CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli papíripari beruházást tervez a gyártulajdonos családi vállalkozás

2015. június 04. 02:26 - csú

papirgyartas.PNG„Nyíregyházi beruházása után két újabb fejlesztést mérlegel a Prinzhorn csoport Magyarországon, az egyikre Nyíregyházán, a másikra Csepelen kerülhet sor, de ez függ a működési körülményektől is” – válaszolta a Világgazdaságnak Cord Prinzhorn, az ausztriai papír- és csomagolóipari családi vállalkozás főtulajdonosa és vezérigazgatója.

Bár a meglévő kapacitások elégségesek a két említett telephelyen, műszaki fejlesztésre szükség lehet.

A csoport dunaújvárosi erőmű-beruházása viszont ütem szerint halad. Ez a projekt azért indult el 45 milliárd forintból, hogy csökkenjen a gyár energiaköltsége és javuljon az enregiahatékonysága, részben a saját gyártási hulladék eltüzelésével. „Az év utolsó negyedében megindul a létesítmény kereskedelmi üzeme is” – mondta lapunknak Cord Prinzhorn.

Az általa hivatkozott működési környezet egyik problémája is téma volt a Prinzhorn csoport magyarországi csoportjának  tájékoztatóján. Mint elhangzott, a szállítási költségeken keresztül jelentősen megnöveli a kiadásokat, hogy Magyarországon a lehetségeshez képest sokkal kevesebb újrahasznosítható, barna hulladékpapír gyűjthető be a lehetségesnél, mert olcsóbb a hulladékot lerakóban elhelyezni, mint szelektíven gyűjteni. A csoportnak évi 700 ezer tonnára lenne szüksége, de tavaly például csak 300 ezer tonnához jutott hozzá belföldön, a többit importálnia kellett. A vezérigazgató szerint további 150 ezer tonna hulladékpapírt is be lehetnek gyűjteni egy arra ösztönző rendszerrel.

A csoport 13 országban összesen 56 termelőüzemmel rendelkezik, ezzel az újrahasznosító papír- és csomagolóipar egyik legnagyobb európai szereplője. Nyeresége 90 százalékát visszaforgatja a vállalkozásaiba. Magyarországon húsz éve jelent meg, azóta 600 millió eurónyi beruházást hajtott végre. Ez az egyetlen ország, ahol a Prinzhorn lefedi az általa képviselt értéklánc egészét.

A papírhulladékot a Duparec Kft. gyűjti be, a tavalyi mennyiség 200 ezer tonna volt. A Hamburger Hungária évi 670 ezer tonna hullám-alappapírt állít elő, a Dunapack Magyarország Kft-nél pedig hullámpapír lemezből készülnek a kartondobozok. Tavaly 40 milliárd forint értékű, 310 millió négyzetméternyi doboz-anyagot gyártottak. Három itteni vállalata együtt 1260 főt foglalkoztat, az 1500 alvállalkozón keresztül pedig további mintegy 1500 dolgozónak ad munkát. Múlt évi, együttes árbevételük 129 milliárd forint volt.

Szerző: B. H. L.
Forrás: Világgazdadaság (VG.HU)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr867510438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása