CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit titkoltak el Csepel mai vezetői a csepeliek elől egy év alatt? – 9. rész

2015. december 03. 05:59 - csú

kerdojeles-1.jpgA kerület 2014-ben megválasztott polgármestere a voksolás első évfordulóján nyilatkozott a városvezetők közpénzen fenntartott hivatalos szócsövének, a Csepeli Hírmondónak. 

Borbély Lénárd a lap október 15-i számában két oldalas riportban fejtegette: „Sikeres volt az első évünk”. A kéthetente megjelenő lap azonban ennyivel nem elégszik meg, ha a sikerpropagandáról van szó. Pénz, paripa, energia nem számít…

A szócső az „Egy év Csepelért” címmel készített nyolc oldalas mellékletében leltározza fel az eltelt esztendő eredményeit. De csak azt, amit Borbély és udvartartása annak tart, azon kívül semmi mást. Blogunk ezért  12 részes, hiánypótló sorozatot indított, amelyben bemutatjuk, mi az, ami kimaradt a közpénzen gyártott sikertörténetből

A kilencedik rész:

2015. JÚNIUS

1) Ebben a hónapban fejeződött be a csepeli óvodák szégyenletes központosításának folyamata, amelyről választási ígéretében Borbély Lénárd elfelejtett beszélni, s amelyet a polgármester a „Sikeres volt az első évünk” című riportban, illetve az utána megjelent az „Egy év Csepelért” c. összegzésben meg sem említett. A fél évig tartó folyamat „záróaktusát” tiltakozások, tüntetések, aláírásgyűjtések, félig titokban összehívott szülői fórum, botrányos testületi ülések, nyílt levél, 137 aláírással, ígéretek, ígértek és ígéretek előzték meg.

Az érintettek véleményének figyelmen kívül hagyása jellemezte a végső döntést, a centralizált óvodák intézményvezetőjének kinevezését is. Zárt ülésen mertek csak dönteni. A nekik megfelelő embert Hierholczné Faragó Tünde személyében találták meg. Hierholczné éveken át vezette a magánkézben lévő Montessori Alapítvány csepeli óvodáját az Akácfa utcában, s  időközben megvette az óvoda tulajdonjogát is, amin felbuzdulva saját vállalkozását is az óvoda címére jelentette be. „Természetes” volt tehát, hogy a legutóbbi testületi ülésen a kerítésen belüli terület ingyenes bérleti jogát is elnyerte. Szóval van tehát egy intézmény, egy vízfej az óvodák felett, annak egy közalkalmazott intézményvezetője, aki egyébként egy magánalapítvány és egy Kft. képviselője is. A másik oldalon meg ott vannak a becsapott, kiszolgáltatott óvodavezetők, óvodai pedagógusok, óvodai közalkalmazottak, akiknek a megnyeréséért folyik most a harc, a mézesmadzag és az ostor együttes alkalmazásával. Lehet, hogy inkább a „betörésük” a tét? Szerintünk vezetői akarat és közpénz van rá.

2) Új fejezethez érkezett a Németh Szilárd korábbi, illetve Borbély Lénárd jelenlegi polgármester által a 2010-ben, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány – minden alapot nélkülöző –, megszerzéséért elindított harc. Németh Szilárd fideszes képviselő június 6-án törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentben. Mivel lapunk folyamatosan figyelemmel kísérte az alapítvány feletti hatalom megszerzéséért folytatott „Fidesz-háború” eseményeit, tényekkel cáfolta az önkormányzat öt éve hangoztatott álláspontját, a volt és a jelenlegi polgármester állításait, továbbá ezen sorozatunk is többször foglalkozott a témával, nem részletezzük a történteket. Egy lényeges momentumot azonban ki kell emelnünk: a törvény elfogadását követően a testület a „törvényesen” megszerzett alapító jogok gyakorlását átadta a Csepeli Városkép Kft-nek. A gazdasági társaság vezetője pedig Németh Szilárdot nevezte ki az alapítvány egyszemélyi kurátorának, aki megpróbálta átvenni az intézmény feletti hatalmat. Az „Egy év Csepelért” c. sikertörténetben most az olvasható: „Újra a csepelieké a Munkásotthon”.  Az igazság: a törvény alapján csak az alapítói jogokat szerezte meg az önkormányzat. A Csepeli Munkásotthon Alapítványt azonban jelenleg is az alapítvány korábbi kuratóriuma, Nagy József kuratóriumi elnökkel az élen, vezeti. Törvényesen!

3) Az „Egy év Csepelért” c. összegzésben a szerzők kiemelt helyen kezelve a költségvetés kérdését, kijelentik, javul a csepeli költségvetés. Néhány megjegyzés, a 2015. június 25-i és a szeptember 24-i költségvetési beszámoló adatai alapján, amelyek kimaradtak az összegzésből. A beszámolók szerint az idei költségvetési hiány 4,5 milliárd forint, amit az előző évi működési és felhalmozási maradványokból fedeznek. A hiány mértéke 4,4 %-kal nagyobb az előző évinél, de nagyobb gond, hogy a működési hiány nagysága az előző évhez viszonyítottan 94 %-kal növekedett, miközben a költségvetési bevételek több mint 10 %-kal csökkentek.

Ezért is elfogadhatatlan, hogy a működési kiadások növeléséhez, ezen belül az államháztartáson kívüli működési támogatási kiadások 15,3 %-os emeléséhez, a szociális kiadások faragásával teremtik meg az anyagi feltételeket. Például az „Ellátottak pénzbeli juttatásai” költséghelyen 2014-hez képest 400 millió forinttal (58,9 %-kal) kevesebb összeget terveznek felhasználni, miközben azt írják, hogy a kerület biztonságos pénzügyi háttere megengedi, hogy „további támogatásokkal segítsük a csepeli családok, gyermekek és nyugdíjasok életét.”

4) Azon túl, hogy az eltelt egy esztendőről szóló beszámolóba csak a 24 órás orvosi ügyelet működtetése fért bele, elhallgatják a kerület SZTK működésével kapcsolatos problémákat, a folyamatos átszervezéseket, a betegek várakozási idejének növekedését a szakrendelőknél. Arról is mélyen hallgatnak, ami először fordult elő a rendszerváltást követő időszakban. Beleszóltak a háziorvosok közötti szerződéskötési folyamatba: a június 25-i testületi ülésen Borbély Lénárd polgármester előterjesztette a praxisjog megszerzésére vonatkozó, két fél közötti előszerződést, majd a fideszes többséggel együtt, minden indoklás nélkül, leszavazta a szerződés támogatását.

 Miért nem szerepeltek ezek a tények, események a Csepeli Hírmondó „Egy év Csepelért” című összeállításában? Úgy látjuk, Borbély Lénárd polgármesternek és társainak nem érdeke a korrekt, tisztességes tájékoztatás. Vajon mitől vagy kitől félnek?

A csepeliek ennél többet érdemelnek! Ezért a következő napokban, hetekben ‑ erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten ‑ olvasóink elé tárjuk a csepeli önkormányzat jelenlegi vezetői által egy év alatt elhallgatott, eltitkolt  információkat.

FOLYTATJUK

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr598134298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása