelíd válasza Ábel Attila aljas pofátlanságaira (május 7.) 

> A Csepeli Birkózó Club Hollandi útra tervezett új sportcsarnok építése és majdani működése miatt várható közlekedési feszültségek kérdése. Az eddigi ismeretek szerint 520 millióba (szerintünk lesz ez még több is) kerülő sportcsarnok létrehozása növelni fogja a Hollandi út forgalmát. A szakemberek szerint e forgalomnövekedés komoly, a korábban oda tervezett lakótelephez hasonló, vagy inkább nagyobb közlekedési problémákat okoz majd a térségben, ami az ott élő csepeliek ellenállásába ütközhet. Arról nem is beszélve, hogy a Csepel Sport Club területén működő, az önkormányzat által minden fejlesztési lehetőségtől elzárt, jelenlegi birkózó csarnok teljes felújítása jóval kevesebbe kerülne, illetve, hogy nincs valós társadalmi igény Csepelen sem újabb és újabb sportcsarnokok létrehozására. (Az önkormányzat képviselő-testülete korábban már döntött arról, hogy a Nagy Imre ÁMK tornacsarnoka mellé is új sportcsarnokot építenek fel.) A testületi ülés vitájában, de újságírói kérdésként sem merült fel, hogy a létrejövő új sportcsarnokok fenntartása, működtetése, karbantartása milyen összegekkel fogja megterhelni a következő évek önkormányzati költségvetését. 

Az április 30-i képviselő-testületi ülésen külön megtervezett színjáték szerint zajlott az eredetileg első, majd Ábel Attila alpolgármester ügyrendi javaslatára 18.00 órára tűzött napirend (Javaslat a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. által a Budapest XXI Kerületi Önkormányzata ellen vállalkozási díj megfizetése iránt indított perében való állásfoglalásra és intézkedések megtételére.) vitája. A cikk kapcsán az alábbi írásokra hívjuk fel olvasóink figyelmét: 

     Gyűlöletparádé Csepelen az elképesztő képviselő-testületi ülésen (csepeliek.blog.hu, május 2.)

     A csepeli húsosfazék Fidesz-közeli lakmározóinak nagy az étvágya (csepeliek.blog.hu, május 7.)

     Nagy falatok a csepeli húsosfazékból: Borbély Lénárd különös szerződései (csepeliek.blog.hu, május 8.)     

2) A cikk címe: Döbbent csend a nézőtéren

A csepeli 2009-es kettős gyilkosságról elkészült film bemutatójáról írt, a csepel.hu-tól átvett tájékoztatóhoz az alábbi, blogunkon április 27-én megjelent írásokra hívjuk fel az olvasók figyelmét:

     Gyilkosokról és a Csepeli óvodák összevonásáról ír a Csepeli Hírmondó (április 27.)

      A kettős gyilkosság filmen: Részletes beszámoló a filmbemutatóról (április 29.)                 

Érdekessége az új lapszámnak, hogy kimaradt a pár hónapja az 5. oldalon rendszeresen megjelenő, szerkesztőségi álláspontot ismertető írás. Okát nem ismerjük. Lehet, hogy a redakció már nem tartotta fontosnak „saját” véleményének a megjelentetését, esetleg elfogytak azok a többségében politikai ügyek, amelyek valamilyen közös reagálást igényeltek. Az is lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtkeztek a rovatról, vagy csak nem akarták újabb kritikáknak kitenni magukat. Az eszünkbe sem jut, hogy nem volt, aki vállalta volna a lap újságíróinak nevében való megfogalmazását, netán az elkészült cikket valaki az utolsó pillanatban cenzorállta. 

Kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért? 

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz. 

> Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

> November elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás. 

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni. 

> Január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről azóta sem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek. 

Április: 

  1. Török Bódog emlékérmet kapott Laurenz László, a legendás kézilabda edző, Csepel Díszpolgára. 

            Beretvás Csanád szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Csepel Galériában. 

            Látványos gálaműsorral zárt a Csepeli Művészeti Szemle, a Királyerdei Művelődési Házban. 

            Megnyílt a „Csepel-sziget ifjú tehetségei” címmel évek óta megrendezésre kerülő képző- és iparművészeti kiállítás a Nagy Imre ÁMK aulájában.

  1. Az önkormányzat tartott fórumot Csepel fejlesztéséről, a Királyerdei Művelődési Házban.

            A Föld Napja alkalmából fákat és virágokat ültettek a Csete Balázs Szakközépiskolában.

  1. Sajtótájékoztatót tartott az MSZP, Ne vonják össze az óvodákat címmel.

27-29.  Népművészeti Napok Csepelen címmel, rendezvénysorozat zajlott a Szent Imre téren.

  1. A munkabalesetben elhunytakra emlékeztek. A volt Csepel Művek II. sz. kapujánál lévő emlékművet Ábel Attila alpolgármester koszorúzta meg. 
  1. A Vöröslámpás ház címen zenés vígjátékot mutattak be a Csepeli Munkásotthonban, Keresztes Ildikó főszereplésével.

Május:

  1.    Az UNICEF „Ébresztőóra” programjának részeként a Kompánia Alapítvány rendezvényt szervezett a Dominó Tanódában.
  1. Lángba borult egy konyha Csepelen, a rendőrök, a tűzoltók megjelenése előtt egy embert kimenekítettek a tűzből.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr437446092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása