CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kál Károly: Migráns, menekült, bevándorló

2015. augusztus 21. 04:02 - csú

menekultek-1.PNG"Javaslom a Tisztelt Csepeli Polgármesternek, Alpolgármestereknek, Testületi Tagoknak, hogy sürgősen tűzzék napirendre, tárgyalják, meg és fogadjanak el egy intézkedési tervet, feladatokkal, felelősökkel nevesítve, arra az estre, ha a menekült hullám esetleg Csepelt is elérné. Ez nem csak joguk, de kötelességük is."

Ha az írásom címében olvasható három szó közül bármelyik elhangzik a köz- vagy magánbeszédben mindenki érzelmi alapokon személyiségének, beállítódásának megfelelően reagál. Ez azonban csak a felszín.

Meg kellene már érteni, hogy a menekültek problémájának kezelése nem egyszerűen érzelmi kérdés, hanem biztonságpolitikai, egészségpolitikai és humanitárius probléma. Mindhármat egyidejűleg kéne szigorú szakmai szabályok szerint kezelni.

Az első legfontosabb megállapításom az, hogy ennek kezelésében kormányunk nem áll a helyzet magaslatán. Vagy azért mert,

se szakembere, se tehetsége, se szervezete nincs ennek a helyzetnek a megoldására. Vagy ezek a feltételek megvannak, csak a szándék hiányzik, melynek egyenes következménye a magyar lakosság szubjektív biztonságérzetének jelentős csökkenése és az idegenekkel szembeni ellenérzések erőteljes növekedése.

Lett volna lehetőség megelőzni a jelenlegi kaotikus helyzet kialakulását. Már tavaly ősszel voltak erre utaló jelek, amikor az ISIS az arab világban fegyveres harcot indított különböző muszlim országokban a hatalom megszerzése érdekében. Ezeket a magyar biztonsági szervek vagy nem érzékelték vagy jelzéseiket az illetékes kormányzati szervek figyelmen kívül hagyták. Ennek megvitatása most nem segítené a megoldást ezért ebben a témakörben nem is óhajtok véleményt nyilvánítani.

Viszont helyzet van, s ennek kezelése megfelelő intézkedéseket kívánna.

Véleményem szerint a probléma kezelése három nagyon fontos intézkedési csomag bevezetését igényli.

  1. Biztonság-védelmi intézkedések.
  2. Egészségügyi biztonsági intézkedések
  3. Humanitárius feladatok

Biztonságvédelmi intézkedések

Egy államnak, legyen az bármilyen, elidegeníthetetlen joga a területi szuverénitásának megvédése.  Ezen túlmenően joga és kötelessége megvédenie állampolgárai személyi és vagyoni biztonságát. Tehát a határon történő belépéseket minden lehetséges módon az ellenőrzött és a legális beléptetés irányába kell terelni. Ezt nem milliárdos költségekkel felépített újabb vasfüggönnyel kell megvalósítani, hanem a rendvédelmi szervezetek kellő létszámú átcsoportosításával megfelelő határőrizeti szervezetet kell létrehozni.

A határon történő legális beléptetést követően minden belépőt kivétel nélkül biztonsági vizsgálatnak kell alávetni. Ennek tartalmaznia kéne a személyes meghallgatáson kívül az ujjlenyomat, arckép fotó, DNS, és akár a szem írisz nyomatának a levételét is a vizsgálat korrekt lefolytathatósága érdekében. A keletkezett adatokat meg kéne küldeni az ellenőrzött személy hovatartozásának megfelelő ország (pl. Szíria, Afganisztán, stb.) területén működő magyar nagykövetségek biztonsági ügyekkel foglalkozó részlegének, melyek szakember gárdáját természetesen jelentős számban növelni kell. Ezen kívül az EU és a NATO illetékes szervezeteit is felkérném a rendelkezésükre álló adatbázisokban való ellenőrzés elvégzésére.

A belépőket az ellenőrzés befejezéséig erre a célra kialakított zárt körletekben kellene elhelyezni. Még arra is figyelmet kéne fordítani, hogy a különböző nyelvet beszélő emberek külön-külön szekciókban kerüljenek elhelyezésre, ezzel is csökkentve a nemzetiségek, felekezetek közötti esetleges feszültséget. Az ellenőrzés végéig az ideiglenes tábor területét az ott elhelyezettek nem hagyhatják el, mivel nem rendelkeznek érvényes személyazonossággal és Magyarországra szóló érvényes tartózkodási engedéllyel.

A vizsgálat lefolytatását követően is különböző intézkedések szükségesek.  Aki Magyarországon kíván letelepedni azzal szemben a letelepedésre vonatkozó jogszabály szerint kellene eljárni. Aki tovább kíván utazni valamelyik európai vagy amerikai államba azokkal kapcsolatban az adott ország bevándorlási hivatalát kéne értesíteni, s odautazásukat az ottani illetékes szervezet együttműködésével megszervezni.

 A fegyveres harcokban való részvétel, illetve terrorcselekményben való részvétel gyanújának megállapításakor, a magyar törvényekben rendelkezésre álló jogszabályok szerint kellene eljárni. 

Egészségügyi biztonság

A körletekben lévő minden egyes személynek mindenre kiterjedő egészségügyi vizsgálaton kell részt vennie. Csak így védhetők meg a magyar és más országok állampolgárai attól, hogy a belépők tudtukon kívül, Európában nem szokványos, vagy eddig itt nem honos betegségeivel fertőződjenek meg. Ez a vizsgálat nem csak az ország állampolgárainak védelme szempontjából, hanem az adott személyt illetően is lényeges, mert ha eddig nem tudta, hogy pl. vírus gazda, most már tudni fogja és azt is mit kell tennie a gyógyulása érdekében.

Humanitárius feladatok

Az elhelyezési körletekben olyan körülményeket kell teremteni, melyek biztosítják a normális emberi lét feltételeit.  Tehát megfelelő számú tisztálkodásra alkalmas vizesblokk, megfelelő mennyiségű ágy, asztal, szék, takaró stb. (csak a példa kedvéért, nem 100 főre egy mosdó és egy WC). A rászorulóknak megfelelő mennyiségű étel, ital, és lehetőleg a vallási szokásokat is figyelembe véve. ( A muzulmánokat ne akarja senki disznóhússal etetni, a hinduknak pedig ne marhasültet adjanak.) Azok részére, akik jobb anyagi helyzetben vannak a táboron belül diszkont bolt megnyitásával az esetleges vásárlás lehetőségét is biztosítani kéne.

A továbbiakban arról is kéne gondoskodni, hogy utaztatásuk során az adott települések lakóinak ez minél kevesebb frusztrációt okozzon. A főpolgármesternek, az adott települések polgármestereinek

(Budapest, Győr, Debrecen, Szeged, Pécs, eddig ezekről tudok, ahol komoly gondok vannak.) ki kell jelölniük a be- vagy átszálláshoz szükséges várakozási idő eltöltésére szolgáló helyet, ahol az utazók kötelesek tartózkodni. Ha szükséges, akkor a településen belüli állomások megközelítésére külön és megfelelő mennyiségű kulturált szállító eszközt kell szolgálatba állítaniuk. Az utaztatásukat csoportokba szervezve kell lebonyolítani, melyhez megfelelő kíséretet is biztosítani kell, mivel helyismerettel egyáltalán nem rendelkeznek. Jelentős többségük nemhogy magyarul, de még angolul sem beszél.

Befejezésül néhány javaslat Csepelt illetően, mivel csepeli vagyok.

Javaslom a Tisztelt Kerületi Polgármesternek, Alpolgármestereknek, Testületi Tagoknak, hogy sürgősen tűzzék napirendre, tárgyalják, meg és fogadjanak el egy intézkedési tervet, feladatokkal, felelősökkel nevesítve, arra az estre, ha a menekült hullám esetleg Csepelt is elérné. Ez nem csak joguk, de kötelességük is. Az esetleges érintettségre utaló bejegyzést már olvastam a Csepeliek facebook csoportjában.

Szeretném hangsúlyozni, hogy írásom vélemény, illetve javaslat, a probléma megoldása és nem eszkalálása érdekében született meg.

Kál Károly csepeli lakos

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr957722456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása