CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli óvónőkkel zengették a dalt üde, mámoros ajakkal Borbély polgármesternek

2015. október 01. 05:59 - csú

festo_ovoda_atado-2.PNGJó hangulatú, felszabadult ünnepség a Festő utcai óvodában (Fotók: csepel.hu)

Gyertek lányok, öltözzetek fehérbe,

Szórjunk rózsát Borbély Lénárd  elébe...

A fenti csasztuska - megfelelő szövegigazítás hiányában -  még nem harsant fel a Festő utcai óvoda ünnepségén, de az eredetijéről már lefújták a port a csepeli polgármesteri hivatalban

Nincs nekem semmi bajom Hierholczné Faragó Tündével, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetőjével. Nem is ismerem. Biztosan rendes, törvénytisztelő ember. Amióta azonban az óvodavezetők többségének véleménye ellenére, eléggé el nem ítélhető módon nevezték ki egy szakmailag elfogadhatatlan, centralizációra épített intézmény vezetőjének, időnként megnézem, el is olvasom az önkormányzati médiában róla, illetve munkájáról megjelenteket. Úgy látom,

rendelkezik bizonyos szintű vezetői képességekkel, helyi tapasztalatokkal már kevésbé. Látszik, nagyon meg akar felelni az önkormányzat vezetői részéről megfogalmazott elvárásoknak, de az is, hogy a megfelelési kényszer esetleg rossz irányba viszi, ha már el nem vitte. Érzékelhető törekvése a tagóvoda vezetők megnyerésére, maga mellé állítására, azonban eddigi módszerei nem biztos, hogy sikerre vezetnek.

festo_ovoda_atado-1.PNGRajta tartják kezüket a főbb folyamatokon

Abból, amit eddig olvastam és hallottam vele kapcsolatban, úgy vélem, leginkább a megfelelési kényszer mozgatja. Valószínűleg polgármesteri akaratra, kitiltotta az óvodákból az eddigi, szakmailag elismert néptánc oktatót, és nem enged be senkit, aki egy-egy sportág utánpótlás nevelési lehetőségeit összehangolná az óvodák adta lehetőségek kihasználásával. Kivéve, ha „Borbély úr küldi”.  Mert csak az teheti be a lábát az óvodákban, akit ő küld.

Ezek hosszabb távon szakmai, nevelési gondokat is okozhatnak, hiszen előfordulhat, hogy a Főnök által küldöttek nem a legjobb szakemberek. Arról nem is beszélve, hogy a kerületben vannak más néptánc oktatók, sportegyesületek, alapítványok és egyéb civil szervezetek, amelyek esetleg érdemesek lennének az intézményi, vagy akár tagóvodai együttműködésre is. Ha azonban az intézményvezető dönthet csak minden kérdésben és ő minden döntési helyzetben kizárólag Borbély úrhoz igazodik, akkor előbb-utóbb megkérdőjeleződik önállósága, vezetői, szakmai, emberi tekintélye is, ráadásul csökken a tagóvodákban az óvónők rendkívül fontos kreatív gondolkodása, kezdeményezőkészsége, ezáltal a gyermekek nevelésének színvonala.

A csepel.hu-n megjelent, a legutóbbi testületi ülésen ismertetett kérése a „Tisztelt Borbély Lénárd Polgármester Úr!” – hoz, vagy a „400 millió forintból újultak meg az óvodaépületek – Folytatódnak a fejlesztések Csepelen” című cikk, vagy a Csepeli Hírmondóban közölt „Kellenek a változások” tartalma, stílusa viszont más következtetések levonására is lehetőséget adott. Egyrészt azt gondolom, hogy a vezetői egységet leginkább munkával, sok-sok következetes munkával lehet létrehozni. Az egymást követő hazai vagy külföldi vezetői tréningek, erősíthetik, de nem pótolhatják a kemény, következetes munkával elérhető eredményeket.

festo_ovoda_atado-5.PNGMásrészt, ha valaki – egy cikken belül –, többször is hangsúlyozza ugyanazt: „a fenntartó segítségét”; „ezeket a kéréseket a polgármester úr segítségével mind sikerült megvalósítanunk”; „az önkormányzat nagyon együttműködő volt”; „óriási segítség”; „a fenntartó önkormányzat is megígérte”; akkor az elgondolkodtató. Mint ahogy az is, ha egy felújítás átadási ünnepségén az intézményvezető fontosnak tartja kiemelni, hogy „bíznak az önkormányzatban és a polgármesterben, aki beváltotta ígéretét és a jövőben is számíthatnak rá.”, majd -miként a képen látható -  felsorakoztatja az óvodavezetői kórust, köszönni a felújítást, vagy inkább bizonyítani, hogy micsoda egység jött máris létre a frissen kinevezett intézményvezető irányításával.

A folyamat, amelyet érzékelek az új intézményvezető munkájának egyik eredményeként is, s amelyet a fentiekben megpróbáltam leírni, rosszabb irányba is mehet. A végén eljöhet az idő, amikor az óvodavezetőknek csekély módosítással már azt kell énekelni, amit a Rákosi érában sokuknak ilyen avatási ünnepségeken kellett:

Gyertek lányok, öltözzetek fehérbe,

Szórjunk rózsát Rákosi Mátyás (Borbély Lénárd) elébe,

Hadd járjon ő a rózsában bokáig,

Éljen, éljen Rákosi elvtárs (Borbély Lénárd) sokáig!

De vigyázni kell: Borbély polgármester elődje és mentora, az egyre nagyobb étvágyú és hatalmú Németh Szilárd már nehogy megsértődjön…Ezért a megfelelő nevet a napokban megalakult Pedagógus Önértékelő Csoport (P.Ö.CS.) és a Mindennapos Éneklés Bizottsága (M.É.B.) majd az aktualitások és az igények szerint kijelöli.

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr267866568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása