CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli óvodaegyesítés: tájékoztatás és bocsánatkérés

2015. június 19. 03:27 - csú

hudak_janos-jo-221_3.pngHudák János írása:

Szülői hozzászólásra Borbély Lénárd polgármester elismerte, hogy az önkormányzat a döntéshozatal során hibát követett el. Azt mondta, „az elején a tájékoztatás az önkormányzat részéről nem volt megfelelő, ezért én elnézést kérek.

Végre megtartotta a beígért szülői tájékoztatót a csepeli önkormányzat vezetése az óvodák egyesítésével kapcsolatban. Majdnem három órán át tartott a program, melynek során Borbély Lénárd polgármester elnézést kért a szülőktől a korábbi nem megfelelő tájékoztatás miatt.

Múlt pénteken én is részt vettem a csepeli önkormányzat által szervezett tájékoztató fórumon, amit a szülők részére tartottak. Facebookon írtam is róla, hogy valószínűleg nem leszünk sokan, mert nem igazán hirdették a dolgot. Így is lett, csak néhány ember vett részt, és ha rosszindulatú lennék, azt mondanám, szándékosan titkolták a szülők elől, hiszen több óvodából is olyan visszajelzést kaptam, hogy nem is tudnak a fórumról a vezetők, dolgozók.

Borbély Lénárd polgármester mindenesetre azt mondta, hogy minden intézmény értesítve lett, illetve szülői hozzászólásra azt válaszolta, hogy kérte a munkatársait, hogy minden fórumon legyen meghirdetve ez az esemény. Később rákérdeztem, hogy akkor hogy lehet, hogy az önkormányzat hivatalos honlapjára nem került fel. Ekkor már úgy vélte, nem annyira fontos, hogy ott is megjelenjen, hiszen

mégis csak az óvodákban kell tájékoztatni az érintetteket. Az időpontválasztást (péntek délután 5 óra, iskolai ballagások ideje) már meg sem említem, nyilván az sem kedvezett a létszámnak.

Sajnos forgalmi okok miatt az első részről elkéstem, így a prezentáció egy részéről, ami az új struktúrát mutatta be, lecsúsztam. Viszont láthattam a szokásos felújítással kapcsolatos bemutatót, a Városgazda műhelyében készülő Thomas fa gőzmozdonyról készült videót, amik persze nagyon jók, csak nem sok közük van az átszervezés kérdéséhez.

Az előadás végén időkorlát nélkül lehetett kérdezni a polgármestertől, aki minden kérdésre igyekezett megfelelni, bár nem igazán értem, hogy két alpolgármesterének, illetve a hivatal dolgozóinak miért kellett a színpadon végigülniük a 3 órás fórumot, ha szinte egyszer sem szólaltak meg közben.

Sok minden elhangzott kérdés és felelet formájában, ami már korábban is foglalkoztatta a szülőket, azt gondolom, hogy egyáltalán nem volt haszontalan az este ebből a szempontból. Bár több lényegi kérdésben változatlanul úgy látom, hogy nincs rá konkrét válasz, csupán bízhatunk benne, hogy talán jól fog működni a jövőben a rendszer. Ilyen például az adminisztráció kérdése, amivel kapcsolatban Borbély Lénárd elmondta, hogy amit lehet, majd a központban végeznek el, de erre semmi konkrétum nem hangzott el. Ebből nekem úgy tűnik, hogy ez egyelőre egy jól hangzó szlogen csupán, de még a vezetésben sem tudják valójában, mit lehet „kivinni” az ovikból és mi az, amit muszáj helyben elvégezni. Ugyanígy a tagóvoda vezetők leterheltségével kapcsolatban is elhangzott, hogy mindenhol lesz helyettes és majd váltott műszakban dolgozva ketten meg tudják oldani a feladatokat, de a napi működésre lefordítva ez még egyáltalán nem kézzelfogható.

Ami szerintem legfontosabb történése volt a fórumnak, hogy szülői hozzászólásra Borbély Lénárd polgármester elismerte, hogy az önkormányzat a döntéshozatal során hibát követett el. Azt mondta, „az elején a tájékoztatás az önkormányzat részéről nem volt megfelelő, ezért én elnézést kérek.”
Úgy vélem, ez nagyon fontos momentum. Egyrészt igazolja a többek között általam is folyamatosan hangoztatott érveket, mely szerint nem volt megfelelően előkészítve ez a döntés és így utólag talán érthetőbbé is válik, miért kardoskodtam folyamatosan amellett, hogy függesszük fel a folyamatot, amíg a megfelelő tájékoztatás és előkészítés nem történik meg. Másrészt azt is gondolom, hogy bár az elmúlt hónapok vitáit és néha tisztességtelen támadásait nem feledteti, mégis becsülendő, hogy a polgármester elnézést kért és elismerte, hogy hibáztak.

A beszélgetés folyamán ismét elhangzott, hogy az óvodavezetők és tagóvoda vezetők kéréseit, javaslatait mind elfogadták az egyeztetések során, kérdésre még arra is ígéretet kaptam, hogy az egyeztetésekről készült jegyzőkönyvek is hozzáférhetőek lesznek hamarosan. Összefoglalva úgy látom, hogy most a vezetés valóban törekszik arra, hogy a gyermekek és a szülők minél kevésbé érezhessék meg az átszervezés hatásait és erre akár többletforrásokat is hajlandó áldozni. Például óvodatitkárokból is több lesz, mint amennyit a törvény alapján az állam finanszíroz. Kételyeim leginkább azzal kapcsolatban maradtak, hogy tulajdonképpen mire is jó ez az egész, főleg az utólag tett engedmények után. Azon felül, hogy egy kézbe kerül majd az intézményhálózat egésze, nem sok értelme van, ráadásul azt még mindig jótékony homály fedi, hogy az állítólagos hatékonyságnövelés, illetve a pedagógiai munka fejlődése mitől fog bekövetkezni.

Innen nézve a legkézenfekvőbb célnak az tűnik, amit gyakorlatilag az egyik fideszes képviselő be is ismert fogadóóráján egy szülőnek, hogy nagyobb beleszólást akarnak az óvodák életébe. Hogy ehhez miért van szükség a teljes átszervezésre, miért okoz megoldhatatlan feladatot az önkormányzatnak, hogy külön-külön komolyabb felügyeletet gyakoroljon az óvodák felett, az örök rejtély marad számomra.

Mindenesetre úgy látom, nem volt hiábavaló az ügy napirenden tartása, illetve a szülők bátor kiállása, mert e nélkül lehet, hogy a fenti engedmények sem születtek volna meg. Az pedig, hogy mi lesz az átalakítás után, valóban a sokat emlegetett jó szándék vezérli-e majd a működést, csak a gyakorlatban fog eldőlni, hiszen tudjuk, a puding próbája az evés. A polgármester pedig arra biztatta a szülőket, illetve a pedagógusokat, hogy keressék őt, mondják el bátran a véleményüket a későbbiekben is.

Az biztos, hogy nem lehet hátradőlni, hanem ahogy azt Morovik Attila alpolgármester is kérte a szülőktől, figyelni kell az átalakítást és ha probléma adódik, jelezni kell, hiszen a mi gyerekeinkről van szó. Végül is erről kéne szólnia a demokráciának, hogy az emberek foglalkoznak az őket körülvevő környezettel és szóvá teszik, ha a közösség érdekeit sértő folyamatokat tapasztalnak. Ez az ő „feladatuk”, a politikusoknak meg az, hogy meghallgassák a kritikákat és képesek legyenek a korrekcióra, ha szükséges.

Forrás: Hudák János blogja és Facebook oldala

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr187554296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása